Rotamhikaye.com

Avanos Gezilecek Yerler » Avanos En Yeni 18 Gezilecek Yer

Avanos yazı dizisi içerisinde; Avanos gezilecek yerler, Avanos nerede ve Avanos’da ne yenir sorularının cevaplarını bulabilirsiniz. Eğer Kapadokya planı yapıyorsanız Avanos’un bu muhteşem doğal güzelliklerini ve mistik atmosferini görmeden geri dönmemelisiniz.

Avanos, Nevşehir

Avanos, Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak Nehri’nin iki yakasına kurulmuş, Nevşehir’e bağlı bir ilçedir. Nevşehir’e 18 km uzaklıkta bulunan Avanos, bölgenin sanat kalbi olarak bilinmektedir. Yer aldığı coğrafi konumda bulunan killi topraklar çömlekçiliğin buralarda gelişmesine ve büyümesine etken olmuştur. Hatta öyle ki; eski zamanlarda Avanos’da çömlek yapmayı bilmeyene kız dahi verilmezmiş. Halı dokumacılığı, şarap üreticiliği ve daha birçok farklı sanat kültürünü içerisinde barındırmasıyla yerli ve yabancı turistlerin oldukça yoğun ziyaret ettiği bir bölgedir. Kapadokya gezisi planlıyorsanız Avanos’a mutlaka uğramanız, burada yer alan tarihi yapıları görmeniz, eski Avanos evleri arasında yürümeniz ve kesinlikle testi kebabını yemenizi gerekmektedir.


Avanos Tarihi

Avanos tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Hitit, Frig, Pers, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan Avanos, kültürel ve tarihi yapılar bakımından oldukça zengindir.

Tarihçilerin yaptığı araştırmalara göre Hititler döneminde “Zuwinasa”, Asurlular döneminde “Nenansa”, Bizanslılar döneminde “Venessa”, Selçuklular döneminde “Evenüz” ismiyle bilinmektedir.  Osmanlı döneminde ise “Uvenez, Evenez, Avanoz” olarak isimlendirilmiştir. Zaman içerisinde dile söylenmesi daha kolay geldiğinden dolayı Avanos ismine dönüşmüştür.

Avanos’un Selçuklular döneminde “Evenüz” olarak adlandırılmasının aslında büyük bir anlamı vardır. Dönemin kullandığı dile göre kelimeyi incelediğimizde “Evani”, mutfakta kullanılan kap, kaçak anlamına geliyordu. “Evenüz” ismi ise çömlek yapılan yer olduğuna göre “Evani-öz, Even-oz” olarak evrimleştirilmiş ve “Evenüz” ismini almıştır. Yani Selçuklular döneminde kullanılan “Evenüz” ismi aslında kap, kaçak, mutfak eşyaları yapan kasaba anlamına geliyordu. Osmanlı Devleti ise Selçukluların kullandığı bu isminden ilham alarak günümüze “Avanos” olarak gelmesine öncü olmuşlardır.

Avanos ilçesinde yer alan tarihi eserlere bakıldığında bizlere kurulmasında ışık tutan dönemin Selçuklu dönemi olduğunu görebiliyoruz. 1202 yılında dönemin sultanı “Alaaddin Keykubat” camii bölgenin en önemli tarihi eserleri arasında bilinmektedir. Tarihi yapı 1956 yılında restore edilerek varlığını sürdürmeye devam etmektedir.

Avanos, 1888 yılında Kırşehir’e bağlanmıştır. 1954 yılında Nevşehir’in il olmasıyla birlikte Nevşehir’e bağlanmıştır. Avanos, Kapadokya gezilecek yerler arasında turistler tarafından en çok tercih edilen tarihsel ve sanatsal ilçelerden biridir.


