Atatürk Arboretumu yazımız içerisinde sıkça merak edilen, “Arboretum nedir?”, “Atatürk Arboretumu nerede?”, “Atatürk Arboretumu’na nasıl gidilir?”, “Atatürk Arboretumu’nda düğün çekimi yapılır mı?” gibi soruları cevaplandırarak, sizler için detaylı bir şekilde listedik.
İçerik Listesi
Atatürk Arboretumu, İstanbul
İstanbul şehrinin binaları, trafiği ve kalabalığından biraz olsun uzaklaşmak, doğa ile kucaklaşmak istiyorsanız, kuş sesleri eşliğinde keyifli bir doğa yürüyüşü yapabileceğiniz Atatürk Arboretumu, şüphesiz en iyi seçeneğiniz olacaktır. Gözlerinizin yeşile, ciğerlerinizin oksijene doyacağı arboretum, İstanbul sınırları içinde adeta gizli bir cennet olarak karşımıza çıkıyor.
Arboretum Nedir?
Arboretum, bilimsel araştırmalar ve gözlem yapmak amacıyla türü, kökeni, yaşı gibi özellikleri bilinen çoğu ağaç olan çeşitli bitkilerin, belli bir düzende gruplandırılıp yerleştirilerek sergilendiği alandır. Arboretum kelimesi “arbor (ağaç) ve etum (bitkilerin yetiştirildiği alan)” kelimelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. Botanik bahçesi ile arboretumun farkı, botanik bahçelerinin herhangi bir bilimsel araştırma amacı gütmeden, sadece doğal güzellikleri sergilemek amacıyla oluşturulmasıdır. Arboretumlar ise mesire alanları değil, bilimsel araştırmalar için uzun yıllar süren çalışmalarla oluşturulmuş, canlı bitki müzeleridir. Dünya’nın farklı bölgelerinde yetişen birçok endemik bitki türünü, o ülkelere seyahat etmeden, arboretumlar içinde görebilirsiniz.
Atatürk Arboretumu nerede?
Atatürk Arboretumu İstanbul Avrupa yakasındaki, Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy semti içerisinde, Belgrad Ormanı’nın yan tarafında bulunmaktadır.
Atatürk Arboretumu Hakkında Bilgi
Sarıyer ilçesi sınırlarında bulunan Atatürk Arboretumu, İ.Ü Orman Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri başta olmak üzere, Orman Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlara bağlı, orman mühendisleri ve diğer bilim insanlarının araştırmalarını yürütmesi adına canlı bir laboratuvar olması amacıyla kurulmuştur. Flora zenginliği ile botanikçilerin dikkatini çeken arboretum, meşhur Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda 296 hektarlık geniş bir alana kurulmuştur. Osmanlı Döneminde, 1916 yılında kurulan, Türkiye’nin ilk fidanlığı, arboretum sınırları içerisinde yer almaktadır. Prof. Dr. Hayrettin KAYACIK’ın önerisi üzerine 1949 yılında kurulum hazırlıkları başlayan arboretum, 1982 yılında tamamlanarak, 33 yıllık bir çalışmanın ardından hizmet vermeye başlamıştır. Atatürk’ün 100. doğum yılında tamamlanması sebebiyle, ismi Atatürk Arboretumu olmuş ve Orman Bakanlığı’na bağlanmıştır.
Otsu ve odunsu bitkilerin, kökeni, yaşı ve taksonlarına göre sınıflandırılıp, belirli bir düzende yerleştirildiği arboretum, temiz hava almak ve yeşillikler içerisinde yürüyüş yapmaktansa, bitkiler hakkında bilimsel bilgiler edinmek amacıyla dolaşılması gereken, adeta canlı bitkilerden oluşmuş bir müzedir. Dünya’nın dört bir yanında yetişen endemik bitkilerin toplanıp, sergilendiği arboretum aynı zamanda nesli tükenme tehlikesi altında olan bitki çeşitlerinin de korumaya alındığı bir alandır. Arboretum içerisinde yürütülen önemli bilimsel çalışmalardan biri de, nesli tükenme tehlikesi altında olan bitkilerin, ülkemiz şartlarına uygunluğunun araştırılması ile sayılarının arttırılmaya çalışılmasıdır.
