Gölyazı hakkında yazmış olduğum bu yazı içerisinde; Gölyazı tarihi, Gölyazı’na nasıl gidilir ve ada içerisinde görülmesi gereken yerleri sizler için listedim. Eğer sizde bu şirin ada için gezi planı yapıyorsanız aşağıda yer alan konu başlıklarını detaylıca inceleyerek bilgi edinebilirsiniz.
İçerik Listesi
- Gölyazı Köyü, Bursa
- Gölyazı Köyü Nerede ?
- Gölyazı Tarihi
- Gölyazı’da Neler Yapılır?
- Gölyazı’da Ne Yenir?
- Gölyazı’na Nasıl Gidilir?
- Gölyazı’nda Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?
- Ağlayan Çınar
- Zambak Tepe
- Tarihi Ada Sahili
- Tarihi Evler
- Antik Tiyatro
- Aziz Panteleimon Kilisesi
- Yeldeğirmeni
- Tekne Turu
- Gölyazı’na hangi otobüs gider?
- Gölyazı hangi göl üzerinde bulunuyor?
- Gölyazı Otel ve Pansiyonlar Hangileridir?
- Gölyazı’nda çekilen filmler hangileridir?
Gölyazı Köyü, Bursa
Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı, merkeze 40 km uzaklığı bulunan Bursa-İzmir karayolu üzerinde muhteşem bir tarihi balıkçı kasabasıdır. Samimi ve hoşgörülü insanları, zambak tepede gün batımı ve göl üzerindeki tekne turları ile son yıllarda adını sıkça duyurmaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından adaya düzenli olarak ulaşım sağlanmaktadır. Bu şirin ada her ne kadar olumlu yönleri ile ön plana çıkmış olsada son zamanlarda adada yaşanılan temizlik konularındaki eksiklikler yerli turistler tarafından sıkça dile getirilmektedir. Öyle ki yol kenarlarında çöp birikintileri yaz aylarında bir hayli artmaktadır. Ayrıca ada içerisinde konaklama seçenekleri de oldukça azdır. Eğer günübirlik bir plan yapmayı düşünmüyorsanız mutlaka önceden pansiyonları arayarak doluluk oranında bilgi almanız gerekmektedir. Çünkü ada içerisinde çok fazla konaklama seçeneği bulunmamaktadır.
Gölyazı Köyü Nerede ?
Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlıdır. İlçe merkezine uzaklığı 40 km’dir. Özel aracınız ile ulaşım sağlamak istiyorsanız Bursa-İzmir karayolunu kullanmanız gerekmektedir.
Gölyazı Tarihi
Gölyazı ya da eski adıyla Apolyont’un tarihi roma dönemine kadar dayanmaktadır. Yapılan tarihi kazı çalışmaları ve evlerin temel taşlarında kullanılan malzemelere bakıldığında roma dönemine ait izleri rahatlıkla bulabiliriz. Osmanlı İmparatorluğu ilk kez 1302 yılında adaya gelmiştir. Koyunhisar (Baleum) savaşında kaçan “Kite Tekfuru” kovalayan Osmanlı askerleri Apollania önüne kadar gelmiş ancak Apollania halkının kaçan tekfuru teslim etmesiyle Osmanlı kuşatmayı kaldırmıştır.
Roma İmparatoru Hadrianus’un (M.S. 117-138) Bitinya gezisi sırasında adaya uğradığı, kentin kapısında bulunan onur yazısından anlaşılmaktadır. Buda Gölyazı ya da Apollania’nın tarihteki önemini vurgulamaktadır.
Gölyazı’da Neler Yapılır?
Gölyazı’nda yapabileceğiniz bazı aktiviteler bulunmaktadır. Bunlar;
- Tekne Turu
- Tarihi Evler Arasında Yürüyüş
- Gün Doğumu ve Gün Batımını İzlemek
Bu faaliyetlerin yanı sıra sahilde arkadaşlarınız ile şarkılar söyleyebilir, gecenin sessizliğinde kendinizi dinleyebilir ve en önemlisi içinizden gelen hislerinizi kağıda dökebilirsiniz. Kısacası Gölyazı sizlere; hayal kurmayı, eğlenmeyi ve kendinizi dinleyebileceğiniz uygun ortamı sağlamaktadır.
Gölyazı’da Ne Yenir?
Gölyazı tarihi balıkçı kasabası olduğundan dolayı burada; turna, sazan ve yayın balığı bulunmaktadır. İlçe merkezinde bulunan restoranlarda taze balıkların tadına bakabilirsiniz. Ayrıca mükemmel iyi niyetli teyzelerimizin ellerinden gözlemeler ve sıcak yemeklerde deneyimleyebilirsiniz. Balık restoranlarında fiyatlar 20TL ile 30TL arasında farklılık göstermektedir. Gözleme fiyatları ise 10 TL’dir.
