Göreme gezilecek yerler listemiz içerisinde; Aşıklar tepesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Saklı Kilise, Zemi Vadisi ve diğer en iyi 11 yeri sizler için sıraladım. Göreme tatiliniz öncesinde yazımızı okuyarak bölge konusunda bilgi sahibi olabilir ve buna göre gezi rotanızı oluşturabilirsiniz.
Göreme, Nevşehir
Göreme, Nevşehir Merkez’e 12 km uzaklıkta yer alan, Türkiye’nin en büyük açık hava müzesini içerisinde barındıran, tarihi 6 milyon yıl öncesine kadar dayanan tarihi bir ilçedir. Nevşehir bölgesinin tam kalbi noktasında bulunan Göreme, tarih öncesinde birçok isim ile birlikte anılmıştır. İlk olarak 6.yüzyılda “Koroma” adı ile duyulan ilçe, yüzyıllar içerisinde Matiana, Maccan ve Avcılar isimleriyle anılmıştır. Süreç içerisinde son olarak Göreme adını alarak günümüzdeki ismine kavuşmuştur.
Göreme’yi diğer ilçelerden ayıran en belirgin iki özelliği bulunmaktadır. Bunlardan ilki; bölge diğer komşu ilçelerine göre daha çukur bir alanda bulunmaktadır. Bu sayede erozyon aşınmaları ile peri bacaları doğal bir kasaba görüntüsüne kavuşmuştur. Diğer bir özelliği ise; bölgenin tüflü yapısı ile peri bacalarının kolayca oyulmasıdır. Bu özellik insanoğlunun burada yerleşik hayata geçmesini oldukça kolaylaştırmıştır. Göreme gezilecek yerler arasında insanoğlunun yüzyıllar öncesinde kurduğu yerleşkelerin arasında yürümek sizlere ayrı bir haz katacaktır.
Göreme, Nevşehir’in kaya otellerinin yoğunlukta bulunduğu bir ilçedir. Bölgede yer alan butik kaya oteller ve büyük oteller bölgenin mimarisine uygun bir şekilde dizayn edilmiştir. Tarihi yapılara hiçbir zarar verilmeden faaliyetlerine devam eden işletmeler, dilerseniz tur paketleri seçenekleri de sunmaktadır. Göreme otelleri arasında en iyi iki otel; Caftan Cave Suites ve Artemis Cave Suites‘dir. Otel çalışanları oldukça güler yüzlü ve ihtiyaçlarınıza uygun çözüm üretme konusunda oldukça yetkin bilgiye sahipler. Göreme gezilecek yerler listesine geçmeden önce balon turunu söylemezsek olmaz.
Kapadokya’da balonlar Göreme ve Avanos yolu üzerinde kalkışlarını gerçekleştirmektedir. Bundan dolayı Göreme kaya otellerinde konakladığınız da sabahları otel pencerelerinden rengarenk balonların uçuşunu seyredebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise; seçtiğiniz otelin mutlaka teras manzarasının önü açık olması gerekmektedir. Aksi takdirde balonlar sadece belirli bir yüksekliğe ulaştıktan sonra görülmeye başlayacaktır. Buda ufuk çizginizde tüm balonları görmenize engel olacaktır. Kapadokya balon turu hakkında daha önce hazırlamış olduğum yazıyı okuyarak balon turları hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Göreme ilçesinde birçok restoran ve cafe bulunmaktadır. Ancak şunu belirtmek de fayda var ki; burası turizm cennetidir. Yani fiyatlar da buna göre çok ucuz değildir. Bir makarna 35 TL, eğer canınız Adana çekerse 50 TL’yi gözden çıkarmanız gerekecektir. Ancak merkez içerisinde 10 TL ücret ödeyerek tavuk döner yiyebileceğiniz büfe bulunmaktadır. Ben o büfede yemeği yedim, gayet güzel ve temizdi.
Göreme ilçesine ulaşımda oldukça kolaydır. Nevşehir merkezden, havaalanından ve diğer ilçelerden minibüs, taksi seçenekleri bulunmaktadır. Şimdi hazırsanız Göreme gezilecek yerler listemize geçelim. Ama hatırlatmakta fayda var ki; Göreme gezilecek yerler akşam ve gündüz olarak iki ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Bundan dolayı listede yer alan bilgileri eksiksiz okumanızı tavsiye ederim.
