Rotamhikaye.com

Göcek Koyları » Göcek En İyi 12 Koy ve Adaları

Bu yazımızda son yılların en popüler tatil yeri ve mavi turların merkezi haline gelmiş Göcek koyları hakkında detaylı bilgiye ve “Göcek koyları nerede, nasıl gidilir?”, “Araba ile gidilen Göcek koyları hangileridir?” gibi çok merak edilen soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Göcek koyları nerede, nasıl gidilir?

Göcek, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı, Fethiye’ye uzaklığı yaklaşık 28 kilometre olan, son yıllarda adından sıkça bahsettiren, lüks bir tatil beldesidir. Dalaman ile Fethiye arasında bulunan Göcek, Dalaman Havalimanı’na yaklaşık 25 dakika uzaklıktadır.

Küçük bir Ege kasabası olan Göcek’in adını bu kadar duyuran ve lüks olarak anılmasını sağlayan, her yıl binlerce lüks yata ev sahipliği yapan Göcek koyları ve yat limanlarıdır.

Göcek koyları, Dalaman Havalimanı’na olan yakınlığı sayesinde, hava yolu ile rahatça ulaşılabileceğiniz bir konumda bulunur. Eğer hava yolunu tercih edecekseniz, Dalaman Havalimanı’ndan sonra, Fethiye yönüne giden HAVAŞ otobüslerini kullanarak Göcek koyları bölgesine ulaşabilirsiniz. HAVAŞ dışında, havalimanından araç kiralayabilir, özel transfer hizmeti satın alabilir veya taksi kullanabilirsiniz.

Kendi aracınız dışında kara yolu kullanmak istiyorsanız, bulunduğunuz şehirden Fethiye yönüne giden şehirlerarası otobüsleri tercih edebilirsiniz. Fethiye yönüne giden otobüsler genellikle Göcek’e uğramaktadır, uğramadığı takdirde Fethiye veya Dalaman’da inerek, Göcek yönüne giden toplu taşıma araçlarını kullanarak Göcek koyları bölgesine ulaşabilirsiniz.

Kendi aracınızı kullanacaksanız, ihtiyaç duyabileceğiniz yol bilgileri şu şekildedir:

Göcek’e yapacağınız yolculuğu büyük ölçüde kolaylaştıracak Seyahat Uygulamaları yazısını incelemeyi unutmayın.


Göcek Koyları Listesi

  1. Sarsala Koyu
  2. Yassıca Adaları
  3. Kille Koyu
  4. Kleopatra Koyu (Hamam Koyu)
  5. Sıralıbük Koyu
  6. Tersane Adası
  7. Bedri Rahmi Koyu
  8. Akvaryum Koyu
  9. Cennet Koyu
  10. Günlüklü Koyu
  11. Domuz Adası
  12. Merdivenli Koyu

Sarsala Koyu

Göcek koyları listemize Sarsala Koyu’ndan başlıyoruz. Dalaman’a 15 kilometre uzaklıkta bulunan koya araç ile ulaşılabiliyor. Göcek koyları arasında, tekne turlarının da uğrak noktası olan Sarsala’da, demir atmış özel yatları ve tekneleri görmek mümkün. Sarsala Koyu’na ulaşmak için virajlı yollardan geçip, tepeleri aşmanız gerekiyor. İki aracın yan yana zar zor geçebildiği, bozuk yolların ardından, karşınıza çıkan Sarsala Koyu manzarası ile adeta büyüleneceksiniz. Zümrüt yeşili ağaçlar ile çevrelenmiş, çarşaf gibi, masmavi suları ile cennetten bir köşe… Bir yanda lüks yatlar, bir yanda dolaşan keçiler, Sarsala böyle güzel ve ilginç bir yer…

Korunaklı yapısı nedeniyle, suyu diğer Göcek koyları ile kıyaslandığında oldukça sıcak olan Sarsala Koyu’nda, Şubat ayında bile denize girebilirsiniz. Sakin ve sıcak suları sebebiyle her yıl binlerce yerli yabancı turist hem karadan hem de denizden Sarsala ’ya gelmektedir. Denizin dalgasız ve sığ olması, çocuklu aileler tarafından sıkça tercih edilmesine sebep olmaktadır. Genelde günübirlik piknikçiler ve denize girmek isteyen insanlar tarafından kullanılan Sarsala Koyu’nda, sezon içerisinde kamp yapmak veya karavan ile konaklamak yasak. Ancak sezon dışında size karışan kimse olmayacaktır.

