Metin yazarlığı hakkında hazırladığımız bu yazı dizisi içerisinde içerik yazarlığı nedir, seo uyumlu metin yazarlığı ve metin yazarlığında dikkat edilmesi gereken tüm hususları detaylıca sıraladım. Tüm başlıkları dikkatlice okuyup anlamalı ve blog yazarlığınızı geliştirmek için bolca tekrar yapmalısınız. Hadi o zaman metin yazarlığı hakkında tüm bilgileri hep birlikte inceleyelim.
İçerik Nedir?
İçerik, bir konu hakkında duygularınızı, düşüncelerinizi veya araştırmalarınızı okuyucularınıza en iyi şekilde ifade etme biçimidir. İçerik hazırlarken bu konuda tutkulu olmanız gerektiğini ve yalın bir dilden uzaklaşmamanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Yapılan son araştırmalara göre Google’da yer alan içeriklerin %50’si kullanıcılar tarafından hiç okunmamaktadır. Bunun başlıca nedenleri; içerik yazarken kullanılan dil, konu başlıklarının yanlış belirlenmesi ve Google tarafına uyumlu bir şekilde içerik yazımının olmamasından dolayı kaynaklanmaktadır. Bu yazı dizimizde etkili içerik üretimi nasıl yapılır, metin yazarlığı nasıl yapılır ve doğru içerik nasıl hazırlanır, bunları öğreneceğiz.
Metin Yazarlığı Nasıl Yapılır?
- Sevdiğiniz ve tutku ile yazabileceğiniz konulara odaklanın
- İçerik yazmadan önce mutlaka çok iyi bir araştırma yapın
- İçeriğinizi görseller ile destekleyecek şekilde dizayn edin
- Blog sitenize mutlaka düzenli zaman ayırın
- İstikrarı koruyun
- Misafir yazarlık yapın
- Teknik yazarlık seviyenizi geliştirin (SEO uyumlu içerik yazarlığı)
- Yazılarınızı yayına vermeden önce mutlaka gözden geçirin
- Rakiplerinizi iyi analiz edin ve takibi bırakmayın
- Blog sitenize sektörünüzdeki ünlü kalemleri misafir edin ve onlarla bir içerik hazırlayın
- Metin yazarlığı konularında bolca araştırmalar yapın
- Blog sitenizin kurulumu için profesyonel bir destek alın
- Blog sitenizin sosyal medyada reklamını gerçekleştirin
- Google webmaster tools ve Analiytcs hesaplarını daima kontrol edin
Metin yazarlığı hakkında ilerlemek ve bu yolda insanlara faydalı olacak içerikler hazırlamak istiyorsanız; yukarıda yer alan maddeleri çok iyi bir şekilde benimsemeniz ve uygulamanız gerekmektedir. Aksi takdirde hazırlayacağınız içerikleri okuyucular ile buluşturmanız oldukça zahmetli olacaktır. Buda sizlerin yeni içerikler üretmenizde motivasyonunu düşürecektir.
1. Sevdiğiniz ve tutku ile yazabileceğiniz konulara odaklanın
Metin yazarlığına yeni başlayan biriyseniz ve bu yolda ilerlemek istiyorsanız mutlaka sevdiğiniz konular hakkında içerikler hazırlayın. Eğer futbolu çok seviyorsanız; futbolcuların hayatları, futbol kuralları, futbol tarihi, ligler vb. konularda içerikler üreterek hem sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz bir alanda kendinizi geliştirir hem de sizin gibi futbolu seven insanlara kalite ve güzel işler çıkartmış olursunuz. Burada dikkat etmeniz gereken kurallar ise;
1. Sevdiğinizi düşündüğünüz konulara ilgi duymaya ne zaman başladınız?
Eğer futbola ilgi duymaya başlayalı henüz 1 yıl olduysa bu konuda hakkında içerik yazmak sizi zorlayabilir. İlk zamanlar oldukça keyifli gelecek olan bu konu sonraki zamanlarda sizi soğutabilir. Onun için ilk öncelikli olarak metin yazarlığı öncesinde mutlaka sevdiğiniz konuyu doğru seçiniz.
2. Sevdiğinizi düşündüğünüz konu hakkında istikrarlı ve planlı hareket edebilecek misiniz?
Futbol örneğinden devam edecek olursak; ligler ya da futbol tarihi hakkında içerikler üretmeye devam ederken bir süreden sonra birbirini tekrarlayan konular hem sizleri hem de okuyucularınızı sıkacaktır. Bunun için konuları türetip farklı içeriklerde hazırlamanız gerekmektedir. Bu konularda istikrarınızı koruyabileceğinize emin olduğunuz konularda aylık içerik planlamaları yaparak yazmanız doğru bir hamle olacaktır. Bundan dolayı planlı hareket edebileceğiniz konulara odaklanın.
Peki iyi bir metin yazarı olabilmeniz için nasıl bir planlama yapmanız gerektiği hakkında bir fikriniz yok ise aşağıda yer alan “Metin Yazarlığı Planlama Örneği” excel listesine göz atabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Metin Yazarlığı Planlama Örneği indirmek için tıklayınız.