Göreme Gezilecek Yerler Listesi
-
Fırkatan Kilisesi
-
Saklı Kilise
-
Göreme Açık Hava Müzesi
-
Güvercinlik Vadisi
-
Güllüdere Vadisi
-
Bağlıdere Aşk Vadisi
-
Zemi Vadisi
-
Tokalı Kilise
-
Aydın Kırağı – Aşıklar Tepesi
-
El Nazar Kilisesi
-
Sultan Carpets
Fırkatan Kilisesi
Fırkatan Kilisesi yada bilinen diğer adıyla Aynalı Kilise tam olarak hangi yüzyıldan kaldığı bilinmese de diğer kiliseler gibi 10.yüzyıl mimarisi olduğunu düşünülmektedir. Göreme ilçe merkezine 500 metre, Ortahisar kasabasına 1 kilometre mesafede yer almaktadır. Bu kiliseyi diğer kiliselerden ayıran bazı özellikleri bulunmaktadır.
Fırkatan Kilise’si içerisinde gizli geçitler, erzak depoları, sığınaklar, mutfak ve gizli tüneller bulunmaktadır. Geometrik şekiller bakımdan çok zengin değildir. Aynalı Kilise, Kapadokya Göreme Adliye Sarayı’nın yakınında olduğu için burada zamanın yargıçlarının ve hakimlerinin yaşadığı düşünülmektedir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Fırkatan Kilisesi, eski uygarlıkların yaşantıları hakkında fikir edinmemizi sağlayan önemli tarihi bir yerdir. Göreme gezilecek yerler listesinde mutlaka uğranılması gerekilen tarihi yerlerin başında yer almaktadır.
Saklı Kilise
Saklı Kilise, ön girişi toprak kayması yüzünden yok olduğu için 1957 yılında şans eseri bulunmuştur. El Nazar Kilisesi’nin yakınlarında bulunan Saklı Kilise’nin duvar süsmeleri sıva değil, direkt ana kara üzerine yapılmıştır. Kilise’nin etrafında bulunan açık renkli beyaz bezler incelendiğinde, süslemeler için fırça değil bez parçaları kullanıldığı ortaya çıkmıştır.
Saklı Kilise’nin iç bölümlerinde yer alan duvar resimleri oldukça iyi korunmuştur. Belki de Kilise’yi geç keşfetmiş olmamız, insanoğlunun zararını bir nebze olsa da engellemiş olabilir.
Saklı Kilise resimlerinde bazı sahneler canlandırılmaktadır. Bunlar; Deesis, Müjde, Doğum, İsa’nın mabete takdimi, Vaftizci Yahya’nın görevlendirilmesi, Vaftiz, Başkalaşım, İsa çarmıhta, Meryem’in ölümü ve aziz tasvirleri’dir. Yakın tarihte keşfedilen Saklı Kilise, Göreme gezilecek yerler listeniz içerisinde mutlaka yer almalıdır.
Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme merkeze 2 km uzaklıkta bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, 4’ncü yüzyıldan 13’ncü yüzyıla kadar manastır olarak kullanılmıştır. 1985 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne dahil olarak Manastır, yüzyıllar boyunca eğitim ve öğreti yeri olarak faaliyet göstermiştir.
Oyulmuş peri bacaların içlerinde onlarca kilise, yaşam alanı ve öğreti yerleri bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi olan Göreme Örenyeri, Hristiyanlık için büyük bir öneme sahiptir. Bölgeye ilk gelen Kayseri Piskoposu Aziz Basil’in öğretilerini bu bölgede yaymaya başlamıştır. Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde yer alan kiliselerde farklı boyama teknikleri görülmektedir. Bununda en büyük nedeni; Manastır’ın yüzyıllar boyunca aktif şekilde kullanılmasıdır. İlk Hristiyanlık zamanlarında geometrik şekiller yapılıyorken, sonrasında zaten nesil dinsel boyamalar gerçekleştirmiştir. Boyamalarda büyük çoğunlukla Hz. İsa’nın hayatı ve İncil’den hikayeler yer almaktadır.
Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde birden fazla irili ufaklı kiliseler ve yemekhaneler bulunmaktadır. Yüzyıllar boyunca ayakta kalan kiliselerin bir kısmının çökme tehlikesi olduğundan Göreme Örenyeri içerisinde 11 yemekhane ve kilise ziyarete açık tutulmaktadır. Ancak şunu belirtmekte fayda var ki; girişi çökme tehlikesinden dolayı kapatılmış 18 kilise daha bulunmaktadır. Yani burası bulunduğu dönem içerisinde büyük bir din merkeziydi.
Manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilen Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde; Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise ziyarete açık, gezilebilen kiliseler arasında yer almaktadır.
Göreme gündüz gezilecek yerler listesinde yer alan Göreme Örenyeri, yazları sabah 08:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında, kışları sabah 08:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Giriş ücreti 54 TL ve müze kart geçerlidir. Göreme gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı ve burayı görmeden bölgeden ayrılmamalısınız.
