Yüksek kayaların arasına gizlenmiş, masmavi suları ile içinizi ferahlatan Kelebekler Vadisi, ülkemizin tüm Dünya tarafından bilinen, saklı cennetlerinden birisi. Son yılların en “fotoğraf dostu” mekânı olarak, sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan vadi, hem doğası hem de jeolojik yapısı ile eşi benzeri olmayan, sahip olduğumuz nadir görülen doğal güzelliklerden biridir. Bu yazımızda “Kelebekler Vadisi nerede?”, “Kelebekler Vadisi’ne nasıl gidilir?”, “Kelebekler Vadisi’nde kamp yapılır mı ?” gibi sıkça merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
İçerik Listesi
Kelebekler Vadisi, Fethiye
Yüksekliği 350 metreyi bulan dik kayalıklarla çevrili Kelebekler Vadisi, ismini ev sahipliğini yaptığı 80’den fazla kelebek türünden almaktadır. Bu kelebekler arasında en özel olanı, Dünya’nın en güzel kelebeklerinden biri olarak kabul edilen, “Jersey Tiger: Kaplan Kelebeği” dir. Vadi içinde binlerce koloni ile hayatını sürdüren Kaplan Kelebeği, kanatları üzerindeki desenler ile görenleri adeta büyülemektedir. Vadi içerisindeki doğal hayat, kayalıklar ve deniz arasında izole kalabilmeyi başardığı için, Dünya’nın farklı bölgelerinde görülen kelebekler, karışık koloniler halinde yaşamlarını sürdürebilmektedir.
Vadinin güzellikleri masmavi denizi ve kelebekleri ile sınırlı değil elbette. Vadinin içerisine doğru devam eden dere kenarındaki patikadan yürüyerek, doğa harikası şelalelere ulaşabilir, buz gibi suların altında serinleyebilirsiniz. Vadi içinde birden fazla şelale bulunmaktadır. Bazılarını görmek için yürümek dışında, ipli kaya tırmanışı yapmanız gerekmektedir. Konu hakkında tecrübeniz ve gerekli ekipmanınız yoksa bu riski almamalı, şelaleleri görmek için sağlığınızı tehlikeye atmamalısınız. Geçmiş yıllarda vadi içerisinde oldukça üzücü olaylar yaşanmıştır, tüm bunların tedbirsizlikten kaynaklandığını unutmamak gerekir… Kaplan kelebeklerinin yaşam alanı olan şelale çevresinde sessiz olmalısınız. Eğer yeterince sessiz ve yavaş hareket ederseniz, nemli kayalar üzerinde, muhteşem renkleriyle göz kamaştıran kelebekleri görme şansı elde edebilirsiniz. Sessiz olmak, kelebekleri ürkütmemek ve yaşamlarını tehlikeye atmamak için önemlidir çünkü kelebekler yüksek ses ile strese girerek, ne yazık ki ölmektedir…
“Dünya Mirasını Koruma Vakfı” tarafından korunması gereken 100 dağ arasında gösterilen Babadağ’ın eteklerindeki vadi içerisinde, izole kalarak, varlığını sürdürmeyi başarmış birçok endemik bitki türü görebilir, rengârenk çiçeklerle süslü doğa fotoğrafları çekebilirsiniz… Ülkemizin sahip olduğu doğa harikalarından biri olan vadi, sit alanı olarak koruma altına alınmış ve yapılaşma yasaklanmıştır.
Yaz aylarında binlerce yerli-yabancı turist tarafından ziyaret edilen vadi, kış mevsiminde de kamp yapan hatırı sayılır sayıda insanı ağırlamaktadır.
Kelebekler Vadisi nerede?
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Köyü sınırlarında yer alan vadi, aynı zamanda popüler tatil beldelerimizden biri olan Ölüdeniz Beldesi’ne bağlıdır. Fethiye merkeze yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Faralya Köyü, vadiye 20 dakikalık yürüme mesafesindedir.