3. Yazmayı düşündüğünüz konular hakkında ciddi rakipleriniz var mı?
Futbol hakkında bir içerik yazmak istiyorsanız bu içerikleri hazırlayan ve kullanıcılara sunan büyük sayfalar var mı onları analiz etmeniz gerekiyor. Eğer NTV, TRT spor ve bunun gibi platformlar bu konu hakkında sürekli olarak güncel içerikler yazıyor ve kullanıcılarına sunuyorlarsa o platformlardan farklı içerikler türetmeniz gerekiyor. Eğer NTV “Futbol Tarihi“ hakkında bir içerik hazırlayıp bunu internet ortamında kullanıcılarına sunduysa sizde “Türkiye’de Futbol Tarihi, Amerika’da Futbol Tarihi, Almanya’da Futbol Tarihi” gibi konularda NTV’nin yayınlamış olduğu blog içeriğinin daha bölgesel olarak farklılaştırabilirsiniz. Ancak NTV ya da TRT SPOR bu konular hakkında da güncel olarak içerik yazıyorlarsa sizlerin mutlaka profesyonel bir destek alarak metin yazarlığı yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde Google tarafında içeriklerinizin üst sıralarda yer alması bir hayli zor olacaktır. İçerik yazarlığı yapacağınız ana konuyu seçmeden önce mutlaka iyi bir araştırma yapınız. Bu arada sakın rakip yazarlarınızdan korkmayın. Bugün benim yazdığım birçok içerik ETS TUR gibi büyük firmaların içeriklerinden daha üst sıralarda yer alıyor. Bunu nasıl başardığımı da ilerleyen konu başlıklarında detaylıca anlatacağım.
2. İçerik yazmadan önce mutlaka çok iyi bir araştırma yapın
İçerik oluşturmanın yüzde %70’lik kısmı araştırma yapmaktan geçmektedir. İyi kurgulanmış ve araştırılmış bir içerik sizin rakiplerinizden önde olmanızı sağlayacaktır. Rakipleriniz diyorum çünkü; metin yazarlığı yaparken yayınlayacağınız her içerik, diğer siteler için bir potansiyel tehlike olacaktır. Çünkü Google tarafında alacağınız trafik, diğer sitelerin aylık kullanıcı trafiklerini düşürecektir.
Not: Trafik; web sitenize gelen ziyaretçilere verilen isimdir. Eğer sitenize aylık 2.000 kişi geliyorsa buna 2.000 trafiği var denilmektedir.
İçerik yazmadan önce doğru yapacağınız bir araştırma rakiplerinizden çok önde olmanızı sağlayacaktır. Bunu bir futbol maçı gibi düşünebilirsiniz; maça çıktığınızda rakibiniz sizden 2-0 önde ise öncelikle skoru eşitlemeniz, ardından atağa geçerek galibiyet golünü atmanız gerekmektedir. Şimdi “futbol tarihi” hakkında bir içerik yazacağımızı düşünelim. Bununla ilgili içerik yazmadan önce araştırma nasıl yapılır hep birlikte inceleyelim.
-
İçerik yazmadan önce rakiplerinizi inceleyin.
Futbol tarihi içeriğini yazmadan önce Google’a giriş yapıyoruz. Burada arama kısmına “Futbol Tarihi” yazıyoruz.
İlk olarak kırmızı şerit ile kare içerisinde gösterdiğim yer “Sıfırıncı Pozisyon” yani “Featured Snippet” alanıdır. Featured Snippet Google tarafından tanınan bir ayrıcalıktır. Eğer blog sitenizde içerik yazdığınız konuda ciddi anlamda kullanıcılarına bilgi veriyorsanız Google sizi featured snippet alanında göstermektedir. Burası Google da ilk sırada yer almaktan daha değerlidir. Featured snippet her arama sonucunda gözükmemektedir. Eğer aradığınız kelime ile ilgili ciddi anlamda iyi bir içerik varsa Google bu alanı otomatik olarak getirmektedir. Bu alanı şimdilik aklımızda tutarak diğer sonuca devam edelim. Featured snippet alanından sonra ilk sırada yer alan sayfa redbulldur. Ve sonraki sayfalar sonuçlar devam etmektedir. Burada yapmamız gereken ilk olarak featured snippet alanında yer alan içeriği inceleyip, ardından arama sonuçlarında gösterimi olan redbull ve diğer ilk 10 sayfayı inceleyeceğiz.
Yaptığımız analiz neticesinde ortaya çıkan en yüksek rakam eğer 1250 kelime ise bizim yazımızın en az 1250 kelime olması gerekmektedir.
Ardından yazılarda kullanılan görselleri araştırdığımızda en fazla 10 görsel kullanılmış ise bizim yazımızda en az 10 görsel kullanmamız gerekmektedir. Böylelikle rakiplerimiz ile sahaya çıkmadan önce skorumuzu eşitlemiş olacağız.
-
Blog yazınız için Google’dan destek alın
Rakiplerimizin kullandığı toplam kelimeleri ve görselleri inceleyip en az kullanacağımız görsel ve kelimeyi belirledikten sonra anahtar kelime araştırması yapmaya başlıyoruz.
Anahtar kelime; Google da arama yaptığınız bir konuda kullandığınız odak anahtar sözcüktür. “Futbol Tarihi” hakkında bir araştırma yaparken kullandığınız futbol tarihi bir anahtar kelimedir.
