Rotamhikaye.com

Doğada Meşale Yapımı » Bushcraft Aydınlatma Metodu

Doğada Meşale Yapımı » Bushcraft Aydınlatma Metodu

Doğada meşale yapımı ilgili derlediğimiz bu yazı çalışmasında ormanda bir kamp etkinliğini sırasında etrafı aydınlatmak için kullanacağınız doğal meşale yada mumu nasıl yapacağınızı rahatlıkla öğrenebileceksiniz. Bu yöntem ile doğada çevrenizi uzun süreli aydınlatabilir ve kendinizi hayvan tehlikesinden bir nebzede olsa uzaklaştırabilirsiniz.

Doğada Meşale Nasıl Yapılır?

Doğada meşale yapımı için gerekli olan malzemelerimiz çıra, çam reçinesi ve kömür tozudur. Gerekli uzunlukta bir çıra için çam ağaçlarını tercih edebilirsiniz. Çam gövdelerinden uzanan kuru dalların gövdeyle birleşme noktası ile ortalama 1 karış mesafede olan bölümü tamamen çıradır. Çam reçinesi içinde yine çam ağacının üzerinden toplama işlemi yapabilirsiniz. Kömür tozu da bildiğimiz üzere herhangi bir kömür parçası ya da sönmüş bir ateşte oluşan kömür birikintileri ile elde edebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise topladığınız çam reçinelerini düz bir zemin üzerinde toz haline getirmenizdir. Toz haline geçen çam reçinesi işlemlerinizi daha kolay bir hale getirecektir. Ardından aynı işlemi kömür tozu elde etmek içinde uygulayabilirsiniz.

Toz haline getirdiğiniz çam reçinesini bir kaba doldurarak ateş üstünde eriterek macun kıvamına getiriyoruz. Kömür tozumuzu ise toplam çam reçinesi miktarının yarısından daha az miktarda üstüne döküyoruz. Kömür tozu dökerken olabildiğince tozdan uzak durmayı tercih etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde kömür tozunu ciğerlerimize çekebilir buda sağlığımıza kötü bir etki yaratabilir.  Kömür tozu miktarı ise çam reçine miktarından daha düşük olması gerekmektedir. Yani çam reçine miktarı 4 ise kömür tozu miktarımız 4/1 ya da 4/1,5 olmalıdır.

Macun kıvamına gelen çam reçinesi ve kömür tozu karışımımızı elde ettiğimiz çıranın üzerine sürmeye başlıyoruz. Bu işlem sırasında yaptığımız karışım çok hızlı donacağı için dikkatli ama bir o kadar da hızlı hareket etmemiz gerekmektedir. İşlemlerimiz bittikten sonra hazırladığımız meşaleyi bir süre bekletiyoruz.

Meşaleyi yakmak için üst kısımdaki çırayı tutuşturup yavaş yavaş hazırladığımız karışımı tetiklemesini bekliyoruz. Hazırladığımız karışım da alev aldıktan sonra meşalemizi aydınlatmasını istediğimiz bölgeye koyabiliriz.

Bu meşale bizlere doğada ışık kaynağı sunacaktır. Bulunduğumuz alanı veya uzun süreli olmamak şartı ile barınağımızın içerisini aydınlatmada kullanabiliriz. Bu meşale uzun süreli yanacağı için sürekli yakmakla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız.

Yaz kampı yaparken dikkat edilmesi gereken bilgiler için ” Yazın Kamp Yapmak İsteyenler İçin 10 İpucu ” yazımızı okuyabilirsiniz. Kış kampı için gerekli olan bilgileri ise ” Kış Kampı İçin Önemli Tavsiyeler ” adlı yazımızda bulabilirsiniz.


Ahşap oyma bıçağı kullanımı ve modelleri hakkında bilgi veren WildPeace Survival&Bushcraft Academy kurucusu Barış ARISOY’a çok teşekkür ederiz.

WildPeace Survival&Bushcraft Academy’nin eğitim içerikli yazılarını takip edebilmek için http://www.wildpeaceacademy.com/ adresini ziyaret edebilir ya da Youtube hesabı üzerinden eğitim videolarını takip edebilirsiniz.