Binlerce ağaç ve çiçek türüne ev sahipliği yapan arboretum içinde 3 tane de yapay göl bulunmaktadır. Göl üzerindeki nilüferlerin arasında yüzen kazlar, kuğular, ördekler ve kaplumbağalar oldukça keyifli dakikalar geçirmenize sebep olacaktır. Arboretum içerisindeki yürüyüş yollarında, rengârenk doğa manzarası eşliğinde dolaşabilir, göl kenarındaki banklarda oturarak birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Yılın 4 mevsimi ziyaret edilebilen ve her mevsime özel ayrı bir güzelliği bulunan arboretum, hem doğayı hem de araştırmayı sevenler için, İstanbul içerisinde kaçılabilecek en iyi alternatiflerden birisidir. Ancak arboretum yolunda hafta sonları oldukça yoğun bir trafik yaşandığını belirtmemizde fayda var. Arboretumu hafta sonu ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, trafik sorununu göz önünde bulundurmayı unutmayınız.
Atatürk Arboretumu’na nasıl gidilir?
İstanbul Avrupa yakasında bulunan Atatürk Arboretumu, konumu itibariyle hem şahsi aracınızla hem de toplu taşıma ile rahatça ulaşım sağlayabileceğiniz bir yerdir.
Şahsi araç ile ulaşım:
Arboretumun konumu şahsi araçla ulaşmak için oldukça kolaydır ve içerisinde otopark imkânı da bulunmaktadır. Hafta sonlarında hem arboretum yolunda yaşanan trafik hem de içerisindeki park sorunu, şahsi aracı ile gideceklerin göz önünde bulundurması gereken iki durumdur. Şahsi aracınız ile Atatürk Arboretumu’na gitmek istiyorsanız, Maslak-Sarıyer istikametine doğru hareket etmelisiniz. Büyükdere Caddesi’nde Hacı Osman ve Orman Bölge Müdürlüğü’nü geçtikten sonra, Kilyos yoluna saparak, tabelaları takip ettiğinizde Bahçeköy semtine kolayca ulaşabilirsiniz.
Toplu taşıma ile ulaşım:
Arboretuma toplu taşıma ile ulaşmak için birçok alternatif bulunmaktadır. Bunlardan en kolay ve kısa süreli olanı, Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanmaktır. Metrodan Hacıosman durağında inerek, metro çıkışında yer alan otobüs durağına gitmeniz gerekmektedir. Bu duraktan yaklaşık 15 dakikada bir hareket eden, 42HM Bahçeköy otobüsüne binerek, Bahçeköy durağında inmelisiniz. Bu otobüs yolculuğu yaklaşık 20 dakika sürecektir. İndiğiniz noktadan Kemerburgaz yönüne doğru yaklaşık 500 metre yürüyerek, arboretuma rahatça ulaşabilirsiniz.
Taksim’den Atatürk Arboretumu’na gitmek istiyorsanız, 42T hattını kullanarak, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi durağında inmeli ve geriye doğru yaklaşık 500 metre yürümelisiniz.
Arboretuma ulaşım sağlayabileceğiniz diğer otobüs hatları şunlardır:
- 42M Zincirlikuyu Metrobüs Durağı-Bahçeköy
- 153 Sarıyer-Bahçeköy
- 59RK Rumeli Hisarüstü
- 42 Bahçeköy-Ferahevler
Otobüs dışında taksi ve Sarıyer-Bahçeköy minibüslerini kullanarak arboretuma kolayca ulaşabilirsiniz.
Atatürk Arboretumu giriş ücreti ne kadar?
Arboretuma giriş ücretleri hafta içi ve hafta sonu/resmi tatiller olarak farklılık göstermektedir.
Hafta içi giriş ücreti:
Yetişkin: 7,5 TL
Öğrenci: 2,5 TL
Hafta sonu/resmi ve idari tatillerde giriş ücreti:
Yetişkin: 20 TL
Öğrenci: 7,5 TL
Arboretuma girişte öğrenci indirimlerinden yararlanmak için öğrenci kimliğinizin yanınızda olması şart. Öğrenci kimliği dışındaki, İstanbulkart ve benzeri hiçbir kart kabul edilmemektedir. Resmi tatiller ve hafta sonları dışında, bazı özel günlerde hafta sonu fiyatları uygulanabilmektedir.
Atatürk Arboretumu hangi günler açık?
Arboretum Pazartesi günleri kapalıdır.
Pazartesi günü dışında 8.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Atatürk Arboretumu’nda kahvaltı ve piknik yapmak mümkün mü?