Bunun için öncelikle bir Excel listesi oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz Excel listesinde odak anahtar kelimelerimizi ve diğer anahtar kelimelerimizi ayrı ayrı sütunlarda listeliyoruz. Örnek olarak göstermek gerekirse;
Bu şekilde yazacağınız içerik için kelimeler ve arama hacmi olarak sütunlar oluşturup arama hacimlerini yazabilirsiniz.
Excel listemizde sütunları belirledikten sonra ilk olarak Google Adwords hesabına giriş yapıyoruz. Oturum aç dedikten sonra önümüze reklam oluşturma alanı gelecektir. Sayfanın en altına inip “İptal” dedikten sonra ana ekrana döneceksiniz.
Ana ekranda sağ üst köşede Araçlar ve Ayarlar -> Planlama -> Anahtar Kelime Planlayıcı seçeneğine tıklıyoruz.
Önümüze çıkan ekranda “Yeni anahtar kelimeler keşfedin” menüsüne tıklayıp 10 adet anahtar kelime yazıyoruz. Bu yazacağımız anahtar kelimeler yazmayı düşündüğümüz blog yazısı ile uyumlu olmalıdır. Bizim senaryomuzda “Futbol Tarihi” olduğu için bende anahtar kelime olarak futbol ile ilgili terimler yazdım.
Sonuçları göster dedikten sonra önümüze yazdığımız anahtar kelimeler ve anahtar kelimelerimizle uyumlu diğer aranan kelimeler gelecektir. Bu anahtar kelimeler arasında çok iyi bir analiz yapmamız gerekmektedir. Eğer “Futbol Tarihi” 10-100 kişilik bir arama hacmine sahipken “Futbolun Tarihçesi” 1-10Bin arama hacmine sahipse o zaman blog başlığımız “Futbolun Tarihçesi” olacaktır. Böylelikle yazdığımız yazıyı daha büyük kitlelere ulaştırmanın önünü açmış oluruz.
Ardından burada yer alan diğer tüm anahtar kelimeleri Excel listesinde arama hacimlerine göre sıralıyoruz. İlk başta en çok aranan anahtar kelimeler ve sonra daha az aranan anahtar kelimeler olarak listeyi oluşturuyoruz.
Google adwords alanından sonra Google’a tekrar giriş yapıyoruz. Arama kısmına yine blog konu başlığımızı yazıp bekliyoruz.
Burada yer alan kelimeleri de yine aynı şekilde Excel listemizde “Google Arama Önerileri” olarak farklı bir sütunda topluyoruz. Ardından anahtar kelimemiz olan “Futbol Tarihi” aramasını gerçekleştiriyoruz.
Arama gerçekleştirdikten sonra sayfanın en altına gelip orada yer alan anahtar kelimeleri de “Google İlgili Aramalar” olarak ayrı bir sütun da topluyoruz.
Tabi bu kadarla bitmedi. Blog yazarlığı ve metin yazarlığı görüldüğü kadar basit bir olay değildir. Bu araştırmalar etkili ve doğru bir içerik yazarlığı yapmanız için çok ama çok önemlidir.
-
Blog yazınız için Keyword Tool’dan destek alın
Etkili ve doğru bir içerik yazmak için anahtar kelime araştırması çok önemlidir. Doğru kurgulanmış bir içerik ile Google aramalarında sizlere pozisyon avantajı sağlayacaktır. Google aramaları bittikten sonra Keyword Tool adresine giriş yapıyoruz.
Odak anahtar kelimemiz olan “Futbol Tarihi” kelimemizi arama kısmına yazıyoruz ve ardından ülkelerden Türkiye’yi seçiyoruz. Arama yaptıktan sonra karşımıza aşağıda yer alan sayfa gelecektir.
Bu sayfada yer alan Keywords Suggestions anahtar kelimeler, Questions sorular ve Propositions ise edatları belirtmektedir. Bu alanlarda yer alan kelimeleri de yine Excel listesinde ayrı bir sekmede yeni bir kategori olarak yazıyoruz.
-
Blog yazınız için Soovle’dan destek alın
Soovle, arama motorlarından odaklandığımız anahtar kelime ile ilgili yeni anahtar kelime fikirlerini listeleyen çok önemli bir kelime analiz sitesidir. Google, yahoo, bing, answers, wikipedia, youtube ve amazon sitelerini sorgulayarak kullanıcıların odaklandığımız anahtar kelime ile ilgili başka hangi aramaları yaptığını göstermektedir. “Futbol Tarihi” anahtar kelimemiz hakkında bir sorgulama yaptığımda aşağıda yer alan sonuç sayfasını sizlere göstermektedir. Buraya “metin yazarlığı, içerik yazarlığı, istanbul kamp alanları, bursa gezilecek yerler” gibi aramalar yaptığımda bana daha farklı anahtar kelime sonuçlarını gösterecektir.
-
Blog yazınız için SEOmonitor’den destek alın
SEOmonitor, odaklanılmış bir anahtar kelimenin aylık ve yıllık arama hacimlerini göstermektedir. Ayrıca odaklandığınız anahtar kelimenizin dışında anahtar kelimenize eş değer diğer aramaları ve bunların aylık ve yıllık arama hacimlerini de listeler. İyi bir metin yazarı olmak için bu araştırmaları çok sıkı bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Çünkü odaklandığınız anahtar kelimeniz eğer iyi bir arama hacmine sahip değil ise o içeriğe harcadığınız zaman karşılığında sağlanılan fayda yetersiz olacaktır.