Avanos Gezilecek Yerler Listesi

  1. Paşabağ (Rahipler Vadisi)
  2. Zelve Vadisi – Zelve Açık Hava Müzesi
  3. Çavuşin
  4. Özkonak Yeraltı Şehri
  5. Özkonak Belha Kilise Manastırı
  6. Yamanlı Kilisesi
  7. Sarıhan (Saruhan) Kervansarayı
  8. Çeç Tümülüsü ve Lahit Mezar
  9. Çanak Atölyeleri
  10. Alaaddin Camii
  11. Eski Tekel Binası (Tarihi Nuri Bey Konağı)
  12. Yeraltı Camii
  13. Taş Köprü
  14. Tahta köprü
  15. Devrent Vadisi
  16. Avanos Saç Müzesi
  17. Meskendir Vadisi
  18. Güray Müze

Paşabağ – Rahipler Vadisi

Paşabağ ya da az bilinen adıyla Rahipler Vadisi, dönemin Hristiyan din adamları tarafından inzivaya çekildikleri ve korundukları yer olarak kullanılmıştır. Doğal yapısı ve tarifi pekte mümkün olmayan mistik huzuru ile dünyadan kendini izole etmeye çalışan din adamlarının neden bu bölgeyi tercih ettiklerini anlamamıza yeterli olmaktadır.

Paşabağ, doğal yapısını yüzyıllardır korumuş oldukça etkileyici şapkalı peribacalarına ev sahipliği yapmaktadır. Kapadokya’yı gezmeyen gelen yerli ve yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen bölgeler arasında olduğu bilinmektedir. Hatta Kapadokya hakkında internette arama yaptığınızda gördüğünüz peribacalarının birçoğu Paşabağ Vadisi’ne aittir. Vadi oldukça geniş bir alana sahiptir. Bundan dolayı bölgeye turistler girişte her ne kadar yoğunluk oluştursa da vadi içerisinde yoğunluk bir o kadar azalmaktadır. Paşabağ ya da Rahipler Vadisi’ni tam olarak görebilmeniz için üst tepelere doğru biraz yürümeniz gerekmektedir.

Paşabağ Vadisi’ne ulaşım sağlamak için iki yolunuz bulunmaktadır. Bunlar;

Paşabağ giriş ücreti ise oldukça uygundur. 18 TL vererek bu eşsiz güzellikteki peribacaların yer aldığı vadiyi doyasıya gezebilirsiniz. Paşabağ Avanos ziyaretinizde mutlaka uğranması gereken önemli noktalardan biridir. Vadiyi maksimum 1 saat ayırarak rahatlıkla dolaşabilirsiniz.


Zelve Vadisi – Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve Vadisi, Avanos’a 5 km uzaklıkta bulunan, Hristiyanlık alemi için oldukça önemli bir tarihe sahip, Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim noktalarından biridir. Zelve vadisi içerisinde birçok manastır ve kilise bulunmaktadır. Söylenenlere göre Hristiyanlık Zelve Vadisi’nden dünyaya yayılmıştır. Bundan dolayı Hristiyanlar için Zelve Vadisi oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bölgeye bakıldığında yüzyıllarca Hristiyanların bu bölgede yaşadığı gözlemlenmektedir. 1950 yıllarına kadar köy olarak kullanılan Zelve Vadisi, ardından yakınlarda bulunan Zelve Köyü’ne taşınmıştır.

Vadi içerisinde bazı noktalara giriş izni verilmemektedir. Bunun sebebi ise vadinin bazı noktalarında zaman içerisinde meydana gelen yıkımlardan dolayıdır. Ancak izin verilen noktalar bile sizi büyülemeye yetecektir. Buranın çok mistik ve farklı bir atmosferi bulunmaktadır.

Zelve Vadisi, Paşabağ Vadisi’ne 1 km uzaklıktadır. Vadiye ulaşım sağlamak için Avanos-Göreme yolunu tercih edebilirsiniz. Zelve Vadisi’ne giriş için 10 TL bir ücret alınmakta ve müze kart geçerli olmaktadır.


