Kapadokya masalsı yüzü ve muhteşem tarihi yapıları ile yıllardır yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biridir. Nevşehir bölgesinin ve ilçelerinin yabancı turistler tarafından tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biride Hristiyanlık dini için oldukça kutsal bir bölge olmasıdır. Çok eski tarihlerde Hristiyanlığı yaymak isteyen dervişlerin, imparatorlukların başkenti Kapadokya ve ilçeleri olmuştur. Bölgede bilinen en eski kilise ve dervişlerin Hristiyanlığı yaymak içi tercih ettikleri köy ise “Çavuşin Köyü“dür. Kapadokya’nın en ilginç ve en güzel noktalarından biri olan bu köyü gelin hep birlikte inceleyelim.
İçerik Listesi
Çavuşin Köyü, Avanos
Çavuşin, Göreme’ye 2 km uzaklıkta yer alan Kapadokya’nın en eski yerleşim yerlerden biridir. Avanos yolu üzerinde yer alan Çavuşin, Hristiyanlık alemi için önemli birçok tarihi kiliseyi içerisinde barındırmaktadır. Bölgeye en hakim konumda bulunan Vaftizci Yahya Kilisesi bunların arasında en bilinenidir.
Roma döneminde Hristiyanlığı yaymak isteyen dervişlerin kaldığı yer olan Çavuşin, Müslüman Arapların saldırılarından korunmak için Haçlı Kiliseyi kullanmıştır. Türklerin 1071 Malazgirt savaşından sonra bölgeye gelmesiyle yeni kervansaraylar, camiiler ve türbeler inşa etmişlerdir. Ancak bu inşaatlar ibadetlerin özgürlüğüne engel olmamıştır. Müslümanlar ve Hristiyanlar yüzyıllarca özgür biçimde kendi ibadetlerini gerçekleştirip, dostça, barış içinde yaşamışlardır.
Çavuşin’de birçok kilise yer almaktadır. Bunlar;
- Çavuşin Kilisesi
- Üç haçlı Kilise
- Aziz Jean Kilisesi
- Haçlı Kilise
- Azize Meryem Kilisesi
- Kolonlu Kilise
- Cemalların Kilise
- Üzümlü Kilise
- Saklı Kilise
- Gıdıların Kilise
- Aziz Paul Kilisesi
- Vaftizci Yahya Kilisesi
Çavuşin Kilisesi
Çavuşin Kilisesi, Avanos-Göreme yolu üzerinde Çavuşin Köyü girişinde yer almaktadır. İmparator Nicephorus Phocas adına yapılan Çavuşin Kilisesi 964-965 yıllarına tarihlenmektedir. 6 Aralık 1985 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınan kilise, Kapadokya’nın en eski kiliselerinden biri olarak bilinmektedir. Çavuşin Kilisesi içerisinde de diğer kiliselerde olduğu gibi İncil ve Hz. İsa’nın hayatından alıntılar bulunmaktadır.
Kilisenin orijinal giriş koridoru zaman içerisinde yıkıldığından dolayı sağ ve sol taraf olmak üzere iki merdivenle giriş yapılmaktadır. Sağ taraftaki merdivenden kiliseye girişi sağlarken, sol taraftaki merdivenden önemli kişilerin ve din adamların gömüldüğü kaya oyma mezar, dua etme yerleri ve gözetlemeleri yerlerine ulaşılıyor.
Kilise içerisinde Hz.İsa’nın çarmıha gidişi, gerilişi ve ölümü resmedilmiştir. Giriş ücreti 10 TL olan kilisede müze kart geçerlidir.
Vaftizci Yahya Kilisesi
Vaftizci Yahya Kilisesi, Avanos bölgesinin en eski kiliselerinden biridir. Çavuşin yerleşkesinin tam ortasında tepe bir noktada kalan kilisenin 964 ve 965 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yıllara meydan okuyan kilise birçok restorasyon çalışması geçirse de kilisenin ön tarafı tamamen yıkılmış durumdadır.