Sarsala Koyu plajı biraz taşlık ancak rahatsız edici boyutlarda değil. Plaja giriş ücreti kişi başı 2,5 TL. Şezlong ve şemsiye kullanmak isterseniz ekstra ücret karşılığında kiralayabilirsiniz. Plajda WC, duş, soyunma kabini, voleybol sahası, çeşitli su aktiviteleri ve cankurtaran hizmeti bulunuyor. Plajda yemek yiyebileceğiniz bir restoran bulunuyor, fiyatlar biraz yüksek, kredi kartı geçerli değil. Plaj içerisinde bulunan taksi durağı ve otopark ise, Sarsala Koyu’nun doğal güzelliğine leke süren, bakımsız bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Sarsala’ya havalimanından taksi ile veya kendi aracınızı kullanarak ulaşabilirsiniz. Yolların bozuk olduğunu göz önünde bulundurup, dikkatli olmayı unutmayın.


Yassıca Adaları

Göcek koyları arasında teknelere en çok demir atma ve konaklama imkânı sunan, üzerinde birçok yeme-içme alternatifinin bulunduğu Yassıca Adaları, Göcek’e 5 kilometre uzaklıkta bulunan, Fethiye Körfezi’nin simgesi haline gelmiş 12 adadan oluşan bir takımadadır.

Sığ suları sayesinde çocuklar ve yüzme bilmeyenlerin de rahat edebileceği Göcek koylarına ev sahipliği yapan adalarda, çadırınızı kurup konaklayabileceğiniz alanlar da bulunuyor. Mavi turların ve günübirlik tekne turlarının uğrak noktası olan Yassıca Adaları, doğal güzellikleri ile dünyaca ün kazanmıştır. Adalar arasında en ünlü olanı Kaşık Adası’dır. Adanın ismi, ucunda oluşan, kaşık görünümüne sahip doğal havuzdur. Zeytin ve çam ağaçları ile çevrelenmiş bu gölet tamamen doğal yollarla oluşmuştur ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti buraya çekmektedir.

Ada çevresindeki sular oldukça sakin ve berraktır. Denizin içindeki balıkları çıplak gözle çok rahat izleyebilirsiniz. Göcek’ten çıkacağınız günübirlik tekne turları veya kendi özel tekneniz ile adalara ulaşarak, yeşil ile mavinin buluştuğu bir köşede ister kamp kurabilir, isterseniz teknenizde konaklayabilirsiniz.  Kamp yapmak ve denize girmek için 12 ada arasında en uygun olanı Kaşık Adası’dır.

Yassıca Adaları’nda, jet ski, su kayağı, wakesurf gibi aktiviteler yapabilir, dalış merkezleri ile iletişime geçerek, masmavi sualtı dünyasını daha yakından görme şansı elde edebilirsiniz. Yüzmeyi çok seviyor ve kendinize güveniyorsanız, deniz gözlüğü, şnorkel ve paletlerinizi alıp, adalar arasında yüzerek kısa bir macera yaşayabilirsiniz.

Yassıca Adaları’na ulaşım sadece deniz yolu ile sağlanmaktadır.


Kille Koyu

Az bilinen, çok insan göremeyeceğiniz, el değmemiş yerleri keşfetmekten hoşlanıyorsanız, Göcek koyları arasında sayacağımız Kille Koyu tam size göre. Kille Koyu’na gitmek için, Göcek-Dalaman yolunun 13. kilometresindeki sapaktan girerek 7 kilometrelik toprak yolu aşmanız gerekiyor. Yol oldukça bozuk ve tehlikeli. Alçak bir araç ile yolculuk yapıyorsanız, dikkatli olmanızda fayda var.

