Rotamhikaye.com

Dalyan » Dalyan Nerede ve En İyi 15 Gezilecek Yer

Dalyan, Akdeniz kıyılarının, tarihi ve doğası ile dikkat çeken en önemli köşelerinden birisidir. Eğer “Dalyan nerede?”, “Dalyan’a nasıl gidilir?”, “Dalyan’da ne yapılır?” gibi sıkça merak edilen soruların yanıtlarını arıyorsanız sizler için oldukça detaylı bir liste hazırladık.

Dalyan, Muğla

Türkiye sınırları içindeki gizli cennetlerden biri olan Dalyan, ekolojik zenginliği, kendine özgü coğrafyası ve tanıklık ettiği tarih sebebiyle çok popüler olmayan ancak mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Eşsiz bir ekosisteme sahip olan Dalyan, bu konuda dünyaca üne kavuşmuş, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Dalyan, Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’i bileştiren “Köyceğiz Gölü Dalyanı”nın ana kanalı üzerinde bulunur. Köyceğiz Gölü Dalyanı, zamanla sadece Dalyan olarak anılmaya başlayınca, beldenin adı Dalyan olarak kalmıştır. Labirenti andıran, kıvrım kıvrım kanallardan oluşan ilçe, bir yanı göl bir yanı deniz olması sebebiyle oldukça çeşitli ve özel canlıların yaşadığı bir ekosisteme sahiptir. Ekolojik anlamda Dünya’nın en iyi 10 bölgesinden biri olarak kabul edilen Dalyan, doğal güzelliklerinin yanında önemli bir tarihe sahiptir. Türkiye’nin en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Kaunos Antik Kenti, Dalyan’da bulunmaktadır. Kaunos’dan kalan en büyük miras, antik kent dışında, Dalyan Çayı üzerinde bulunan kayalıkların tepesine inşa edilmiş, Kaunos Kral Mezarları’dır. Tarihi miraslardan bir diğeri ise şifalı suları ile padişahlara hizmet etmiş dünyaca ünlü kaplıca ve çamur banyolarıdır. Bölge, tüm bu özellikleri sebebiyle 1987 yılında koruma altına alınmış ve yapılaşma sınırlandırılmıştır.

Bunların dışında, ilçenin dünyaca tanınmasını sağlayan en önemli zenginliği, soyu tükenme tehlikesi altında olan Caretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapan, Avrupa’nın en iyi 10 plajından biri olan İztuzu Plajı’dır. Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’i birbirinden ayıran İztuzu Plajı, zengin ekosistemi ve Caretta carettalar sebebiyle her yıl binlerce yerli-yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Dalyan’ın hem tarihi hem de doğal zenginliklerini daha yakından incelemek isteyenler için güzel bir liste hazırladık.


Dalyan nerede, hangi ile bağlı?

Coğrafik konum olarak Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. İlçe, Muğla’nın popüler tatil yerleri olan Fethiye ve Marmaris’e çok yakın olsa da, ana yoldan yaklaşık 12 kilometre içeride bulunduğu için, turistik anlamda onlar kadar gelişmemiş ve daha az insan tarafından ziyaret edilmektedir. Bu sebeple “gizli cennet” olarak anılır…

Yaklaşık 8.000 kişilik nüfusa sahip olan Dalyan, Muğla merkeze 83 kilometre, Ortaca’ya ise 12 kilometre uzaklıktadır.


Dalyan Gezilecek Yerler Listesi

  1. İztuzu Plajı
  2. Kaunos Antik Kenti
  3. Kaunos Kral Mezarları
  4. Sülüngür Gölü
  5. Sultaniye Kaplıcası
  6. Dalyan Çamur Banyosu

İztuzu Plajı

2008 yılında The Times gazetesi tarafından “Dünya’nın en iyi açık alanı” seçilen İztuzu Plajı aynı zamanda “Avrupa’nın en iyi 10 plajı” arasında gösterilmektedir. Bir yanında tuzlu Akdeniz, bir yanında tatlı Köyceğiz Gölü bulunan İztuzu Plajı, kendine has doğası ile ziyaretçilerini öyle etkiliyor ki, gidenler dönmek istemiyor… Altın sarısı kumları, tertemiz denizi, mis gibi esen havası ile tüm gününüzü keyifle geçirebileceğiniz İztuzu Plajı, her yıl binlerce yerli-yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Özel Çevre Koruma Bölgesi olan İztuzu Plajı, yaklaşık 5,5 kilometre uzunluğunda geniş bir kumsala sahiptir. Kumsal üzerinde, tamamen ahşaptan yapılmış büfeler, duş ve soyunma kabinleri bulunmaktadır, görebileceğiniz yapılar bunlar ile sınırlıdır.