Kilise adını Hz.İsa’yı vaftiz eden Hristiyanlıkta büyük bir öneme sahip olan Yahya’dan almaktadır. Yahya, birçok tarih kitabında ve belgelerde yer aldığı üzere yaşadığı dönem içerisinde kudretli ve inançlı bir yapıya sahip idi. Bu yapısı ile insanları oldukça etkilemeyi başarıyordu. Yahya yaşadığı dönemde kardeşinin karısı ile evlenen Kral Hirodes’e “kardeşinin karısıyla evlenmek caiz değildir.” Diyerek uyarıda bulunmuştu. Bunun üzerine Kral Hirodes çok sinirlense de Yahya’ya duyduğu saygıdan dolayı onu öldürmez ancak onu bir zindana hapseder.
Yıllar geçer ve Kral Hirodes büyük bir şölen düzenler. Şölende kızı Salome, hem babasını hem de davetlileri oldukça etkileyici bir dans eder. Kral kızının bu dansının ardından kendisinden bir dilek dilemesini ister ve onu yerine getireceğine söz verir. Salome hangi dileği dileyeceği konusunda kararsız kalır ve bu hakkını annesine danışır. Vicdansız annesi ise kızından Vaftizci Yahya’nın kellesini istemesini söyler. Salome, babası Kral Hirodes’den Yahya’nın kellesini ister. Kral bu dilek karşısında oldukça üzülse de kızına verdiği sözü tutmak ister ve Yahya’nın başının kesilmesini emreder. Emir yerine getirilir ve Yahya’nın kellesi kızına bir tepsi içinde sunulur.
Vaftizci Yahya Kilisesi’nin arka tarafında Yahya’ya adanmış 3 bazilika bulunur. Bunlardan en önemlisi ise, Yahya’nın ölümüne sebep olan kralın kızı Salome’nin dans ettiği figürdür. Ayrıca kilise Bizans Döneminde Aziz Hieron’un kutsal emanetlerinin saklandığı yer olarak bilinmektedir.
Vaftizci Yahya Kilisesi’nin günümüze kadar ulaşmış olması bizler için büyük bir şanstır. Artık yaşlı gövdesinin yavaş yavaş kendini bırakmaya başladığı bu günlerde çok geç kalmadan mutlaka Vaftizci Yahya Kilisesi’ni görmenizi öneririm.
Vaftizci Yahya Kilisesi’ne ulaşmak için Çavuşin Köyü merkezine gelmeniz gerekiyor. Merkez noktadan 300 metre bir yürüyüş ile Kiliseye ulaşabilirsiniz.
Çavuşin Nerede ve Nasıl Gidilir?
Çavuşin, Avanos ilçesine bağlı bir köydür. Köye ulaşım sağlamak için Avanos-Göreme yolunu takip edebilirsiniz.
Bölgeye araç dışında ulaşım sağlamak için Göreme ilçesinden Avanos’a giden minibüslere binerek Çavuşin Köyü sapağında inebilirsiniz.
Kapadokya masalsı yüzü ve mistik tarihi yapıları ile her yıl binlerce turist ağırlamaya devam ediyor. Eğer sizlerde Kapadokya planı yapıyorsanız “Avanos Gezilecek Yerler” hakkında daha önce yazmış olduğum içeriği mutlaka okumanızı tavsiye ederim.


[…] Çavuşin Köyü » Kapadokya’nın En Özel ve İlginç Köyü […]
[…] Çavuşin Köyü » Kapadokya’nın En Özel ve İlginç Köyü […]
[…] önce yazmış olduğum Çavuşin Köyü Gezilecek Yerler yazısını okuyarak eski Rum köyü Çavuşin hakkında detaylı bilgiye sahip […]
[…] Vadisi, Çavuşin Köyü ile Göreme arasında yer almaktadır. Kapadokya’nın tüflü yapısı ile oyulan kayalara […]