Çavuşin

Çavuşin, Göreme’ye 2 km uzaklıkta yer alan Kapadokya’nın en eski yerleşim yerlerden biridir. Avanos yolu üzerinde yer alan Çavuşin, Hristiyanlık alemi için önemli birçok tarihi kiliseyi içerisinde barındırmaktadır. Bölgeye en hakim konumda bulunan Vaftizci Yahya Kilisesi bunların arasında en bilinenidir.

Roma döneminde Hristiyanlığı yaymak isteyen dervişlerin kaldığı yer olan Çavuşin, Müslüman Arapların saldırılarından korunmak için Haçlı Kiliseyi kullanmıştır. Türklerin 1071 Malazgirt savaşından sonra bölgeye gelmesiyle yeni kervansaraylar, camiiler ve türbeler inşa etmişlerdir. Ancak bu inşaatlar ibadetlerin özgürlüğüne engel olmamıştır. Müslümanlar ve Hristiyanlar yüzyıllarca özgür biçimde kendi ibadetlerini gerçekleştirip, dostça, barış içinde yaşamışlardır.

Çavuşin’de birçok kilise yer almaktadır. Bunlar;

Çavuşin, Hristiyanlar dervişler için çok önemli bir değere sahip olduğundan burada çok fazla kilise inşa edilmiştir. Kapadokya ziyaretinizde Çavuşin’e mutlaka gelmenizi önerir, bu eşsiz güzelliği görmenizi tavsiye ederim.

Çavuşin hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için daha önce hazırlamış olduğum “Çavuşin Gezilecek Yerler” yazısını okuyabilirsiniz.


Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos’a 14 km uzaklıkta yer almaktadır. İdiş Dağı’nın kuzey yamaçlarında, tüf tabakasının en yoğun olduğu bölgeye yapılmıştır. Dönemin insanları ilk olarak sıcak ve soğuktan korunmak için Özkonak Yeraltı Şehri’ni inşa etmiş olsa da zaman içerisinde yağmacılardan ve savaşlardan korunmak için insanlar daha da derinlere inmişlerdir. Tabi nüfus artışı oldukça da yeraltı şehri oldukça büyük bir alana ve derinliğe yayılmıştır. Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirlerinden farklı olarak katmanlar arası haberleşmek için çok sayıda dar ve uzun delikler bulunmaktadır. Düşman girişlerini tünele engellemek için tığraz denen tonlarca ağırlıkta taş kapılar kullanılmıştır. Özkonak Yeraltı Şehri’nde yine diğer şehirlerden farklı olarak bu kapıların üstlerinde delikler oluşturulmuştur. Bu delikler, düşman askerleri kapılara geldiğinde üzerilerine kızgın yağ dökmek ve onlara ok, yay, mızrak gibi aletlerle karşılık vererek düşman askerlerini püskürtmek amacıyla tasarlanmıştır.

Özkonak Yeraltı Şehri henüz tam anlamıyla ziyaretçilere açılmamıştır. Bazı noktalarında temizlik işlemleri devam etmektedir. Ancak şu anda ziyaret edilebilecek bölümleri bile buranın mistik ruhunu yaşamanıza olanak sağlayacaktır.

Özkonak Yeraltı Şehri giriş ücretleri ise 10 TL’dir. Müzekart geçerlidir.

Özkonak Yeraltı Şehri Broşürü


Özkonak Belha Kilise Manastırı

Belha Manastırı, Avanos ilçesine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Birçoğunuzun adını ilk defa duyduğu manastır aslında tarihte çok büyük bir öneme sahiptir. Hristiyanların temel din öğreti derslerinin ilk defa burada verildiği belirtilmektedir. Ayrıca eğitimler için kızlar ve erkekler için ayrı odalar inşa edilmiştir. Belha manastırı, Kapadokya’ya gezmeye gelen turistler tarafından çok bilinmemektedir. Bunun başlıca nedenlerinden biri aslında bölgede çok fazla turistlik yer olması ve bu manastıra hakkettiği ilgiyi bölge turizmcileri tarafından verilmemesidir.