Odaklanmış olduğum “Futbol Tarihi” anahtar kelimemi SEOmonitor sitesinde sorguladığımda bana aşağıda yer alan sonuç sayfasını göstermektedir.
Yukarıda yer alan listede gördüğünüz gibi “Futbol Tarihi” kelimem son bir yılda %-45 bir arama kaybı bulunmaktadır. “Dünya Futbol Tarihi” ise %+50 bir arama yükselişinde grafik izlemektedir. Buradan yola çıkarak içerik yazımı hazırlarken “Dünya Futbol Tarihi” kelimesine de yoğunlaşmak bana avantaj sağlayacaktır.
Eğer e-ticarete yönelik bir içerik hazırlıyorsanız amazon.com.tr, hepsiburada.com gibi büyük e-ticaret sayfalarının arama kısımlarına yine odak anahtar kelimenizi yazarak önerilen kelimeleri de ayrı bir sütunda topluyoruz.
Bu kadar anahtar kelimeyi şimdi ne yapacağım?
Anahtar kelime araştırmalarınız bittikten sonra Excel listesinde 6 farklı sayfada anahtar kelimelerimiz bulunmaktadır.
Excel listemizde araştırma yaptığımız tüm kelimelerimizi karışıklık olmaması için farklı farklı sayfada oluşturduk. Şimdi bu sayfalarda yer alan anahtar kelimeleri yeni bir sayfa oluşturarak temize çekiyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken husus ise;
- Arama hacmi en yüksek olan kelime sizin odak anahtar kelimeniz olacaktır.
- Arama hacmi odak anahtar kelimemiz kadar olmasa dahi yinede ciddi bir arama hacmine sahip olan kelimeler ise bizim yardımcı anahtar kelimelerimiz olacaktır.
- Keyword Tool ve diğer yardımcı anahtar kelime sitelerinden elde ettiğim soru cümlelerim ise benim içerik sorularım olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise içeriğinizde cevabınızı vereceğiniz soruların içeriğiniz ile ilgili olması gerekmektedir. Sırf arama hacmi var diye ilgisiz bir soruya cevap vererek içeriğinizin yazım kalitesini düşürmeyiniz.
- Anahtar kelime analizlerim sonucunda ortaya çıkan odak anahtar kelimesi ve yardımcı anahtar kelimesinin dışında kalan tüm kelimeler ise benim cümle içerisinde geçireceğim tamamlayıcı kelimeler olacaktır.
Yukarıda listede yer alan hususlara dikkat ederek anahtar kelime analizlerimiz sonucu ortaya çıkan tüm içerik kelimelerimizi sadeleştirip etkili bir içerik yazmaya başlayabiliriz.
Örnek İçerik Senaryosu:
Odak Anahtar Kelimemiz: Futbol Tarihçesi
Yardımcı Anahtar Kelimeler: Futbol Tarihi, Dünyada Futbolun Gelişimi…… vs.
İçerik Sorularımız: Türkiye’de Futbol Ne Zaman Başladı? , Türk Futbolu ile Avrupa Futbolu Arasındaki Farklar Nelerdir? …… vs.
Cümle İçerisinde Geçireceğimiz Tamamlayıcı Kelimeler: avrupada futbol, amerikada futbolun önemi, futbolun gelişimi, futbol topu ….. vs.
Yukarıda senaryomuzu belirledikten sonra içeriğimizi yazmaya başlıyoruz.
Başlık: Futbol Tarihçesi – Dünya’dan Futbol Tarihi ve Önemli Olayları
İçerik: Futbol tarihçesi yazımızda Dünya’daki futbol tarihi ve futbolda yer alan önemli gelişmeleri sizler için derledim. O zaman vakit kaybetmeden Dünya’da futbolun gelişimi ve Futbolun Tarihçesini hep birlikte inceleyelim.
………….
…………………………………..
………………………………………………
İçeriğimizi yazdıktan sonra odak anahtar kelimelerimiz ve yardımcı anahtar kelimelerimizin kullanım oranlarını hesaplıyoruz. Odak anahtar kelimemiz bir blog yazısı içerisinde %2,5 değerinde olmalıdır. Yani 1000 kelimelik bir içerik yazısı yazdıysanız anahtar kelimenizi maksimum 25 defa geçirmeniz gerekmektedir.
-
Metin yazarlığı teknik detaylarına uyum sağlayın.
İçerik yazarlığı yaparken en çok dikkat etmeniz gereken olay belirlediğiniz odak anahtar kelimenizi ve yardımcı kelimelerinizi blog yazısı içerisinde %2,5 değerini geçmeyecek şekilde tekrar etmenizdir. Bunu da ustalık ile yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde okuyucular ve Google tarafından içeriğiniz kötü yorumlanabilir ve buda Google sıralamanızı ciddi derecede etkileyebilir.
Ayrıca odak anahtar kelimelerinizi blog yazınız içerisinde büyük başlıklar halinde, yardımcı anahtar kelimelerinizi ise orta başlıklar halinde ve soru eklerinizi ise küçük başlıklar halinde yazmanızı öneririm.