İztuzu Plajı’nın altın sarısı kumları, nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapmaktadır. Caretta carettaların yumurtlama bölgesi olan plaj, 20.00-8.00 saatlerinde, kaplumbağaların rahatsız olmaması için kapatılmaktadır. İztuzu Plajı’nda, yaralı kaplumbağaların bakım ve tedavilerini üstlenen, kaplumbağalar ile ilgili çeşitli araştırmalar ve projeler yürüten DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) bulunmaktadır. 2008 yılında kurulan DEKAMER, tamamen gönüllülük esasına dayanarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Plaja gittiğinizde merkezi ziyaret edebilir, dilerseniz gönüllü olarak çalışmalara katkıda bulunabilirsiniz.

İztuzu Plajı’na giriş ücretsizdir. Otopark, duş, büfe, WC, soyunma kabini gibi hizmetler bulunmaktadır. 1 şemsiye ve 2 şezlong ücreti 10 TL, otopark ücreti 5 TL’dir.

İztuzu Plajı’na tekne ile ulaşım:

İlçe iskelesinden hareket eden teknelerin seferleri 09.30’da başlamaktadır. Sazlıkların arasında, oldukça keyifli, yarım saat süren bir yolculuk ile İztuzu Plajı’na ulaşabilirsiniz. Teknelerin ilçeye dönüşü 13.00’da başlamakta ve her saat başı sefer yapılmaktadır.

Teknelerin gidiş-dönüş kişi başı ücreti 20 TL’dir. Biletinizi dönüş için saklamayı unutmayın.

İztuzu Plajı’na minibüs ile ulaşım:

İlçe merkezden hareket eden minibüsleri kullanarak, Sülüngür gölü kenarındaki, çam ormanları arasından yapacağınız 20 dakikalık keyifli bir yolculuk ile İztuzu Plajı’na ulaşabilirsiniz.


Kaunos Antik Kenti

Dalyan Çayı’nın karşı kıyısındaki Çandır Köyü’nde bulunan Kaunos Antik Kenti, etrafı kayalıklarla çevrili, 3 bin yıllık tarihe sahip, Antik Çağ’ın önemli liman kentlerinden biridir.

Önemli bir ticaret şehri olan Kaunos, liman olarak bugünkü Sülüngür Gölü’nü kullanmaktaydı. Ancak yaşanan büyük depremler ile Dalaman Çayı çekilmiş, bölge kumlarla dolmuş, böylece kentin ticari faaliyetleri sonlanmıştır. Antik Çağ’da liman kenti olan Kaunos, günümüzde denizden 8 kilometre içeride bulunmaktadır.

Tarihi M.Ö. 10 yüzyıla kadar uzayan Kaunos’tan miras kalan en görkemli yapı 5000 kişi kapasitesine sahip antik tiyatrodur. 33 sıradan oluşan antik tiyatro, Anadolu’nun en sağlam kalmış tiyatrolarından biridir. Şehirden geriye kalan, bazilika, kilise, Apollon kutsal alanı, Stoa, Tapınak Terası, hamam, çeşme, surlar ve kale görebileceğiniz diğer önemli yapılardır. Kaunos Antik Kenti’nde, kalenin bulunduğu tepeye mutlaka çıkmalı, olağanüstü Dalyan manzarasını fotoğraflamalısınız. Kanallar, kumsallar, göller, ormanlar, panoramik manzara içerisinde görebileceğiniz güzelliklerin sadece birkaçı…

Antik Kent’e ulaşım, ilçeden hareket eden tekneler ile sağlanmaktadır. Tekneler ile karşıya geçtikten sonra 10 dakikalık bir yürüyüş ile Kaunos Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.

Kaunos Antik Kenti’ne giriş ücreti 14 TL’dir. Müze kart sahiplerine giriş ücretsizdir.


Kaunos Kral Mezarları

Türkiye’nin tanıtım filminde de yer alan, Dalyan’ın sembolü haline gelmiş Kaunos Kral Mezarları / Kaya Mezarları, Dalyan’ın hemen karşısındaki dik kayalıkların içine oyularak yapılmıştır. İlçeden hareket eden teknelerle kısa sürede ulaşabileceğiniz 2500 yıllık antik mezarların en dikkat çekenleri, krallar ve soylular için yapılmış, anıtsal mezarlardır. Mezarların büyüklüğü ve kayalara ustaca işlenmiş süslemeleri karşısında büyülenmemek işten değil…

Antik Çağ’daki bir inanışa göre, mezar ne kadar yüksek olursa, ölen kişi de Tanrı’ya o kadar yakın olurmuş… Bu inanışa göre inşa edildiği düşünülen kaya mezarlarının, binlerce yıl önce, o kadar yükseklikte, hangi teknikler ile yapıldığı anlaşılamamaktadır. Kaunos Kral Mezarları, mezar odası dışında, oyularak tamamen dağdan bağımsız hale getirilmiştir. Mezar çevresinde rahatça dolaşılabilir, yani iç kısmı oyulmuş, mezarların arka kısmında boşluk oluşturulmuştur.