Belha Manastırı içerisinde yer alan 12 derecelik odanın baş ağrısı, migren, öksürük ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelmesi oldukça şaşırtıcıdır. Yıllara meydan okuyan manastır bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle çok fazla hasar almıştır. 1997 yılında yapılan restorasyon çalışmaları ile manastırın ayakta kalması bir nebze sağlanmıştır.

Belha Manastırı hakkında anlatılan efsanevi bir aşk hikayesi bulunmaktadır. Rivayete göre; “Manastırın bulunduğu bölgeye yıllar önce bir kabile gelmiştir. Kabile reisinin Belha isminde çok güzel bir kızı varmış. Belha tabiata aşık olduğu ve zamanının büyük bir çoğunluğunu tabiatın koynunda geçirdiği biliniyormuş. Belha Ayazma’nın serin sularında yıkanır ve kendi kendine şarkılar söylermiş. Günlerden birgün bir erkek yıkanan Belha’nın yanına gelivermiş. Ona “Ben Ziyaret Dağı’nın reisiyim. Günlerdir gelir senin yıkanmanı izlerim. Ben sana aşık oldum, sana gönül bağladım” demiş. Belha büyük bir telaşla üstünü toplayıp oradan ayrılsa da gönlünü sonradan bu yabancıya kaptırıvermiş. Ancak Belha’nın gün geçtikçe artan kısmetleri babasının aklına bir oyun getirmiş. İlerde kızını isteyenlerin kendisine düşman olmamaları için bir cirit oyunu tertiplemiş. Cirit oyununa katılan delikanlılar birbir elendikten sonra iki yiğit meydanda kalmış. Bir tarafta Ziyaret Dağı’nın reisi, diğer taraftada ise Aliyli Beyi karşılaşmıştır. Aliyli Beyi’nin attığı cirit Ziyaret Dağı’nın reisine saplanacağı sırada Belha dayanamayıp kendini sevdiğinin önüne atmış ve ok iki aşığında gövdesine saplanmış. Bu olay sonrası Belha’nın babası “Onları sarayın önündeki bahçeye gömün” emrini vermiş. Böylelikle iki aşığı ölüm bile ayıramamıştır.” diye yıllardır anlatılmaktadır. Avanos ya da Kapadokya ziyaretinizde Belha manastırına mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.


Yamanlı Kilisesi

Yamanlı Kilisesi, kesin olmamakla birlikte 2. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Yapıldığı dönem içerisinde Hristiyan kültürünü temsil ettiği düşünülen kilise, Kapadokya sınırları içerisinde yer alan en önemli kiliselerden biridir. Yapılan tadilat çalışmaları ve iki görüşmeler neticesinde Avanos Belediyesi ile Vatikan yetkilileri kiliseyi ibadete açmışlardır. Katoliklerin ruhani lideri Papa II. Jean Paul’un burayı ziyaret etmek istediği de bilinmektedir. Yamanlı Kilisesi’nin diğer bir adı ise Meryem Ana Kilisesi’dir.

Yamanlı Kilisesine araç ile ulaşım bulunmaktadır. Eğer yürümeyi seviyorsanız biraz yürüyerek yine kiliseye ulaşım sağlayabilirsiniz.


Sarıhan (Saruhan) Kervansarayı

Sarıhan Kervensarayı, 1249 yılında İzzettin Keykuvas döneminde yapılmıştır. Avanos ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan kervansarayı 2000 m²’lik bir alana sahiptir.

Sarıhan Kervansarayı yapımında bölgenin yapı malzemesi olan tüf taşlar kullanılmıştır. Zaman içerisinde bazı tahribatlar yaşayan Saruhan Kervansarayı, 1991 yılında restore edilmiştir. Sarıhan Kervansarayı dönemin en önemli kervansaraylarından olduğu bilinmektedir.