Çam ağaçları ile çevrelenmiş, oldukça geniş bir sahili bulunan koyun arkasında bir de ova bulunuyor. Bu sebeple Killebükü olarak da isimlendiriliyor. Koyun en güzel özelliği, geniş kumsalı sayesinde denize girebileceğiniz birçok alternatif barındırıyor olması. İster kumsaldan, isterseniz biraz ilerideki çam ağaçlarının gölgesinden denize girebilirsiniz. Denizin kenarı kum olduğu için, deniz suyu ilk metrelerde biraz bulanık gözüküyor, ancak ilerlediğinizde berrak, masmavi sulara kavuşabilirsiniz.

Yolu bozuk olduğu için tatilciler tarafından pek tercih edilmeyen koya, günübirlik tekne turları ve yatlar sıkça uğramaktadır.

Kille Koyu’nun bir diğer özelliği ise, kıyıdaki çam ağaçları arasına gizlenmiş kilise kalıntılarıdır. Koya gidecek olursanız kilise kalıntıları ziyaret etmeyi unutmayın.

Göcek koyları arasında en güzel kamp mekânlarından biri olan Kille Koyu’nda, kayalıklar arasında tatlı su kaynağı bulunmaktadır. Kille Koyu’na ulaşım oldukça zor olduğundan, buraya kamp için geldiğinizde hiçbir eksiğinizin bulunmaması gerekiyor. İhtiyacınız olan her şeyi Kamp Malzemeleri yazısında bulabilirsiniz.

Kille Koyu’na giriş ücretsizdir. Duş, WC, soyunma kabini gibi hizmetler bulunmamaktadır.


Kleopatra Koyu (Hamam Koyu)

Antik Likya Dönemi’nde inşa edilen hamam kalıntılarının bulunduğu koy, Göcek koyları arasında günübirlik tekne turlarının ve mavi tur yatlarının en sık durduğu yerdir. Koy içerisinde hamam kalıntıları dışında bir de Bizans Manastırı kalıntıları bulunmaktadır. Bir rivayete göre yukarıda bulunan şehrin kralı tarafından “deniz banyosu” olarak inşa edildiği söylenen hamamın, Kleoptra ile ilgisi bulunmamaktadır. Sadece güzelliği sebebiyle Kleopatra Koyu olarak isimlendirilmiştir.

Göcek koylarının eşsiz doğasını oluşturan çam ve zeytin ağaçlarına, Kleopatra Koyu’nda da rastlanır. Sadece tekneler ile ulaşılan koyun karaya yakın kısımları oldukça derindir. Bu yüzden çocukların ve yüzme bilmeyenlerin hamam kalıntılarına çıkması tehlikelidir.

Tarihin kahverengi tonları, doğanın yeşili ile mavisi Kleopatra Koyu’nda öyle güzel sentezlenmiştir ki, buradan ayrılmak istemeyeceksiniz. Denizde güzel bir yüzme molasının ardından, dikkatlice karaya çıkıp zeytin ve çam ağaçları arasındaki patikalarda kısa bir doğa yürüyüşü yaparak Lydae Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.

Göcek koyları içinde en ünlüsü olup, her yıl binlerce turisti ağırlayan Kleopatra Koyu, günübirlik tekne turlarının verdiği yüzme molaları sebebiyle gün içerisinde oldukça kalabalık olmaktadır. İmkânınız varsa, özel bir tekne ile sabah saatlerinde veya sezon dışında burayı ziyaret etmenizi öneririz. Koya gelirken çantanıza deniz gözlüğü ve bir çift deniz ayakkabısı atmayı unutmayın.

Kleopatra Koyu’na giriş ücretsizdir. Ulaşım sadece deniz yolu ile sağlanmaktadır.