Daha teknik bir tabir ile;
Odak anahtar kelimeler: H1, H2
Yardımcı anahtar kelimeler: H3, H4
Soru eklerinizde yer alan başlıklar H5, H6 tagları arasında yazılmalıdır. Tabi arama hacimlerine göre bu başlıklar değişiklik gösterebilir. Ancak odak noktanızı her zaman H1, H2 tagları arasında belirtmeyi unutmayınız.
3. İçeriğinizi görseller ile destekleyeceğiniz şekilde dizayn edin
Metin yazarlığı yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de görsellerin iyi şekilde optimize edilmiş ve alt etiketlerinin tanımlanmış olmasıdır. Çünkü optimize edilmemiş görseller sitenizin yavaş açılmasına, alt etiketi girilmemiş görselleriniz için Google görseller arama sonuçlarında gözükmemesine sebep olacaktır.
Görsellerinizi iyi bir şekilde optimize etmek için Optimizilla adresine giriş yapıyoruz. Ardından yükleme yazan alandan görsellerimizi yükleyerek sitenizin görsellerin boyutlarını küçültmesini bekliyoruz.
Optimize edilmiş görselimizi “Hepsini İndir” seçeneğine tıklayarak indirme işlemini sağlıyoruz. Ben optimize etmesi için 2.6M bir görsel yükledim. %77 boyut küçülterek görselimi 613KB’a kadar düşürdü. Dilerseniz sağ tarafta yer alan kalite ayarını daha da düşürerek görsel boyutunuzu daha alt seviyelere kadar düşürebilirsiniz.
Görsellerimizi küçülttükten sonra blog yazımız içerisine yüklememizi gerçekleştiriyoruz. Yüklemesini gerçekleştirdiğimiz görsellerimize “Alt Etiketi” tanımlıyoruz. Alt Etiketi; Google arama motoru robotlarının görselleri taramak için kullandığı ve tanımlanan kelimeye göre Google görsellerde gösterimini sağladığı bir tanımlama biçimidir.
WordPress sitelerde alt etiketi tanımlamak için görselimize tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra açılan ikonlardan kalem işaretine tıklayıp düzenle diyoruz.
Ardından “Alternatif Metin” yazan bölüme sitemiz için kullanacağımız odak anahtar kelimemizi yazıyoruz. Bu alana yazacağımız kelime Google aramalarında görseller alanında çıkmasını isteyeceğimiz kelime olmalıdır. Yani “Futbolun Tarihçesi” yazıyorsak Google görsel aramalarında “Futbolun Tarihçesi” olarak bir arama yapıldığında görselimiz gösterimde olacaktır.
Ben İstanbul kamp alanları yazım için bir anahtar kelime tanımlaması yapmıştım.
Bu yaptığım tanımlama sonucunda Google Görseller aramalarında fotoğrafım sonuçlarda gözükmektedir.
Alt etiketlerinizi doğru ve kaliteli bir şekilde tanımlayınız. Rakipleriniz kullandığı alt etiketleri de analiz edebilir, sizlerde o alt etiket de yer alan kelimelerden faydalanabilirsiniz.
Peki rakip blog yazarlarının görsellerde kullandığı alt etiketleri nasıl görüntüleyebilirsiniz?
Bunun için rakip blog yazarının yazdığı içeriği açıyoruz. İçerik yazarken kullandığı görsellerin hangilerinin alt etiketlerini öğrenmek istiyorsan sağ tıklayıp, incele diyoruz.
İncele dedikten sonra siteye ve görsele ait kodlar önümüze gelmiş oluyoruz. Görsele tıklayıp incele dediğiniz için görsele ait kodların olduğu bölüm koyu bir şekilde önünüze gelecektir.
Koyu gelen kodların yer aldığı ekranda alt=”Botsvana” yazan yer benim görselim için tanımlamış olduğum alt etiketidir. Ben Botsvana diye Google da arama yapıldığında bu görselimin de sonuçlarda yer almasını istiyorum.
Böylelikle rakip blog yazarlarının içeriklerini incelerken onların tanımlamış olduğu alt etiketleri öğrenebilir, sizlerde buralardan kendinize yeni anahtar kelime fikirleri edinebilirsiniz.
Bu arada belirtmek de fayda var ki; metin yazarlığı yazımıza başlarken de belirttiğim gibi rakip yazarlarınız içeriğinde kaç görsel kullanmışsa siz +1 fazlasını kullanarak hareket etmelisiniz.
4. Blog sitenize mutlaka düzenli zaman ayırın
Blog yazarlığı için yapmanız gereken en önemli etkenlerden biride blog sitenize düzenli zaman ayırmaktır. İçeriklerinizi düzenli zaman aralıkları ile girmeli ve istikrarı kesinlikle korumalısınız. İlk 6 ay boyunca blog sitenizden çok fazla bir verim beklemeyiniz. Ama düzenli bir şekilde zaman ayırarak içerik yazarlığınızı geliştirip, içeriklerinizi doğru bir şekilde kurgulayıp, zaman yönetiminizi de doğru bir şekilde gerçekleştirdiğinizde blog siteniz yavaş yavaş yükselmeye başlayacaktır.
Rotamhikaye.com adresimde yer alan ilk 6+ aylık grafik görselde yer almaktadır. Gördüğünüz gibi ilk 3 hatta 4 ay boyunca sitede neredeyse hiç hareket yok. Ancak istikrarı koruyup düzenli zaman ayırmaya devam ettikçe sitedeki hareketlenmeler artıyor ve en sonunda içerikler artık Google tarafında sonuç almaya başlıyor. Bunun için istikrarınızı bozmadan, düzenli zaman ayırmaya özen gösteriniz.