Çeç Tümülüsü ve Lahit Mezar

Çeç Tümülüsü, Avanos ilçesinin 18 km uzaklığında yer almaktadır. Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemekte olup Kapadokya bölgesi içerisinde en esrarengiz olan tümülüsüdür.

Söylenilenlere göre bir krala ait mezar bulunmaktadır. Ancak henüz resmi bir araştırma yapılmadığı için bu sadece söylenti olarak kalmaktadır. Tümülüsler daha çok krallar ya da soylu kişiler adına yapılmaktaydı. Tümülüsler, kral ya da soyluların öldüklerinde değerli eşyalarıyla birlikte gömülüp üstüne büyük bir tepe yapılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Çeç Tümülüsü’ nün yüksekliği 32 metreyi bulmaktadır.


Avanos Çanak Atölyeleri

Avanos halkının en önemli geçim kaynaklarından biri olan Çanak Atölyeleri, Kapadokya ziyaretinizde mutlaka deneyimlemeniz gereken bir sanattır. Çünkü çanak atölyeleri aslında ayrı ayrı birere sanat atölyeleridir. İzlerken kolay gelen çanak yapımı, siz oturup test ettiğinizde aslında ne kadar zor bir sanat olduğunu anlamanıza yeterli olacaktır.

Avanos kültürünün temel yapısını oluşturan Çanak Atölyeleri, bölgeye gelen turistler tarafından yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Çanak Atölyeleri’nde alışveriş yapmanıza karşılık olarak ücretsiz bir şekilde çanak yapımını deneyebilirsiniz.

Kapadokya – Avanos ziyaretimde ben bölgenin en iyi çanak atölyelerinden olan Çarşı Seramik’i tercih ettim. Güler yüzlü çalışanları ve harika işletme yöneticileri ile sizleri kendi evinizde gibi hissettiren güzel bir ortam sunuyorlar. Sizlerde çanak yapımını deneyimlemek ve muhteşem çanak, vazo ve diğer sanat eserlerini satın almak için mutlaka Çarşı Seramik’i tercih etmenizi tavsiye ederim.


Alaaddin Camii

Alaaddin Camii, 1202 yılında dönemin sultanı Alaaddin Keykubat adına yaptırılmıştır. Zaman içerisinde ilave eklemeler ile camii günümüzdeki şeklini almıştır. 1956 yılında restore edilen camii günümüzde faaliyetini halen sürdürmektedir.


Eski Tekel Binası (Tarihi Nuri Bey Konağı)

Eski Tekel Binası, 1902 yılında Dr. Nuri Bey tarafından yaptırılmıştır. Uzun yıllar tekel binası olarak kullanılan tarihi yapı 1980’li yıllarda dönemin Turizm Bakanı’nın talimatıyla satın alınmış ve Avanos Belediyesi’ne tahsis edilmiştir. Avanos’un tarihi evlerinin arasında yer alan Nuri Bey Konağı, ihtişamlı görüntüsü ile bölgede oldukça bilinmektedir.

Belediye’ye tahsis edildikten sonra restore edilip turizm amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Binada; eski Avanos giyim eşyaları, el sanat ürünleri, el halı dokuma ve çanak, çömlek sergileri düzenlenmektedir. Yakın tarihte ise Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’nun ek binası olarak hizmete girmesi beklenmektedir.


Yeraltı (Çukur) Camii

Yeraltı ya da Çukur Camii, tam olarak zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte 18. Yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.  Cami kesme taştan, dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. İbadet mekanına toprak zeminden merdivenle aşağıya inilerek ulaşılmaktadır. Bu yüzden de camiye Yeraltı Camisi ismi verilmiştir.