Güvercinlik Vadisi
Göreme gezilecek yerler listesinde rotamızı Güvercinlik Vadisi’ne çeviriyoruz. Aslında Güvercinlik Vadisi, Uçhisar ve Göreme arasında yer almaktadır. Uçhisar kalesinden bakıldığında, vadinin ne kadar büyük ve geniş olduğunu gözlemleyebiliyorsunuz.
Güvercinlik Vadisi ismini bölgede yer alan sayısız güvercinden almaktadır. Aslında bu güvercinlerin garip bir öyküsü de bulunuyor. Rivayetlere göre 11.yüzyılda bölgede yaşayan çiftçiler için güvercinler oldukça değerliydi. Hatta tüf kayalar içerisinde güvercinler için yaşam alanları dahi oluyordu. Güvercinlerin bu kadar değerli olmasının iki sebebi vardı. Bunlar; güvercin gübresi ve güvercin yumurtasıdır. Çiftçiler güvercin gübresini üzüm bağlarında kullanıyordu. Hristiyanlar ise güvercin yumurtası ile kiliseler içerisindeki duvarlara çizilen resimlerde kullanıyordu. Bu sayede bugün gördüğümüz birçok resim günümüze kadar ulaşmıştır. Tüm bunlar değerlendirildiğinde Göreme gezilecek yerler listeniz içerisinde Güvercinlik Vadisi’ni mutlaka dahil etmenizi öneriyorum.
Güllüdere Vadisi
Güllüdere Vadisi, Çavuşin Köyü ile Göreme arasında yer almaktadır. Kapadokya’nın tüflü yapısı ile oyulan kayalara Güllüdere Vadisi içerisinde de rastlıyoruz. Bölge yüzyıllar boyunca insanların ibadethane ve yaşam merkezi olarak faaliyet göstermiştir. Meskendir Vadisi yanında bulunan Güllüdere Vadisi iki kola ayrılmaktadır. Birinci kolda, Yovakim – Anna Kilisesi ve Direkli Kilise yer alırken, ikinci kolda ise Ayvalı Kilise, Haçlı ve Üç Haçlı Kilise yer almaktadır. Güllüdere Vadisi 4 km’lik bir alana yayılmıştır.
Kapadokya’da en güzel gün doğumu ve gün batımının izlenebileceği noktalardan biride Güllüdere Vadisi’dir. Ziyaretçilerine sunduğu eşsiz manzaralar ile bölge turizmine oldukça katkı sağlamaktadır. Göreme gezilecek yerler içerisinde bölgeyi hem akşam hem de gündüz ziyaret listenize ekleyebilirsiniz.
Bağlıdere Aşk Vadisi
Göreme gezilecek yerler listemizde şimdi rotamızı Bağlıdere Aşk Vadisi’ne çeviriyoruz. Üzüm bağlarını ve meyve ağaçlarını bünyesinde barındıran Bağlıdere Aşk Vadisi, 4900 metre uzunluğundadır. Gün doğumunda ya da gün batımında yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Vadi içerisindeki yürüyüş ortalama 2,5 saat sürmektedir.
Bağlıdere Aşk Vadisi’ne iki şekilde giriş bulunmaktadır. İlk giriş, Göreme – Avanos yolu üzerinden yapılmaktadır. İkinci giriş ise Uçhisar – Göreme yolu üzerinden yapılmaktadır. Eğer yürümeyi seviyorsanız bu vadi tam size göre diyebilirim. Vadi içerisinde yürüyüş yaparken kendinizi eski bir film sahnesinin içerisinde hissedecek, masalsı Kapadokya’nın yüzünü doyasıya seyredebileceksiniz. Bağlıdere Aşk Vadisini görmeden Kapadokya Göreme’den ayrılmayın.
Zemi Vadisi
Zemi Vadisi, Göreme – Ortahisar arasında yer almaktadır. 5600 metre uzunluğunda olan vadi adını Zemi Deresi’nden almaktadır. Normal bir hızla 4 saat gibi bir zamanda vadiyi yürüyerek bitirebilirsiniz. Vadi içerisinde çeşitli meyve ağaçları bulunmaktadır. Yürüyüşleriniz sırasında bu ağaçlardan göz hakkınızı almayı ihmal etmeyin.
Zemi Vadisi içerisinde 4 adet kilise bulunmaktadır. Bunlar; Saklı Kilise, Sarnıç Kilisesi, Görkündere Kilisesi ve El-Nazar Kilisesi’dir. Göreme gezilecek yerler listenize Zemi Vadisi’ni eklemeyi unutmayın.