5. İstikrarı Koruyun
Metin yazarlığında istikrar ve düzenlilik büyük önem arz etmektedir. Büyük bir heyecan ile başladığınız metin yazarlığınıza sonraki zamanlarda daha az zaman ayırmak size ciddi bir zaman kaybı olarak geri dönecektir. Her içeriğinizde ilk içeriğinizde olduğu gibi doğru kurgulayarak ve düzenli paylaşımlar yaparak heyecanınızın yitirmeden istikrarlı bir şekilde hareket etmelisiniz.
Bugün Google da yer alan birçok blog sitesi ilk başlarda büyük heyecanla başlayıp sonraki zamanlarda atıl duruma düşmüşlerdir. Tekrar belirtmek isterim ki; blog yazarlığı ciddi bir mesai isteyen iştir. Eğer zamanınızı doğru kurgulayıp, istikrarı koruyabilirseniz sizlere getirisi çok büyük olacaktır.
6. Misafir yazarlık yapın
Blog sitenizde içerik yazmak tek başına yeterli olmayabilir. Sektörünüzle ilgili ya da bağlantılı blog hesaplarında misafir yazar olarak içerik yazmak isim bilinirlilik açısından önemli olacaktır.
Misafir yazarlıkta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Yazdığınız içeriğe kendi sitenizde yaptığınız gibi doğru kurgulayarak özenli bir şekilde yazmaya gayret gösterin.
- Misafir yazarlık yaptığınız web sitesinden mutlaka sizin adınıza bir yazar künyesi oluşturmasını rica ediniz. Böylelikle yazınızın altında o yazının size ait olduğu gösteren ve sizin de blog hesabınızın yer aldığı bir künye oluşacaktır. Bu künyeden yazınızı okuyan kullanıcılar daha fazla içeriğe ulaşmak için mutlaka sitenizi ziyaret edeceklerdir.
- Eğer misafir yazarlık yaptığınız site Google tarafından otoriter kabul edilen bir site ise mutlaka backlink tanımlaması gerçekleştiriniz.Backlink, bir sitenin başka bir siteye vermiş olduğu, anasayfasında veya herhangi bir sayfasında bannerinin veya metin linkinin bulunması durumunda Pagerank değerinin yükselmesi için önemli olan bir link sistemidir.
(Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Backlink)
Yukarıda belirtilen hususlara dikkat ettiğinizde misafir yazarlık yaptığınız site üzerinden kendi blog adresinize ciddi bir getiri sağlanacaktır.
7. Teknik yazarlık seviyenizi geliştirin.
(SEO uyumlu metin yazarlığı)
SEO yani Arama motoru optimizasyonu, web sitelerini arama motorlarının daha rahat bir şekilde anlayabilmesine “taramasına” olanak sağlayacak şekilde arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek “web sitesinin optimize edilmesi” hedeflenen anahtar kelimelere ait arama motoru aramalarında yükseltilmesidir.
(Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Arama_motoru_optimizasyonu)
Teknik yazarlık seviyenizi geliştirmenizden ifade edilmek istenilen SEO uyumlu içerik yazarlığıdır. Eğer yazdığınız bir içerikte SEO uyumlarına dikkat etmediyseniz o içeriğinizin Google sonuçlarında gösterilmesi bir hayli zor olacaktır. SEO uyumlu içerik yazarlığınızı geliştirmeniz için nelere dikkat edilmesi gerektiğine hep birlikte göz atalım.
SEO UYUMLU METİN YAZARLIĞI 10 ÖNEMLİ İPUCU
- İçeriğinizi oluştururken yazım kurallarına dikkat ediniz
- Odak anahtar kelimelerinizi %2,5 oranını geçmeyecek şekilde cümle içerisinde doğal bir şekilde geçirin
- Görsellerinize alt etiketlerinizi mutlaka tanımlayınız.
- H1, H2, H3, H4, H5 ve H6 başlık türlerini doğru bir şekilde kullanınız.
- Yazdığınız içerikte kullanıcıya doğru ve yalın bilgiler veriniz. Bir bilgiyi verirken onu sürekli başka sayfalara yönlendirmeyiniz.
- Hızlı tüketilebilen bir içerik hazırlamaya özen gösteriniz. Kullanıcı içerik yazınızı okurken aradığı alanı rahatlıkla bulabileceği şekilde başlıklarınızı optimize ediniz.
- Önemli yerleri bold, altı çizili ve italik yapmayı unutmayınız.
- Görsellerinizi optimize ederek içeriğinize yükleyiniz. MB değeri yüksek görseller sayfanızın açılış hızını düşürecektir.
- Mutlaka referans linkler tanımlayınız. Yani “Futbol Tarihçesi” hakkında bir içerik yazıyorsanız kullanıcılarınıza futbol liglerini takip edebilecekleri bir online sitenin linkini verebilirsiniz. Örnek olarak: ve daha fazla futbol liglerini takip edebilmeniz için Futbol Ligleri adresine tıklayabilirsiniz. Ama burada dikkat etmeniz gereken husus, verdiğiniz linkin Google tarafından güvenilir bir site olmasına özen gösteriniz.
- Site içi linkleme yapmayı unutmayınız.