Hayır, mümkün değildir. Yazımızın içinde belirttiğimiz gibi, arboretum bir mesire yeri değil, canlı bir bitki müzesidir. Burayı Belgrad Ormanı gibi bir piknik alanı olarak düşünmemek gerekir. Arboretumda sergilenmekte olan bitki türlerine zarar verilmesinin önüne geçmek amacıyla, arboretum içerisinde herhangi bir piknik faaliyetine izin verilmez, içeriye yiyecek sokmak dahi yasaktır. Ancak arboretum çevresinde birbirinden güzel, yeşillikler içerisinde kahvaltı yapabileceğiniz mekânlar bulunmaktadır. Piknik yapmak istiyorsanız, arboretuma 5 dakika mesafede bulunan Belgrad Ormanı’nı tercih edebilirsiniz.
Atatürk Arboretumu’nda düğün, nişan vb. dış çekim yapılır mı?
Evet, arboretumu özel günlerinizde dış mekân fotoğraf çekimi için kullanabilirsiniz. Ancak fotoğraf çekimleri belli bir ücret ve izin karşılığında yapılmaktadır. Fotoğraf/video çekimleri, hafta içi 15, hafta sonu 10 adet ile sınırlandırılmıştır. Bu sebeple mutlaka önceden randevu alınması gerekmektedir.
Atatürk Arboretumu’nda 2020 yılı dış çekim ücretleri:
Film çekimi: 7,500 TL + KDV
Katalog çekimi: 4,500 TL + KDV
Düğün, nişan vb. fotoğraf çekimi: 400 TL + KDV
Çekim için ödemenizi Ziraat Bankası-Sarıyer Şubesi’ne yaptıktan sonra, dekont ile arboretuma girebilirsiniz. Dekontu ve randevusu olmayan kişiler, kesinlikle arboretuma alınmamaktadır. Çekim için içeriye alınacak kişi sayısı maksimum 6 ile sınırlandırılmıştır.
Atatürk Arboretumu ile ilgili tüyolar
- Arboretumun canlı bir müze olduğu bilincinde olup, burayı bir mesire yeri olarak görmemelisiniz. Arboretum içerisinde piknik yapmak, mangal yakmak, yere herhangi bir örtü serip oturmak, içeriye su haricinde yiyecek-içecek sokmak, kesinlikle yasaktır.
- Arboretum içerisinde yapılacak profesyonel fotoğraf çekimleri izne ve ücrete tabiidir. Bu sebeple içeriye herhangi bir profesyonel çekim malzemesi sokulmasına izin verilmemektedir. Profesyonel fotoğraf makinesi, tripod gibi ekipmanlar ile çekim ücreti ödemeden içeri girilmesi yasaktır. Bu ekipmanların içeriye sokulmaması için girişte çanta araması yapılmaktadır.
- Arboretum içerisine evcil hayvan ile girilmesi yasaktır.
- Arberetuma bisiklet ile girmek yasaktır. Bisiklet kullanarak geldiyseniz, bisikletinizi otoparkta bırakarak içeriye girebilirsiniz.
- Arboretumlar, bitkiler hakkında bilimsel araştırmalar yürütmek ve onları korumak adına oluşturulmuş alanlar olduğu için, bitkilere zarar verebilecek tüm faaliyetler engellenmiştir. Bu sebeple, yere düşmüş bile olsa, herhangi bir bitki parçasını alıp, arboretum dışına çıkartmak kesinlikle yasaktır.
İstanbul şehir hayatından uzaklaşarak, kısa sürede kendinizi cennetteymiş gibi hissedebileceğiniz bir yer olan arboretum, doğa ile başbaşa kalıp ruhunuzu dinlendirebileceğiniz aynı zamanda da bitkiler hakkında birçok bilgi edinebileceğiniz, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Her mevsimde ayrı bir güzelliği olan arboretumu gezerek, birbirinden güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Sevdiklerinizle keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilir, çocuklarınızı gezdirerek bitkiler ile tanıştırabilirsiniz…
Atatürk Arboretumu İstanbul’un ağaç cenneti olarak bilinmektedir. Eğer Atatürk Arboretumu ziyaret planınız var ise hemen yakınında bulunan Belgrad Ormanı‘nı ziyaret etmenizi mutlaka öneriyorum. Belgrad Ormanı’na nasıl gidilir ve gezilecek yerler nerelerdir gibi tüm sorularınızın cevabını Belgrad Ormanı Gezilecek Yerler yazısı içerisinde bulabilirsiniz.