Kayalara oyulmuş büyük kovuklar, mezarlar dışında dikkat çeken diğer yapılardır. Bu kovuklar, eski bir liman kenti olan Kaunos’a yanaşan gemilere yol göstermek için kullanılan, içerisinde devasa ateşlerin yakıldığı, fener görevi üstlenen kovuklardır.

Türkiye’deki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kaunos’tan miras kalan Kaunos Kral Mezarları, ilçede mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Kayaların üzerinde yapacağınız kısa bir tırmanış sonrasında, mezarların yanına ulaşabilir, içlerini inceleyebilirsiniz. Yer yer taşların parçalanıp, dökülmesi tehlike yaratabilir, sakatlık riski oluşturabilir. Ayağınıza kaymayan bir ayakkabı giyerek, tedbirli ve dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.


Sülüngür Gölü

Akdeniz ile Köyceğiz Gölü’nü birbirine bağlayan, Dalyan kanalları üzerinde, sazlıklar ile çevrelenmiş, 4 tane göl bulunmaktadır.  Dalyan Kaunos Antik Kenti’nin hemen eteklerinde bulunan, tatlı-tuzlu su karışımı olan Sülüngür Gölü, 2 kilometre uzunluğunda ve 1,5 kilometre genişliğinde olup, yaklaşık 10 metre derinliğe sahiptir. İztuzu Plajı’na giden ormanlık yolun kenarında bulunan Sülüngür Gölü, doğa yürüyüşü yapıp, muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz, mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Sülüklü Göl olarak da adlandırılan göl, ekolojik olarak büyük öneme sahiptir. Kefallerin yumurtlama bölgesi olan gölde, Caretta carettalar kadar adı duyulmasa da çok önemli bir tür olan Nil Kaplumbağaları (Trionyx triunguis) yaşamaktadır.

Sülüngür Gölü’nde,  göl kenarına yerleştirilmiş banklarda oturarak muhteşem bir günbatımı izleyebilir, masalarda piknik yapabilir veya orman içinde doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Sülüngür Gölü’ne ilçe merkezinden hareket eden minibüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz.


Sultaniye Kaplıcası

Dünya’daki en etkili 2. kaplıca olan Sultaniye Kaplıcası, Kaunos halkı tarafından 2000 yıl önce şifa kaynağı olarak kullanılmaya başlanarak, günümüze ulaşmıştır. Kaplıcanın bulunduğu bölge, Roma döneminde hastane haline getirilmiş, hastanenin girişine ise “Tanrılar adına buraya ölüm giremez.” yazılmıştır.

Ölemez Dağı’nın doğusunda, Köyceğiz-Ekincik yolunda bulunan Sultaniye Kaplıcası, radyoaktif özelliği ile Endonezya’daki kaplıcadan sonra Dünya’daki ikinci büyük radyoaktif kaplıcadır. Çeşitli omurga, eklem, böbrek ve cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen kaplıca suyu kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içeriyor. 39 derece olan kaplıca suyu, oldukça yoğun kükürt kokmaktadır. Sultaniye Kaplıcası içinde 2 kapalı, 1 açık havuz, bir de çamur banyosu havuzu bulunmaktadır. Tesis içerisinde konaklayabileceğiniz küçük odalar bulunmaktadır. Dilerseniz burada yetkililer ile görüşüp 21 günlük tedavi kürü satın alarak, konaklayabilirsiniz. Sıcak kaplıca sularından çıkıp, Köyceğiz Gölü’nün sularına atlayabilir, dilerseniz çamur banyosu yapabilirsiniz. Sultaniye Kaplıcaları tesisi içerisinde cafe, WC, duş, soyunma kabinleri ve otopark bulunuyor.

Köyceğiz gölünün hemen kenarında bulunan Sultaniye Kaplıcası’na, ilçe limanından hareket eden tekneler veya ilçe merkezinden kalkan minibüsler ile ulaşabilirsiniz. Kendi aracınız ile gitmeyi tercih edecekseniz, Köyceğiz-Ekincik yolunu kullanmanız gerekmektedir.