Bir içerik yazdığınızda daha önce yazdığınız başka bir içeriğe mutlaka link veriniz.
Örneğin;
Futbolun tarihçesini anlattığımız bu yazıdan keyif aldıysanız daha önce sizler için hazırlamış olduğumuz Dünyadan komik futbol hadiseleri yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ve daha bunun gibi birçok püf noktalar bulunmaktadır. İçerik yazarlığında kendinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka SEO uyumlu içerik yazarlığını araştırmanızı tavsiye ediyorum.
8. Yazılarınızı yayına vermeden önce mutlaka gözden geçirin.
Herhangi bir konu hakkında yazdığınız içeriği yayına vermeden önce mutlaka gözden geçiriniz. Yukarıda yer alan SEO uyumlu içerik yazarlığı maddelerini dikkatlice okuyarak eksik gördüğünüz alanlarınızı mutlaka revize ediniz. İnsanlar aynı noktaya sürekli odaklandığında göz aşinalığı sebebi ile hataları bazen göremeyebilirler. Bundan dolayı yazınızı başka arkadaşlara okutma imkanınız var ise mutlaka dışarıdan birkaç kişiye de kontrol ettiriniz. Yazılarınızı taslak olarak kaydedebilir, yayın öncesi önizleme yaparak web sitenizde nasıl göründüğüne bakabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken Wordpres sitelerde yazdığınız yazıyı sağ tarafta yer alan menüden “Taslak Olarak Kaydet” butonuna basarak taslak olarak kaydedebilirsiniz. Ardından önizleme butonuna basarak web sitenizde içeriğinizin nasıl gözüktüğünü inceleyebilirsiniz. Tüm incelemelere bittiğinde aşağıda yer alan “Yayımla” butona basarak yazınızı yayınlayabilirsiniz.
9. Rakiplerinizi iyi analiz edin ve takibi bırakmayın.
Rakip blog yazarlarının içeriklerini, sosyal medya paylaşımlarını mutlaka düzenli olarak kontrol edin. Onların sizlerden farklı neler yaptığını iyi bir şekilde analiz ettikten sonra eksik gördüğünüz kısımlarınızı mutlaka tamamlayın. Rakip blog yazarlarının analizi kendi blog sayfanızın daha iyi seviyelere gelmesi için çok ama çok önemlidir.
10. Blog sitenize sektörünüzdeki ünlü kalemleri misafir edin ve onlarla bir içerik hazırlayın
Blog siteniz mutlaka misafir yazarlık tekliflerinde bulunun. Ancak misafir yazarlık tekliflerinde bulunacağınız kişilerin sosyal medya ya da blog adreslerinde iyi bir düzeyde olmasına dikkat ediniz. Sonuç olarak blog sitenizde yayınlayacağınız içerik ile misafir yazarın reklamını yapacaksınız. Onun için sizin de misafir yazardan bir beklenti içerisinde olmanız gerekmektedir.
Ayrıca sosyal medya hesaplarında ya da blog adreslerinde güçlü kitlesi olan kişiler ile röportaj, ortak bir sosyal sorumluluk gibi çalışmalar içerisinde bulunun. Böylelikle hem onların sizin siteniz üzerinde tanıtımı gerçekleştirilir hem de onların sayfalarında sizin blog adresinizin reklamı sağlanmış olur. Kısacası kazan-kazan taktiğini uygulamalısınız.
Ben rotamhikaye.com blog adresimde gezgin sohbetleri diye bir başlık oluşturup, sosyal medya hesaplarında aktif olan kişilerle röportajlar düzenliyorum. Bu sayede hem benim sitemin reklamı oluyor hem de röportaj veren gezginlerin PR çalışmalarına fayda sağlamış oluyorum.
11. Metin Yazarlığı konularında bolca araştırmalar yapın
Metin yazarlığı ya da blog yazarlığı konularında kendinizi geliştirmek için mutlaka araştırmalar yapmanız gerekiyor. Google sürekli olarak güncellemeler gerçekleştirmekte ve bu güncelleştirmelere içerik üreticilerinin uyum sağlamasını istemektedir. Son gerçekleştirdiği güncellemeler neticesinde Google üzerinde birçok sayfa pozisyon kaybetmiş ve ciddi sıralama kayıplarına uğramıştır.
Ancak Google güncellemelerini doğru analiz edip ve uygulayan kişiler ise çok ciddi pozisyon artışları yaşamışlardır. Google güncellemelerini nereden ve nasıl takip edebileceğini anlatan detaylı içeriğe “Google Güncellemeleri“ yazısından ulaşabilirsiniz.
Google güncellemelerinden sonra veri kaynaklarını çok iyi şekilde analiz etmeniz gerekmektedir. Yapılan son araştırmalarda blog içeriğinde yer alan başlıklarda rakam kullanmak ziyaretçi trafiğini ciddi derecede arttırmaktadır. Bu güncellemeye göre yazılarınızda rakamlı başlık attığınızda bu size ciddi bir getiri sağlayacaktır. Bu ve bunun gibi birçok farklı araştırma konularını sıkça okuyup, kendi yazılarınızda mutlaka uygulayınız.