Avanos Taş Köprü

Taş Köprü, Sultan Abdülhamit döneminde Avanoslu Kurena Arif Bey’in katkılarıyla 1898 yılında yapımına başlanılmış, 1900 yılında tamamlanmıştır. Köprü toplamda 11 ayak üstüne kurulmuştur. Köprünün ayakları için kullanılan taşlar çeç ve karadağ bölgesinden getirilmiştir. Köprüyü sarı-kara ustalar olarak da bilinen Türk ustalar tarafından yapıldığı söylenmektedir. Köprünün ayaklarının hala sağlamlığını koruması ve hiçbir deformasyona uğramaması ise oldukça şaşırtıcıdır. Taş Köprü’nün yaya bölümü 1994 yılında tadilat görerek genişletilmiştir.


Avanos Tahta köprü

Tahta Köprü, Avanos ziyaretinizde belki de sizi çocukluğuna döndürüp eğlendirecek en güzel yerlerden biridir. 1973 yılında yapılmış olan Tahta Köprü, 1994 yılında onarım görerek günümüzdeki halini kazanmıştır. Türkiye’nin 2. Asma köprüsü olarak söylenmektedir. Köprünün üzerinden geçerken bir beşik gibi sallanması, aksiyon ve macera yaşanmasına neden olmaktadır. Tahta Köprü’nün başına geldiğinizde sırf bu sallanma hissini daha fazla yaşamak için iki yaka arasında sürekli olarak git gel yapan insanları oldukça fazla görebilirsiniz.


Devrent Vadisi

Devrent Vadisi, Avanos’a 6 km uzaklıkta yer almaktadır. Devrent Vadisi’ni diğer vadilerden ayıran en büyük özelliği ise diğer bir isminin “Hayal Vadisi” olmasıdır. Burada yer alan peribacaları öylesine fantastik bir görüntü yaratıyor ki, alana geldiğinizde her bir peribacasını bir hayvana, bir insana benzetebilirsiniz. Vadi içerisi çok büyük olmamakla beraber ortalama yarım saat içerisinde turunuzu tamamlayabilirsiniz. Devrent Vadisi’ni tam anlamıyla yaşamak için yine bir yüksek tepeye çıkıp oradan vadiyi izlemenizi öneririm.

Devrent Vadisi için yıllardır anlatılan bir efsane bulunmaktadır. Anlatılanlara göre; “Vakti zamanında vadi içerisinde bir türbe varmış ve türbe etrafında da asasını yere vurduğunda su çıkartabilecek güçte olan bilge bir “Dede” yaşarmış. Dede halk tarafından oldukça sevilen ve saygı duyulan bir insanmış. Günün birinde bir “kafir ordusu” türbeyi yıkmaya, dedeyi ve halkı öldürmeye gelmiş. Bu sırada Dede, “Allah’ım düşmanı taş yap, kuş yap” diye dua etmiş. O sırada vadiye gelen kafir ordusu hayvanlarıyla birlikte taşa dönüşüvermiş. “ diye anlatılan bir efsane bulunmaktadır.

Devrent Vadisi’ne ulaşım sağlamak için iki alternatifiniz bulunmaktadır. Bunlar;

En çok tercih edilen güzergah ise Avanos-Ürgüp yoludur. Kapadokya gezi planınız içerisinde Devrent Vadisi’ni görmeden gitmemeniz gerekiyor.


Avanos Saç Müzesi

Avanos Saç Müzesi, 1979 yılında çömlek ustası Garip Körükçü tarafından kurulmuştur. ABCNews.com’un yayımladığı habere göre dünyanın en ilginç 15 müzesi arasında 6. sırada yer almaktadır. Saç Müzesi konsepti aslında Kapadokya’yı gezmeyen gelen turistlerin “bizimde müzede bir saçımız olsun” diyerek saçlarından bir tutam bağışlaması ile büyümektedir. Şuana kadar toplamda 17.000’e yakın saç teli bulunmaktadır. Müzeye saç teli bağışlayan kadınlar, bağış sırasında saç tellerinin üstüne fotoğraf, numara gibi kendine aitliğini belli edecek bir kağıt bırakmaktadırlar. Galip Bey ise her yıl bu saç telleri arasından rastgele 20 kişiyi seçip onları Kapadokya’da misafir etmektedir. Tüm masraflar Saç Müzesi tarafından karşılanıyor olup, müzeye saç bağışlayan kadınlar içinde güzel bir jest olmaktadır.