Sıralıbük Koyu

Göcek koyları arasında doğal güzellikleriyle ilk üçte sayabileceğimiz Sıralıbük Koyu, mavi tur teknelerinin ve günübirlik tekne turlarının en sık mola verdiği koylardan biridir. Denizden ulaşımın sağlandığı Sıralıbük Koyu, tatlı su kaynağı ile tuzlu suların birleştiği, sıcaklardan bunalıp kendinizi buz gibi sulara atmaktan alamayacağınız, gizli kalmış bir cennet… Masmavi sulardaki yüzme keyfiniz, size sesleriyle eşlik eden dağ keçileri ile oldukça eğlenceli bir hal alacak. Yabancı kaynaklarda Deep Bay olarak isimlendirilen koy, oldukça derin sulara sahip. Bu sebeple mavi tur tekneleri demir atıp, geceyi burada geçirmeyi tercih ediyor.

Sıralıbük Koyu’nda herhangi bir tesis bulunmuyor. Giriş ücretsiz. Plajı büyük çakıllardan oluştuğu için çantanıza deniz ayakkabısı atmayı unutmayın. Eşsiz turkuaz suların derinliklerinde bulunan çeşitli balık türlerini keşfetmek için yanınıza deniz gözlüğü, şnorkel ve palet almanızı öneririz.


Tersane Adası

Göcek’in en büyük adası olan Tersane Adası, Osmanlı Dönemi’nde tersane olarak kullanılması sebebiyle bu ismi almıştır. Ada üzerinde kış ve yaz limanları olarak ayrılan iki liman bulunur. Kış limanında tarihi kalıntılar bulunmaktadır, karaya çıkıp yakından inceleyebilirsiniz. Bizans döneminde denizciler tarafından sığınak olarak kullanılan kış limanı, Lozan Anlaşması dönemine kadar yaşamın sürdüğü bir yerken, burada yaşayanlar mübadele ile Yunanistan’a göç etmek zorunda kalmışlardır.

Teknelerin demir atması için oldukça elverişli olduğundan, adanın doğusunda bir yat limanı inşa edilmiştir. Mavi tur yatları ve günübirlik tekne turları tarafından sıkça yüzme molalarının verildiği adaya ulaşım sadece deniz yolu ile olmaktadır. Tersane Adası kıyısında, diğer Göcek koylarında olduğu gibi geniş bir yeşil alan bulunmaktadır. Tepelere kadar uzanan zeytin ağaçlarına, sayıları az da olsa palmiye ağaçları eşlik etmektedir. Tersane Adası’nda aynı Sırabük’te olduğu gibi bolca dağ keçisi görebilirsiniz.

Tersane Adası’na giriş ücretsizdir. Ada üzerinde yemek yiyebileceğini bir restoran bulunmaktadır.


Bedri Rahmi Koyu

Asıl adı Taşyaka olan Bedri Rahmi Koyu, son yıllarda Göcek koylarının en ünlüsü haline gelmiştir. Koyun bu kadar ünlenmesine sebep olan, tepelerde yer alan kral mezarlarının yanında bir de kıyıdaki kaya üzerine Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından yapılan balık resmidir. 1974 yılında Göcek koyları mavi tur gezilerinin öncüsü olan, ressam, şair Bedri Rahmi Eyüboğlu bu koya düzenlediği gezi sırasında, hemen deniz kenarında bulunan bir kayaya içerisinde 6 hayvanı tasvir ettiği meşhur balık resmini çizer. Zamanla koyun sembolü haline gelen balık resmi sayesinde, Taşyaka Koyu’na Bedri Rahmi Koyu ismi verilir.

Çam ağaçları ile kaplı, yemyeşil, dik yamaçlarda bulunan Antik Likya Kral Mezarları, Bedri Rahmi Koyu’nun Göcek koyları arasında dünyaca ünlenmesine sebep olmuştur. “Bu Likyalılar bu mezarları buraya nasıl yapmış?”, “Bu insanları buraya nasıl gömmüşler?” dedirtecek kral mezarlarına, dik patikalardan yürüyerek ulaşabilir, denizden de rahatlıkla görebilirsiniz.