Kelebekler Vadisi’ne nasıl gidilir?
Kelebekler Vadisi’ne ulaşmak için öncelikle bulunduğunuz ilden Fethiye’ye gitmelisiniz. Fethiye’ye ulaşım, kendi aracınız dışında şehirler arası otobüsler veya hava yolu ile sağlanmaktadır.
Şehirlerarası otobüs:
Büyük şehirlerin neredeyse tamamından Fethiye’ye direkt otobüs seferleri düzenlenmektedir. Otobüs ile Fethiye Otogarı’na ulaştıktan sonra, 5 dakikada bir hareket eden Ölüdeniz dolmuşlarına binmeniz gerekmektedir.
Hava yolu ile:
Fethiye’ye uçak ile gitmek istiyorsanız, Dalaman Havalimanı’nı kullanmanız gerekmektedir. Dalaman Havalimanı ile Fethiye merkez arası yaklaşık 44 kilometredir. Havalimanına ulaştıktan sonra, Fethiye’ye giden HAVAŞ ve MUTTAŞ otobüslerini kullanabilirsiniz. Otobüslerin ücreti 23 TL’dir. Fethiye Otogarı’ndan Ölüdeniz’e gitmek için, otogardan 5 dakikada bir hareket eden dolmuşları kullanabilirsiniz.
Daha rahat bir ulaşım seçeneği arıyorsanız, Dalaman Havalimanı’ndan araç kiralayabilir veya özel transfer hizmeti satın alarak Ölüdeniz’e gidebilirsiniz.
Kendi aracınız ile:
Ölüdeniz-Fethiye’ye ulaşabileceğiniz farklı kara yolu alternatifleri bulunmaktadır. Eğer İstanbul veya aynı güzergahtaki illerden yola çıkacaksanız, İzmir-Aydın veya Kütahya-Burdur yollarını kullanabilirsiniz. Bazı şehirlerimizin Ölüdeniz’e olan uzaklıkları şu şekildedir:
- İstanbul Ölüdeniz arası yaklaşık 806 kilometre, yolculuk yaklaşık 9,5 saat sürmektedir.
- Ankara Ölüdeniz arası yaklaşık 635 kilometre, yolculuk yaklaşık 8 saat sürmektedir.
- Bursa Ölüdeniz arası yaklaşık 672 kilometre, yolculuk yaklaşık 8 saat sürmektedir.
- Antalya Ölüdeniz arası yaklaşık 208 kilometre, yolculuk yaklaşık 3 saat sürmektedir.
- İzmir Ölüdeniz arası yaklaşık 345 kilometre, yolculuk yaklaşık 4,5 saat sürmektedir.
- Balıkesir Ölüdeniz arası yaklaşık 529 kilometre, yolculuk yaklaşık 6,5 saat sürmektedir.
Ölüdeniz’e yapacağınız yolculuğu büyük ölçüde kolaylaştıracak Seyahat Uygulamaları yazısını incelemeyi unutmayın.
Ölüdeniz’e gittikten sonra, kara ulaşımının mümkün olmadığı Kelebekler Vadisi’ne ulaşım için 2 seçeneğiniz bulunmaktadır. Bu seçenekler, Ölüdeniz’den hareket eden servis teknelerini kullanmak ve Faralya Köyü’nden yürüyerek, ipli kaya tırmanışı rotalarını kullanmaktır.
Kelebekler Vadisi’ne tekne ile ulaşım:
Kelebekler Vadisi’ne ulaşım seçeneklerinin ilki ve güvenli olanı, Ölüdeniz’den hareket eden servis teknelerini kullanmaktır. Ölüdeniz’e kendi aracınız dışında, Fethiye merkezden ve çevre ilçelerden hareket eden minibüsleri kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. Servis tekneleri gün içinde Ölüdeniz- Kelebekler Vadisi olarak karşılıklı 3 sefer yapmaktadır. Teknelerin fiyatı, kişi başı, gidiş-dönüş 30 TL’dir. Tekne saatleri dışında, vadi içerisinde bulunan zodyak botlar ile deniz taksi hizmeti verilmektedir ancak, kişi başı ücreti yaklaşık 50 TL’dir.