Gölyazı’na Nasıl Gidilir?
Gölyazı ilçesine özel aracınız ile ulaşmayı planlıyorsanız Bursa – İzmir otoyolunu tercih edebilirsiniz. Bursa’nın Nilüfer ilçesinden de 40km bir mesafe yol giderek ilçeye yine ulaşım sağlayabilirsiniz.
İlçe merkezine otobüs ile ulaşmakta mümkündür. Bunun için Nilüfer ilçesinde bulunan Üniversite Metro durağından 5G otobüsüne binebilirsiniz. Yol ortalama 35 dakika sürmektedir.
Otobüs sefer saatlerine ulaşmak için tıklayınız.
Otostop ile ulaşmayı düşünüyorsanız yine İzmir otoyolu üzerinden ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gölyazı’nda Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?
Gölyazı ilçesinde görülmesi gereken çok önemli tarihi noktalar bulunmaktadır. Bunlar;
- Ağlayan Çınar
- Zambak Tepe
- Tarihi Sahil
- Tarihi Hamamı
- Tarihi Kent Surları
- Tarihi Gölyazı Sokakları
- Antik Tiyatro
- Aziz Panteleimon Kilisesi
- Yeldeğirmeni
- Tekne Turu
Ağlayan Çınar
Ağlayan Çınar, Gölyazı’nın simgesidir. İlçeye gezmek için geldiğinizde sizi ilçe merkezinde karşılayan bu yaşlı ağacın aslında çok hüzünlü bir hikayesi vardır.
Rumlarla Türklerin dostça bir arada yaşadığı yıllarda Türk oğlu Mehmet ile Rum kızı Eleni birbirlerini çok sevmektedirler. Kurtuluş Savaşı sonrası yapılan mübadele anlaşması, bu iki aşığın yollarının ayrılması anlamına gelmektedir. Hazırlıklarını tamamlayan Rum aileler köyü terkettiği sırada Türk oğlu Mehmet aşkını Eleni’yi her yerde aramaktaydı. Eleni’nin abisi Yorgi, Mehmet’in kardeşini aradığını farkettiği sırada Mehmet’e artık düşman olduklarını ve kardeşinden vazgeçmesini gerektiğini söyler. Mehmet aşkından dönmeyeceğini söylediğinde Yorgi hançerini çekerek Mehmet’e saplar. Kanlar içinde kalan Mehmet son bir hamle ile Eleni’yle gizli gizli buluştuğu çınar ağacının altında gelir. Bu sırada olayı öğrenen Eleni’de her yerde Mehmeti aramaktadır. Hiçbir yerde Mehmet’i bulamayan Eleni gizli gizli buluştukları çınar ağacının altına gitmeye karar verir. Çınar ağacının altına geldiğinde Mehmet’i kanlar içinde yerde yattığını gören Eleni, hemen Mehmet’in başını dizine yatırarak “Merak etme bi’tanem, az sonra kavuşacağız ve sonsuza dek bu çınarın oyuğu olacak yuvamız. Bu çınar var oldukça sonsuza dek yaşayacak sevdamız…’‘ der. Ardından belinden çözdüğü kuşağın bir ucunu çınar ağacının dalına diğer ucunu da kendi boynuna bağlar ve yaşamına son verir. Efsaneye göre o günden sonra çınar ağacının gövdesinden kanlı gözyaşları dökülmeye başlamıştır ve bu gözyaşları hala devam etmektedir.
Zambak Tepe
Zambak Tepe, ada manzarasını en iyi şekilde izleyebileceğiniz konumların başında gelmektedir. Buraya zambak tepe denmesinin sebebi ise Rumların ölen yakınlarının mezarlıklarına zambak dikmesinden gelmektedir. Bu tepede eskiden bir mezarlık varmış ve bu yüzden bu tepe zambak tepe denilmektedir.
Tarihi Ada Sahili
Tarihi ada sahilinde kendinizi çok güzel dinleyebilirsiniz. Uluabat gölünün dümdüz görüntüsünde gün doğumunu ve gün batımı izlemek sizlere harika anlar yaşatacaktır.
Tarihi Evler
Gölyazı tarihi evleri Bizans dönemi evlerini oldukça andırmaktadır. Geçmişten günümüze sağlıklı bir şekilde gelmeyi başarmış maalesef az sayıda ev bulunmaktadır. Bazı evler ise yeni yeni restore çalışmalarına giriyor. Tarihi evler fotoğrafçılar tarafından oldukça ilgi görmektedir.
Antik Tiyatro
Zambak Tepe’nin güney yamacında yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Toplam kapasitesi 4.000 kişi olduğu bilinen tiyatronun dönemin tiyatro merkezlerinden biri olduğu düşünülmektedir.