Bedri Rahmi Koyu’nun bir güzelliği de üzerinde bulunan tatlı su kaynağıdır. Mavi tur yatlarının konaklamak için özellikle burayı seçmesinin en büyük sebebi de bu su kaynağıdır. Tatlı su kaynağına bir hortum bağlanarak, teknelerin su tanklarını doldurmasına olanak sağlanmıştır. Çoğu tekne koy içerisindeki küçük ahşap limana yanaşarak geceyi burada geçirir. Onun dışında günübirlik tur tekneleri de yüzme molası için Bedri Rahmi Koyu’nu tercih etmektedir.

Bedri Rahmi Koyu’na giriş ücretsizdir.


Akvaryum Koyu

Tüm Göcek koyları masmavi ama burası bir başka mavi… Adını sularının berraklığından alan Akvaryum Koyu, Domuz Adası ve Tersane Adası arasında bulunur. Koyda daima bulunan hafif bir esinti ve çam kokuları ile huzur bulmamak mümkün değildir. Cam gibi sularda yüzen rengârenk balıkları çıplak gözle bile izleyebileceğiniz Akvaryum Koyu’na günübirlik tekne turları ile ulaşabilirsiniz. Mavi tur yatlarının mola için sıkça tercih ettiği Göcek koylarından biri olan Akvaryum Koyu’nun tam ortasında yıkık bir fener kalıntısı bulunmaktadır. Buraya gelirken, mutlaka yanınıza deniz gözlüğünü ya da dalış maskesi almalısınız. Denizin 25 metre altına kadar rahatça görebileceğiniz Akvaryum Koyu sularında, keşfedecek çok şey var…


Cennet Koyu

Muhteşem doğası ile adına yakışır bir koy olan Cennet Koyu, denizden ulaşımın sağlandığı, karadan ise sadece yürüyerek ulaşımın mümkün olduğu, ıssız bir koy. Bir camping işletmesinin bulunduğu Cennet Koyu, ziyaretçilerine doğal güzelliklerin arasında, sessiz, huzurlu bir tatil alternatifi sunuyor.

Çam ağaçları gölgesinde deniz keyfi yapmanın yanında, doğanın ve tarihin izini süreceğiniz Likya Yolu rotalarında yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz. Mavi tur yatları ve günübirlik tekneler ile denizden ulaşılabilen Cennet Koyu’na, Kabak Koyu’ndan yapacağınız 3 saatlik yürüyüş ile de ulaşabilirsiniz.

Yassıca Adalarının tam karşısında bulunan koy, Göcek koyları arasında mutlaka görülmesi gerekenlerden biri.

Cennet Koyu’na giriş ücretsiz. Koy içerisinde, camping işletmesine ait duş ve WC bulunuyor.


Günlüklü Koyu

Göcek’e 15 kilometre uzaklıkta bulunan Günlüklü Koyu, 500 metrelik sahili ve huzurlu atmosferi ile keyifli vakit geçirebileceğiniz Göcek koyları arasındadır. Karadan ulaşımın olduğu Günlüklü Koyu, karavan ile konaklamak veya çadır kurmak isteyenler için sıkça tercih edilmektedir. Koya ismini veren, parfüm ve ilaç sanayisi için büyük öneme sahip günlük (sığla) ağaçları, gün doğumu ve gün batımında yaydıkları koku ile koya bambaşka bir hava katmaktadır.

Kıyıdan 10 metre ileride bile hala denizin sığ olduğu bu koy özellikle çocuklu aileler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Orman içerisinde çadır ve karavan turizmine hizmet eden, küçük bir işletme bulunmaktadır. Buradan elektrik ve su ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Günlüklü Koyu sahili 2’ye ayrılmış durumda. Halk Plajı ve işletmelere ayrılan özel alan…

Kıyılar hepimizin, kiralanamaz desek de tabiat parkı olarak anılan bu koya giriş ücreti araç başına 24 TL. Üstelik bu sadece giriş ücreti… Şezlong ve şemsiye bedeli özel alanda kişi başı 30 TL iken halk plajı kısmında ise 20 TL. Ancak kıyı kanunu gereği, havlunuzu bir kenara serip, hiçbir ücret ödemeden, denizin keyfini çıkarabileceğinizi unutmayın.