Kelebekler Vadisi-Ölüdeniz teknelerinin hareket saatleri:
Ölüdeniz –> Kelebekler Vadisi 11:00 14:00 18:00
Kelebekler Vadisi –> Ölüdeniz 09:30 13:00 17:00
Kelebekler Vadisi’ne kaya tırmanışı ile ulaşım:
Kelebekler Vadisi’ne ulaşımın ikinci ve güvenilir olmayan seçeneği ise, Faralya Köyü’nden vadiye inen dik yamaçlar üzerinde yer alan ipli tırmanış rotalarını kullanmaktır. Yer yer iniş yer yer de tırmanışın yapıldığı rotalar, uygun ekipmanı olmayan ve tecrübesiz kişiler için oldukça tehlikelidir. Elinizde havlunuz, ayağınızda terlikleriniz ile bu yolu tercih etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin…
Kelebekler Vadisi’nde kamp yapılır mı?
EVET! Kelebekler Vadisi’nde kamp yapabilirsiniz. Ancak vadi, kelebeklerin yaşam alanı olduğu için, vadi içerisinde yapılacak tüm faaliyetler, “doğayla uyumlu yaşam şartları” çerçevesinde düzenlenerek, biyolojik yaşamı koruma amacıyla kontrol altına alınmıştır. Bunun da gerektirdiği şartlar gereğince, vadi içerisinde herhangi bir yere çadır kurmanız yasaktır. Kelebekler Vadisi’nde kamp yapmak istiyorsanız, vadi içerisinde bulunan işletmeyi kullanmalısınız. Vadi içerisinde hem doğal hayattan sorumlu projeleri yürüten hem de vadide konaklama ve ulaşım gibi hizmetleri yürüten tek bir işletme bulunmaktadır.
Kelebekler Vadisi’nde kamp yapmak veya konaklamak için işletme içerisindeki farklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Bu alternatifler; büyük bungalovlar, küçük bungalovlar, glamping tarzı büyük çadırlar, küçük çadırlar ve kendi çadırınızdır.
Büyük bungalovların içinde kendi duş ve tuvaleti bulunmaktadır. Diğer seçeneklerde ise ortak alanlar kullanılmaktadır.
İşletmenin konaklama fiyatları çadır/bungalov başı değil, kişi başı olarak belirlenmektedir. Fiyata dâhil olanlar, açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği, kabinli/kabinsiz ortak duş ve tuvaletler, güneş panelleri ile elde edilen sıcak su, elektrik, şarj üniteleri, ilkyardım ünitesi ve kasa hizmetleridir. İşletme içinde, gün boyunca alkollü/alkolsüz içecek bulabileceğiniz bar, hamburger, tost ve çeşitli atıştırmalıkların satıldığı snack bar, deniz ürünleri yiyebileceğiniz balık restoranı ve küçük bir market bulunmaktadır.
Vadi içinde kendi çadırınızı kuracaksanız, yanınızda mat, pike, yastık, çarşaf gibi ihtiyaçlarınızı getirmelisiniz, çünkü işletme tarafından sadece çadırınızı kuracağınız alan sağlanmaktadır.
Kelebekler Vadisi bungalov evleri ve kamp fiyatları:
AYLAR | Büyük Bungalov | Küçük Bungalov | Büyük Çadır | Küçük Çadır | Kendi Çadırınız |
Ocak-Şubat | 200 TL | 170 TL | 155 TL | 140 TL | 110 TL |
Mart-Nisan-Mayıs | 215 TL | 185 TL | 155 TL | 140 TL | 110 TL |
Haziran-Temmuz-Ağustos- Eylül | 250 TL | 200 TL | 185 TL | 170 TL | 140 TL |
Ekim-Kasım-Aralık | 215 TL | 170 TL | 170 TL | 155 TL | 125 TL |
Kelebekler Vadisi’nde yapılacaklar:
- Dik yamaçlar arasında gizlenmiş, yemyeşil vadi içerisinde doğa yürüyüşü yapabilir, endemik bitki türlerini gözlemleyebilirsiniz.