Saç Müzesi Avanos merkezde yer almaktadır. Müzeye giriş 3 TL’dir. Kapadokya gezinizde uğramanızı tavsiye ettiğim mistik ve ilginç müzelerden biridir.


Meskendir Vadisi

Meskendir Vadisi, yürüyüş parkuru sevenler için harika bir atmosfer sağlamaktadır. Vadiye iniş oldukça dik bir alandan yapılmaktadır. Vadi içerisinde indikten sonra etrafınızda göreceğiniz dehlizler, peribacaları, tüneller ve etrafınızda göreceğiniz bitki türleri yolculuğunuzu keyifli bir hale getirecektir. Vadinin uzunluğu 4400 metredir. Yürüyüş sırasında Meskendir Klisesi’ne uğramayı unutmayın. Vadiye iniş öncesi karşınıza yer alan manzarayı mutlaka görüntülemenizi tavsiye ederim.

Meskendir Vadisi ulaşım için Göreme-Ortahisar yolunu takip edebilirsiniz.


Güray Müze

Güray Müze, Dünya’nın ilk ve tek yeraltı seramik müzesidir. Yüzyıllardır Avanos ilçesinde süregelen çömlek ve seramik kültürünü dünyaya en iyi şekilde yansıtan değerli müzelerimizden biridir. Yerin 20 metre altında yer alan müze, toplamda 1600 m2 lik bir alana sahiptir. Sergi salonları, sosyal etkinlik alanları, teşhir salonları ve diğer hizmet binaları ile oldukça iyi dizayn edilmiş ve modern bir şekilde kurgulanmıştır. Kapadokya ziyaretinizde dünyanın ilk seramik müzesini mutlaka gelmenizi önerir ve burada yüzyıllardır süregelen sanat kültürünü gözlerinizle görmenizi tavsiye ederim.


Avanos Nerede ve Nasıl Gidilir?

Avanos, Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak Nehri’nin iki yakasına kurulmuş, Nevşehir’e bağlı bir ilçedir. Nevşehir’e 18 km uzaklıkta yer alan ilçe, Aksaray-Kayseri karayolu üzerinde yer almaktadır.

Avanos’a otobüs, uçak ve karayolu ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otobüs ile şehirler arası ulaşım sağlamak için; Avanos Otogarı’na giden herhangi bir otobüse binebilirsiniz.

Uçak ile ulaşım sağlamak için; Nevşehir ve Kayseri havaalanlarını kullanabilirsiniz.

Karayolu ile ulaşım sağlamak için; Avanos, İstanbul’a 727, İzmir’e 778 km, Ankara 264 km, Kayseri 65 km uzaklıkta yer almaktadır.


Avanos gezilecek yerler listemizin sonunda yemek kültürü hakkında çok kısa bir tavsiye vermek istiyorum. Avanos ziyaretinizde mutlaka ama mutlaka testi kebabını deneyin. Türkiye’nin başka bir bölgesinde belki tadını az rastlayacağınız bir kebap ziyafeti sizleri bekliyor.

Avanos sizin için uzun bir yolculuk olacak ise “Uzun Yol Müzikleri” yazımı okumanızı tavsiye eder, yola çıkmadan önce listelerinizi buna göre düzenlemenizi öneririm.

Yazı Özeti
Konu
Avanos Gezilecek Yerler » Avanos En Yeni 18 Gezilecek Yer
Açıklama
Avanos gezilecek yerler yazısında; Avanos tarihi yerleri, Avanos müzeleri, Avanos nerede ve Avanos çömlek yapımı ve Avanos ulaşım hakkında birçok bilgiyi bulabilirsiniz.
Yazar
Yayıncı Adı
Rotamhikaye
Yayıncı Logo