Sultaniye Kaplıcası’na giriş ücreti kişi başı 4 TL’dir.


Dalyan Çamur Banyosu

Kleopatra’nın güzelliğini borçlu olduğu çamura sahip olduğu inanılan Dalyan Çamur Banyosu, ilçe merkezine 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan, özel işletmenin bulunduğu bir tesistir. Özellikle cilt için faydalı olduğu düşünülen çamurdan faydalanmak için, her yıl binlerce yerli yabancı turist burayı ziyaret etmektedir. Öyle ki, yaz sezonunda çamur havuzu içinde ve çevresinde “iğne atsan yere düşmez” görüntüsü oluşmaktadır. Bu da çamurun hijyenik olup olmadığı konusunda kafalarda soru işareti yaratmaktadır… Cilde sürülen çamur, 45 dakika bekletiliyor, bu sırada kuruyan çamur cildi geriyor ve gözenekleri temizliyor. Faydasından çok eğlence için tercih edilen çamur banyosu, çamura bulanarak, heykele dönüşen yüzlerce insanın eğlenceli manzaralar oluşturduğu bir yer. Tesiste duş, WC ve kafe bulunmaktadır.

Dalyan Çamur Banyosu tesisine ulaşmak için, ilçe limanından hareket eden dolmuş tekneleri kullanmanız gerekmektedir. 11:00, 13:00 ve 15:00‘te ilçe limanından hareket eden tekneler, çamur banyosunda verilen 2 saatlik serbest zamanın ardından tekrar ilçeye dönmektedir.

Dalyan Çamur Banyosu teknelerinin gidiş-dönüş kişi başı ücreti 20 TL’dir.


Dalyan Hakkında Sık Sorulan Sorular

1. Dalyan’a nasıl gidilir?

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan’a ulaşım karayolu ve havayolu ile sağlanmaktadır.

Karayolu İle Ulaşım

Muğla’nın birçok turizm bölgesine yakın konumda olan ilçeye kendi aracınız ile gidecekseniz, öncelikle Muğla, Fethiye, Marmaris yönlerinden birine doğru hareket etmelisiniz. Dalyan Muğla arası 78 kilometre, Fethiye arası 60 kilometre, Marmaris arası ise 90 kilometredir. Bu merkezlerden birine ulaştıktan sonra ilçeye kolayca gidebilirsiniz. Bazı şehirlerimizin ilçeye olan uzaklıkları şu şekildedir:

İstanbul-Dalyan arası 820 kilometredir, yolculuğunuz yaklaşık 10 saat sürecektir.

İzmir-Dalyan arası 292 kilometredir, yolculuğunuz yaklaşık 3,5 saat sürecektir.

Antalya-Dalyan arası 260 kilometredir, yolculuğunuz yaklaşık 4 saat sürecektir.

Bursa-Dalyan arası 620 kilometredir, yolculuğunuz yaklaşık 7 saat sürecektir.

Ankara-Dalyan arası 661 kilometredir, yolculuğunuz yaklaşık 8,5 saat sürecektir.

Balıkesir-Dalyan arası 475 kilometredir, yolculuğunuz yaklaşık 5,5 saat sürecektir.

Dalyan yolculuğunuz sırasında işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracak Seyahat Uygulamaları yazısını incelemeyi unutmayın.

Bazı büyük şehirlerden ilçeye direkt otobüs seferleri bulunsa da, ne yazık ki sayıları çok az. Ancak ilçeye 12 kilometre uzaklıktaki Ortaca’ya hemen hemen her şehirden, otobüs ile ulaşmanız mümkün. Şehirlerarası otobüs ile Ortaca Otogarı’na gittikten sonra, otogardan 15 dakikada bir hareket eden Dalyan minibüslerini kullanmanız gerekmektedir. 20 dakika sürecek yolculuk sonunda, kolayca ilçeye ulaşabilirsiniz.

Havayolu İle Ulaşım

İlçeye en yakın havalimanı, Dalaman Havalimanı’dır. Birçok şehirden direkt uçuş seferinin bulunduğu Dalaman Havalimanı, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıktadır. Uçak ile Dalaman Havalimanı’na indikten sonra, HAVAŞ ve MUTTAŞ servislerini kullanarak ilçeye ulaşabilirsiniz. Servis ücretleri ortalama 25 TL’dir. Dilerseniz araç kiralayabilir veya özel transfer hizmeti satın alabilirsiniz.


2. Dalyan’da tekne turu yapılabilir mi?

EVET! Dalyan, birçok tekne turu alternatifinin olduğu bir beldedir.