- Yeterli tecrübeniz ve ekipmanınız varsa, Şelale ve Faralya Köyü tırmanış rotalarında kaya tırmanışı yapabilir, Faralya Köyü’nden muhteşem günbatımı manzarasını izleyebilirsiniz.
- Serinliğine rağmen hiç çıkmak istemeyeceğiniz masmavi Akdeniz sularında yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz.
- Vadi içerisinde bulunan dalış okulu ile görüşerek, vadide dalış yapabilir, sualtını keşfe çıkabilirsiniz.
- Vadiden hareket eden birkaç saatlik tekne turlarına katılıp, çevrede bulunan Mavi Mağara, Soğuk Su, Akvaryum Koyu, Deve Plajı gibi cennet koyları keşfedebilirsiniz.
- Mutlaka vadide bir gece geçirip, gökyüzündeki yıldızları seyretmelisiniz…
- Vadi içerisine doğru devam eden dereyi takip ederek, nemli bölgelerde yaşayan kelebek kolonilerini görebilirsiniz.
- Ölüdeniz’in üzerinde bulunan Babadağ’ın tepesinden, yamaç paraşütü ile atlayarak, vadiye iniş yapabilirsiniz.
- Hiçbir şey yapmasanız bile, bir doğa harikası olan vadiyi görüp, kafanızı dinleyerek, ruhunuzu tazeleyebilirsiniz…
Kelebekler Vadisi’nde dikkat edilmesi gerekenler:
- Vadiye ulaşım sadece Ölüdeniz ve vadi arasında karşılıklı sefer yapan servis tekneleri ile sağlanmaktadır. Tekne biletlerinin satışı sadece teknelerin içinde yapılmaktadır. Ölüdeniz ve çevresinde tekne bileti sattığını iddia eden kişilere itibar edip, geçersiz biletlerden satın almamalısınız.
- Kelebekler Vadisi yaz aylarında oldukça kalabalık olmaktadır. Eğer kalabalık alanlardan hoşlanmıyorsanız, vadiyi ilkbahar veya sonbahar aylarında ziyaret etmenizi öneririz.
- Vadinin plajı çakıl taşlarından oluşmaktadır. Gelirken çantanıza bir çift deniz ayakkabısı atmayı unutmayın.
- Cam gibi suların altını keşfetmek istiyorsanız, dalış maskesi, deniz gözlüğü, şnorkel ve palet gibi ihtiyaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın. Vadinin doğal zenginliği, sadece kara ile sınırlı değil, sualtındaki güzelliklerden mahrum kalmak istemezsiniz…
- Kelebekler Vadisi’nde konaklamak istiyorsanız yanınıza mutlaka sinek ilacı ve fener almayı unutmayın.
- Kelebekler Vadisi’nde kamp yapacaksanız, yaz aylarında oldukça kalabalık olduğunu unutmayın ve günler öncesinden rezervasyon yaptırın.
- Vadide konaklamayı düşünüyorsanız, yanınıza mutlaka sıcak tutacak yedek giysiler alın.
- Kaya tırmanışı ve doğa yürüyüşü yapmayı düşünüyorsanız, gerekli teknik ekipmanları yanınızda getirmeyi unutmayın.
- Kelebekler Vadisi’nde dalış yapmak istiyorsanız, dalış okulunu önceden arayarak randevu almayı unutmayın.
Kelebekler Vadisi’ne gitmişken çevresinde bulunan diğer güzellikleri keşfetmek isterseniz, Fethiye Gezilecek Yerler yazısını okumayı unutmayın.
Ülkemizin saklı cennetlerinden biri olan Kelebekler Vadisi’nde güzel bir tatil geçirmenizi dileriz…