Günlüklü Koyu’na kendi aracınız dışında Fethiye ve Göcek’ten hareket eden minibüsler ile ulaşabilirsiniz.


Domuz Adası

Simavi ailesine ait Domuz Adası, zamanında buradan yüzerek geçen yaban domuzlarına ev sahipliği yaptığı için bu ismi almıştır. Ancak adanın yeni ismi Hürriyet Adası olmuştur. Adanın kuzey bölümünde rahatça demirlenebildiği için mavi tur yatları tarafından sıkça tercih edilen Domuz Adası, masmavi suları ve doğal güzellikleri ile saklı kalmış Göcek koyları arasında ilk üçtedir.

Günübirlik tekne turları ile ziyaret edebileceğiniz Domuz Adası’na kara ulaşımı yoktur. Ada kıyılarında bulunan tarihi kalıntılar sebebiyle, teknelerin kıyıya yanaşması mümkün değildir ancak, ada çevresinde birbirinden lüks, ünlü ailelere ait yatları görme ihtimaliniz çok yüksektir.

Cam gibi suların altındaki hayatı ve tarihi kalıntıları keşfetmek için çantanıza mutlaka bir deniz gözlüğü atmayı unutmayın.

Domuz Adası’na giriş ücretsizdir. Sadece deniz yolu ile ulaşılabilmektedir.


Merdivenli Koyu

Masmavi suları ve keşfedilmeyi bekleyen doğası ile Göcek koyları listemizin son durağı olan Merdivenli Koyu, adını sahilde bulunan, tarihi olduğu düşünülen merdivenlerden alıyor. Koyun hemen girişinde, zeytin ağaçlarının sardığı iki yakadan oluşan dar bir vadi bulunuyor. Vadi girişinden başlayan patikayı takip ederek, tepedeki küçük köye ulaşabilir, burada yaşayan köylülerin üretimi olan çeşitli yöresel ve el emeği ürünlerden satın alabilirsiniz. Tepeye çıkarak eşsiz manzarayı izlemek, Merdivenli Koyu’nda yapılacak en güzel aktivite.

Mavi tur tekneleri için küçük bir demirleme alanının bulunduğu Merdivenli Koyu, günübirlik tekne turlarının yüzme molası verdiği duraklardan biri. Tepeye yapacağınız yürüyüş ve yüzmek dışında, koyda bulunan mağaraları keşfe çıkabilir, ufak bir macera yaşayabilirsiniz. Sadece keçiler ve çeşitli böceklerin olduğu koyda çadır kurarak geceyi burada geçirebilirsiniz ancak koya sadece denizden ulaşım imkânınız olduğunu unutmayın.

Merdivenli Koyu’na giriş ücretsiz. Koya geldiğinizde tepeye tırmanmak ve köyü ziyaret etmek istiyorsanız, yanınıza mutlaka bir çift deniz ayakkabısı almayı unutmayın.

Güzellikleri saymakla bitmeyecek olan Göcek koylarında, yeşile ve maviye doyacağınız, huzurlu bir tatil geçirmenizi dileriz…


Göcek koyları gezinizi tamamladıktan sonra, Muğla’nın bir başka cennet köşesi olan Datça’yı da görmek isterseniz, en güzel Datça koyları ve plajları yazısını incelemeyi unutmayın.

Yazı Özeti
Konu
Göcek Koyları » Göcek En İyi 12 Koy ve Adaları
Açıklama
Göcek Koyları yazımız içerisinde; en iyi Göcek koyları, Göcek koyları ulaşım, Göcek koyları nerede gibi birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Yazar
Yayıncı Adı
Rotamhikaye
Yayıncı Logo