1983 yılında kurulan Dalyan Tekne Kooperatifi, Türkiye’nin ilk tekne kooperatifidir. Dalyan ve çevresinde kooperatif tarafından düzenlenen çeşitli tekne turları bulunmaktadır. İlçe limanından hareket eden tekneler, dönüşte tekrar buraya gelmektedir. Dalyan tekne turu alternatifleri şunlardır:

Dalyan Günlük Yemekli Tekne Turu

Çamur banyosu, Kaunos Antik Kenti, Kral Mezarları, Köyceğiz Gölü, İztuzu Plajı gibi yerleri gezerek, keyifli bir gün geçirebileceğiniz turda, öğle yemeği servisi yapılmaktadır. Tur her gün yapılmakta olup, ücreti kişi başı 75 TL’dir.

Ekincik Mağarası ve Koyları Tekne Turu

Akdeniz suları çevresinde oluşmuş mağaraları ve birbirinden güzel, masmavi koyları görebileceğiniz tur, dönüş yolunda İztuzu Plajı’na da uğramaktadır. Salı, Perşembe ve Cumartesi günü düzenlenen turun kişi başı ücreti 130 TL’dir. Öğle yemeğinde, teknede yapılan mangal servis edilir, yemek ücrete dâhildir.

Köyceğiz Halk Pazarı Tekne Turu

Yörenin en büyük halk pazarı olan Köyceğiz Halk Pazarı, her Pazartesi günü Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde kurulmaktadır. Yerel halk dışında, yerli yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen pazarda, yerli üretim sebze-meyveler dışında, birçok yöresel lezzeti bir arada bulabilir. Meşhur otlu gözlemelerden yemeden Köyceğiz’den dönmemelisiniz…

İlçe’den Köyceğiz’e düzenlenen iki tur bulunuyor. Biri sadece pazarı ziyaret etmenizi sağlayan dolmuş tekne. İlçe limanından hareket edip, Köyceğiz’e gidiyor, belli bir serbest sürenin ardından tekrar ilçeye dönüyor. Bu teknenin kişi başı gidiş-dönüş fiyatı 45 TL. Diğer tur alternatifi ise, Köyceğiz Gölü ve Sultaniye Kaplıcası’nda yüzme molalarının verildiği, öğle yemeği servisinin yapıldığı tur. Bu turun kişi başı fiyatı ise 110 TL’dir.


3. Dalyan’da ne yenir?

Mükemmel bir ekosisteme sahip olan ilçe, deniz ürünleri konusunda oldukça zengin bir bölgedir. Lezzetli ve taze birçok deniz ürününü bir arada bulabileceğiniz ilçeye gitmişken, mavi yengeç ve Dalyan kefali yemeden dönmemelisiniz. Bu eşsiz doğada yetişen taze sebze, meyve ve otlardan yapılan yöresel yemeklerin, sulu yemeklerin, zeytinyağlı ve mezelerin de tadına bakmayı unutmamalısınız.


4. Dalyan’da nerede kalınır?

İlçe, koruma altında olan bir bölge olduğundan, 5 katın üzerindeki yükseklikte büyük oteller göremeyeceğiniz bir tatil beldesidir. İlçede konaklamak için en iyi alternatifler, Dalyan butik otelleri ve pansiyonları olacaktır. Sakinlik ve huzur arayanların adresi olan İlçe, doğa ile iç içe olup, huzur bulabileceğiniz birçok butik otel ve pansiyona ev sahipliği yapmaktadır. Geniş fiyat aralığına sahip Dalyan otelleri dışında, bungalov veya karavanda konaklayabileceğiniz tesisler de bulunmaktadır.

Dalyan mükemmel doğası ile kamp severler için oldukça cazip bir yer. Dalyan’da kamp yapabileceğiniz birçok özel işletme bulunuyor. Bunların dışında yemyeşil ormanın içinde veya göl kenarında, kral mezarları manzarasına karşı çadır atabileceğiniz uygun yerler bulunuyor.

Konaklayacağınız yere karar vermeden önce Konaklama Uygulamaları yazısını incelemeyi unutmayın.

Yazı Özeti
Konu
Dalyan » Dalyan Nerede ve En İyi 15 Gezilecek Yer
Açıklama
Dalyan gezilecek yerler listemizde; İztuzu Plajı, Kaunos Antik Kenti, Kaunos Kral Mezarları Sülüngür Gölü, Dalyan Çamur Banyosu ve daha birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yazar
Yayıncı Adı
Rotamhikaye
Yayıncı Logo