Aziz Panteleimon Kilisesi
Aziz Panteleimon Kilisesi, dönemin adada yaşayan Rum halkı için önemli ibadet noktalarından biriydi. Rum Ortodoks mimari özelliklerini taşıyan kilisenin 19.yüzyılda tamamlandığı bilinmektedir. Günümüze ulaşana kadar birçok yangını atlatan kilise, restorasyon çalışmaları sonucu kültür evi olarak hizmet vermektedir.
Yeldeğirmeni
Gölyazı’nın girişinde bulunan yeldeğirmeni 2300 yıllık bir geçmişe sahiptir. Nilüfer belediyesi tarafından restore edilen değirmen ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır. Tarihi balıkçı adasını gezmeye başlamadan önce girişte ilk olarak yeldeğirmenini ziyaret edebilirsiniz.
Tekne Turu
Tarihi balıkçı kasabası olarak bilinen Gölyazı’da yapacağınız tekne turunun zevki bir başka olmaktadır. Ada içerisinde 15 dakika ile 30 dakika arasında sürelerle tekne turları düzenlenmektedir. Bu tekne turlarına 5 en en fazla 10 kişiye kadar binebilirsiniz. Tekne turu fiyatları ortalama 25 ile 50 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Tekne turu için tercih edeceğiniz en iyi zamanlar ise Nisan ile Ağustos aylarıdır. Bu aylarda göl üzerinde Genellikle ziyaretçiler sabah kahvaltı sonrası ve akşam gün batımı öncesi tur faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
Göl üzerinde açan nilüferleri görmek istiyorsanız 9.00 ila 15.00 saatleri arasında tekne turunuzu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Tekne turu sırasında kaptanınıza bu nilüferleri görmek istediğinizi ve iyi bir fotoğraf çekmek istediğinizi belirttiğinizde sizi o rotaya doğru götürecektir.
Tekne turunda sizlere yöre halkının emektar kadınları eşlik etmektedir. Oldukça güler yüzlü ve anlayışlı olan bu dünya tatlısı insanlar ile harika bir tekne turu deneyimi yaşayabilirsiniz.
Gölyazı’na hangi otobüs gider?
Gölyazına Nilüfer ilçesine bağlı Üniversite Metro Durağından 5G otobüsü ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüsler genellikle her yarım saatte bir hareket etmektedir.
Gölyazı hangi göl üzerinde bulunuyor?
Gölyazı, Uluabat gölü kıyısında yer almaktadır. Uluabat gölü ülkemizde koruma altına alınan 12 Ramsar alandan biridir. Göl 24 km uzunluğunda ve 10km genişliğinde, Türkiye’nin orta büyüklükteki gölleri arasında yer almaktadır. Avrupa’dan Asya’ya göç eden kuşların önemli uğrak noktalarından biridir.
Gölyazı Otel ve Pansiyonlar Hangileridir?
Ada içerisinde çok fazla konaklama seçeneği bulunmamaktadır. Bilinen en iyi konaklama tercihi ise Faik Bey Konağı’dır. Uluabat gölü kıyısında yer alan bu tarihi binada keyifli zaman geçirebilirsiniz. Fiyat/performans olarak değerlendirildiğinde oldukça ideal bir seçim olacaktır. Güler yüzlü çalışanları ve leziz yemekleri ile Gölyazı ziyaretinizde konaklama için tercih etmeniz gereken noktalardan biridir.
Gölyazı’nda çekilen filmler hangileridir?
Ada son zamanlarda film yapımcılarını tarafından oldukça tercih edilmektedir. Haluk Bilginer’in Grammy ödülü aldığı “Şahsiyet” dizisinin belirli bölümlerinin de adada çekilmesi buraya ilgiyi daha fazla arttırmıştır.
Gölyazı’nda çekilen fimler;
- Şahsiyet Dizisi (Filmde adı geçen Kambura, Gölyazı’dır.)
- İstanbullu Gelin
- Güneşi Beklerken
- Sen Benimsin
- İlk Öpücük
- Eksik Etek
ve daha nice dizi ve film bu şirin ada içerisinde çekilmiştir.
Gölyazı gezisi öncesinde şunu hatırlatmak isterim ki; adaya gelebileceğiniz en iyi zaman Nisan ve Ağustos aylardır. Bu şirin adayı yürüyerek iki saatte bitirebileceğiniz için mutlaka daha planlı hareket ediniz. Gezilecek noktaları, yemek yiyeceğiniz mekanları en iyi şekilde tercih ederek adada tüm gün keyifli bir zaman geçirmeye çalışınız. Ayrıca sabahları gün doğumu ve akşamları Zambak Tepe’de gün batımını izlemeyi kesinlikle unutmayınız.
Bursa tarihi ve kültürel faaliyetler bakımından Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Bursa ziyaretiniz sırasında dünyanın en eski çarşılı köprüsü olan Irgandı Köprüsü’nü mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Bu tarihi köprü hakkında yazmış olduğum bilgilendirici içeriğe “Irgandı Köprüsü” yazısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.