Tokalı Kilise
Tokalı Kilise, bölgede bulunan en eski kaya kilisedir. Kapadokya’nın en tarihi yerlerinden biri olan Tokalı Kilise 4 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Tek Nefli Eski Kilise, Yeni Kilise, Eski Kilise’nin altındaki kilise ve Yeni Kilise’nin kuzeyindeki Yan Şapel’dir.
Tokalı Kilise’nin tarihi 10.yüzyıla dayanmaktadır. Kilise içerisinde Hz.İsa’nın hayatından birçok kesit bulunmaktadır. Göreme gezilecek yerler listenizde Tokalı Kilise mutlaka yer almalıdır. Buranın mistik ruhu sizleri Vatikan’daki Sistin Şapeli’nde gibi hissettirecektir.
Aydın Kırağı – Aşıklar Tepesi
Aşıklar tepesi ya da bilinen diğer adıyla Aydın Kırağı, Göreme ilçesinin tam merkezinde bulunmaktadır. Göreme ilçe merkezinden hafif bir rampa yukarı çıkarak 10-15 dakika içerisinde aşıklar tepesine ulaşabilirsiniz. Daha önceki senelerde ücretsiz olan Aşıklar Tepesi, artık ücretli hale gelmiştir. Giriş ücreti ise 2 TL’dir. Ancak akşam 19:00’dan sonra görevliler alanı bırakıp gittiği için akşamları Aşıklar Tepesi’ne ücretsiz bir şekilde de giriş sağlayabilirsiniz. Tepe Göreme’nin en yüksek noktalarından biri olduğu için oldukça rüzgarlı olabiliyor. Aydın Kırağı’na çıkarken yanınızda mutlaka bir uzun kollu bulundurmanızı tavsiye ederim. Aracınız ile tepeye kadar ulaşım sağlayabilirsiniz. Tepede bulunan kafede çay, kahve ve yemek ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Aşıklar Tepesi Göreme gezilecek yerler arasında ilk uğrak noktalarından biri olmalıdır.
El Nazar Kilisesi
Nevşehir geçmiş yüzyıllarda Hristiyanlık dini için oldukça önemli bir yere sahipti. Hristiyanlığı Anadolu’da yaymaya çalışan keşişler ve din adamları merkez ibadet yeri olarak kendilerine Nevşehir bölgesini seçmişlerdi. Nevşehir’de irili ufaklı yüzlerce kilise bulunmaktadır. Her bir Kilise’nin birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır.
El Nazar Kilisesi 10. Yüzyılda yapılmıştır. Göreme – Müze yolunun 800 metre uzaklığında El Nazar vadisinde yer alan Kilise bir peri bacası içerisine oyularak oluşturulmuştur. El Nazar Kilisesi içerisinde yer alan duvarlara İncil’den bazı sahneler resmedilmiştir. Göreme gezilecek yerler arasında listeye eklemeniz gereken tarihi bir yapıdır.
Sultan Carpets
Nevşehir ilçesinde birçok halı dokuma atölyesi ve satışı yapan mağaza görebilirsiniz. Ancak bu mağazalar arasında en dikkat çekeni ise Sultan Carpets’dır. Mağazanın girişi oldukça modern ve günümüz şartlarına uygun bir şekilde mimari edilmiş olsa da arka kapıdan ilerleyince gizli bir hazine sizleri bekliyor.
Mağaza sahipleri halı, kilim ve yöresel kıyafetleri sergilemek adına otantik bir dükkan dizayn etmişlerdir. Burada mağaza sahiplerinden izin alarak yöresel kıyafetlerle fotoğraf çekilebilir ya da eski tip halı dokumacılığının eserlerini daha yakından görebilirsiniz. Mağaza sahipleri oldukça sıcak kanlı ve anlayışlı insanlardır. Bu talebinizi ilettiğinizde sizlere gönülden yardımcı olacaklardır. Göreme’ye geldiğinizde mutlaka Sultan Carpets’a uğramalı ve eski halılar içerisinde fotoğraf çekilmelisiniz.
Göreme ile ilgili şimdilik anlatacağımız bilgiler bu kadardır. Sizler için daha önce oluşturduğum Kapadokya Balon Turu yazısını okuyarak balon turu hakkında bilgi edinebilir, Avanos Gezilecek Yerler listemizi okuyarak da Göreme’den sonra Avanos’a geçebilirsiniz. Göreme gezilecek yerler yazımıza ekletmek istediğiniz başka rotaları yorum kısmında belirtebilirsiniz.