12. Blog sitenizin kurulumu için profesyonel bir destek alın
Blog sitenizi hazır wordpress alt yapısı kullanarak kurabilirsiniz. Ancak kurulum sırasında doğru ve daha profesyonel bir alt yapıda kurulum gerçekleştirmek için mutlaka profesyonel bir destek alınız. Böylelikle sitenizin alt yapısında herhangi bir sorun olmadan, Google tarafından doğru görülen metotlarla kurulum gerçekleştirilmiş olur.
Ayıca blog sitenizin kurulum aşamasında mutlaka SSL sertifikası almayı unutmayınız. SSL sertifikası blog sitenizin “Güvenli” olarak işaretlenmesini sağlayacaktır.
13. Blog sitenizin sosyal medyada reklamını gerçekleştirin
Bir konuda içerik hazırladığınızda hazırlamış olduğunuz içeriği en iyi şekilde pazarlamanız gerekmektedir. Bunun en kolay ve en iyi yöntemlerinden biri de sosyal medyadır. Sosyal medya üzerinde takipçi etkileşimi yüksek kişilerden yazmış olduğunuz içeriğe “Yukarı Kaydır” yapmalarını isteyebilirsiniz. Yukarı kaydır özelliği sadece 10K üstü hesaplarda aktif olmaktadır.
Yazdığım herhangi bir içerik sonrasında mutlaka hikaye görseli tasarımı yapıyorum. Ardından 10K üstü sayfalara bu hikaye görselimi gönderim “Yukarı Kaydır” yapmalarını rica ediyorum. Böylelikle sayfama ciddi bir ziyaretçi kazanmış oluyorum.
Örnek Hikaye Görseli Tasarımı:
10K altı hesaplarda ise biyografi kısmında yer alan açıklamalara içeriğinizin linkini koymalarını isteyebilirsiniz. Böylelikle o kişilerin profillerini ziyaret eden kullanıcılar blog adresinizin linkini görebilir ve sitenizi ziyaret edebilir.
Pinterest hesabı açarak sitenizde yer alan görselleri pinterest hesabınıza yükleyerek oradan kendi blog sitenize link verebilirsiniz. Böylelikle her gün milyonlarca girişi olan platform üzerinden kendi web sitenize ciddi bir ziyaretçi çekebilirsiniz.
Twitter, facebook, reddit gibi daha birçok sosyal medya platformundan çok yönlü bir şekilde kendi blog sitenize kullanıcı çekebilirsiniz. Bunun için sosyal medya yönetiminizi çok iyi yapmanız gerekiyor. Yakında yayınlayacağım sosyal medya yönetimi yazımı yayımlayarak bu platformlarda nasıl etkili olabileceğinizi detaylıca aktaracağım.
14. Google webmaster tools ve Analiytcs hesaplarını daima kontrol edin
Blog sitenizi açtıktan sonra Google webmaster tools üzerinden sitemap.xml haritası yükleyerek blog sitenizi Google adresine tanımlamanız gerekiyor. Bu tanımlamayı gerçekleştirdikten sonra sitenizin performansı ölçümleyebilir ve yeni yazdığınız bir içeriğin çok hızlı bir şekilde Google tarafından taranmasını sağlayabilirsiniz. Yakında yayımlayacağım Blog sitesi nasıl açılır adlı yazım içerisinde bu teknik konuya ayrıntılarıyla değineceğim.
Analiytcs hesabından ise web sitenizin ziyaretçilerinin davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. Ziyaretçiler en çok hangi platformlar üzerinden geliyor, hangi şehir, hangi iletişim aracı üzerinden ziyaret ediyorlar (mobil, tablet, bilgisayar) hangi sayfalar açılış sayfaları ve hangi sayfalar çıkış sayfaları gibi birçok özelliği buradan gözlemleyebilir ve analizini sağlayabilirsiniz. Yakında yayımlayacağım Blog sitesi nasıl açılır adlı yazım içerisinde bu teknik konuya ayrıntılarıyla değineceğim.
Yukarıda belirttiğim tüm başlıklar etkili bir blog yazarı olmanız için bilmeniz gereken özellikleri kapsamaktadır. Her bir konu başlığı kendi içerisinde çok farklı şekillerde açıklanabilir ve değerlendirilebilir. Metin yazarlığı serüveninize başlamadan önce mutlaka bu teknik terimleri iyi bir şekilde öğrenmiş olmalısınız. Aksi takdirde yazacağınız içerikler sizler için sadece zaman kaybı olacaktır. Doğru ve istikrarlı bir çalışma neticesinde çok kısa bir sürede sizde profesyonel blog yazarlığı kariyerinize başlayabilirsiniz.
Metin yazarlığı yazımızdan sonra sizde daha fazla içerik yazmak istiyorsanız “İstanbul Kamp Alanları” yazımızı okuyabilir ve metin yazarlığı hayatınıza kamp alanları incelemeleri yaparak başlayabilirsiniz.
Metin yazarlığı ve etkili blog yazarlığı hakkında hazırlamış olduğum bu yazı aslında #evdekal projesine destek olmak için hazırlanmıştır. #Evdekal projesi kapsamında “Eğitimsiz Kimse Kalmasın!” diyerek insanlara ücretsiz bir şekilde sunulmaktadır. Rotamhikaye sayfasının asıl konsepti seyahat ve kamp odaklı içeriklerle paylaşımlar olduğunu hatırlatmak ister, instagram ile ilgili sorularınız var ise yorumlarda belirtmenizi rica ederim.