Amasya Gezilecek Yerler » Şehzadeler Şehri Amasya
Amasya gezilecek yerler hakkında oluşturmuş olduğumuz bu yazı dizisi içerisinde Amasya tarihi yerleri, Amasya gezilecek yerler listesi ve Amasya yemek kültürü hakkında birçok bilgiyi edinebilirsiniz.
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
-
Yalıboyu Evleri
-
Alçak Köprü
-
2.Beyazıt Camii ve Külliyesi
-
Amasya Saat Kulesi
-
Şehzadeler Müzesi
-
Amasya Arkeoloji Müzesi
-
Pontus Kral Kaya Mezarlıkları
-
Borabay Gölü
Amasya Nerede ve Hangi Bölgede Yer Almaktadır?
Amasya, Karadeniz bölgesinin, Orta Karadeniz bölgesinde bulunan bir ilimizdir.
Yeşil ırmağın iki yakasına kurulmuş, yakanın iki yakasına kurulu o güzel evleriyle şehzadeler şehridir.
Amasya geçmişi ne kadar bizler tarafından çok bilinmese de şehri gezmeye başladığınızda sizler de göreceksiniz aslında birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, uzun bir tarihçesi bulunmaktadır.
Günümüzden tam 7500 yıl öncesine kadar, yaşamın, uygarlıkların izlerini taşımıştır.
Anadolu’nun örnek gösterilebilecek, Anadolunun izlerini, mimarisine, sanatına, birçok unsurlarına taşımış bir Türk şehridir.
Amasya Gezilecek Yerler İçin Kaç Günlük Bir Plan Yapılmalıdır?
Amasya’nın gezilecek birçok yeri, Amasya’nın şehir merkezi içerisinde bulunmaktadır. Bu sayede Amasya gezinizi bir günde tamamlamanız mümkündür ama sizler de gelince göreceksiniz ki Amasya, inanılmaz tatlı şirin ve samimi bir şehrimizdir. Amasya’ya geldiğinizde Amasya gezilecek yerler için bir gün, keyfini sürmek doya doya gezmek için 2-3 gün ayırmanızı tavsiye ederim.
1. Yalıboyu Evleri – Amasya Gezilecek Tarihi Yerleri
Amasya’ya geldiğinizde Yeşilırmak kenarına boylu boyuna dizilmiş, nakış gibi Amasya’nın dokusuna işlenmiş, yalıboyu evleri karşılayacak sizleri. Amasya geziniz boyunca o da size eşlik edecek desem yeridir. Yalıboyu evlerini görmemeniz neredeyse imkansızdır. Çünkü Yalıboyu evleri Amasya’nın hemen hemen her yerinden gözükmektedir. Yeşilırmak kenarında gezerken en güzel haliyle yakından izleyecekseniz bu manzarayı. Gündüzü ayrı güzel, gecesi ayrı güzel. Özellikle şehir planlamasında gece aydınlatmalarını çok güzel şekilde tasarlamışlar, o yüzden gece tekrar bu evleri izlemenizi tavsiye ederim, adeta görsel bir şölene dönüşüyor. Amasya gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen Yalıboyu evlerinin önünde fotoğraf çektirmeyi kesinlikle unutmayın.
2. Alçak Köprü – Amasya Gezilecek Tarihi Yerleri
Yalıboyu evlerinin hemen yanında, aynı zamanda yolun sonunda saat kulesini görebileceğiniz bu köprü, Roma döneminde kalma tek köprü olma özelliğini taşımaktadır. Amasya’nın çehrelerinden biri haline gelmiş, Alçak Köprü döneminde iki yakayı birbirine bağlama görevini de üstlenmiştir. Amasya gezilecek yerler listesinde önemli bir tarihi yer olarak mutlaka görülmesi gereken tarihi yapıtlardan biridir.
3. 2.Beyazıt Camii ve Külliyesi – Amasya Gezilecek Dini Yerleri
Amasya’nın şehzadeler şehri olarak anılmasında ki en büyük payı, Osmanlı döneminde hükümdarlığın önemli görevler üstlenmek için Amasya şehrinin kullanmasındandır.
Osmanlı Döneminde 1481-1486 yılları arasında yapılmış olan 2.Beyazıt camii ve külliyesi günümüze kadar ulaşmış önemli miraslarımızdandır. Beni ise en çok etkileyen camii yapımı sırasında camiinin içerisinde iki yakasında dikilen çınar ağaçlarıdır. O günlerden bugünlere kadar gelmiş ve yaklaşık 500 yaşlarındadır. Günümüzde hala varlığını sürdüren çınar ağaçlarının altında hala insanlar dinleniyor ve zaman geçiriyorlardı. Amasya gezilecek yerler listesinde 2.Beyazıt Camii ve Külliyesi mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri olmalıdır.
4. Amasya Saat Kulesi – Amasya Gezilecek Turistik Yerleri
Osmanlı Döneminde Amasya’ya kazandırılmış yapılardan biridir. Alçak Köprünün sonunda karşımıza çıkan, yeşil ırmağın yanında bulunan saat kulesi Amasya gezinizde hemen fark edeceğiniz yapılardan biri olacaktır. Bazı dönemlerde hasar görüp yıkılmak zorunda kalmış olsa da 2002 yılında yeniden inşa edilip, tekrar Amasya’ya kazandırılmıştır. Amasya Saat Kulesi, Amasya gezilecek yerler listesinde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biridir.
5. Şehzadeler Müzesi – Amasya Gezilecek Turistik Yerleri
Amasya’nın şehzadeler şehri olarak anılmasında rol almış, Amasya’nın tarihine çok büyük katkıları olmuş, dönemin önemli şehzadelerine ev sahipliği yapmış Amasya’nın, bu yönünün daha iyi tanıtılması amacıyla Şehzadeler Müzesi yapılmıştır. Müzenin içerisinde dönemin kıyafetlerini, kültürünü görmek mümkündür. Hemen alçak köprünün yanında bulunan müzeyi ziyaret edebilir, Amasya tarihine yakından şahit olabilirsiniz.
6. Amasya Arkeoloji Müzesi – Amasya Gezilecek Turistik Yerleri
Beni en çok etkileyen yerlerden biri kesinlikle Amasya Arkeoloji Müzesiydi. Amasya’ya gelinceye kadar böyle bir müzenin varlığından haberim olmayışına gerçekten üzüldüm. Amasya gezilecek yerler listenize muhakkak eklemenizi tavsiye ederim. Arkeoloji müzesini gezerken, Amasya’nın gerçekten Anadolu’nun ve insanlığın tarihine nasıl ışık tuttuğuna inanamayacaksınız. Yazımın en başında bahsettiğim o 7500 yıllık geçmişe sizi götüren Amasya Arkeoloji Müzesi, ilk insanlardan, roma dönemine, Osmanlı dönemine daha aklınıza gelemeyecek birçok medeniyete Amasya’nın nasıl ev sahipliği yaptığını sizlere gösterecek ve hissettirecektir. Girişte müze kartı geçerlidir. Müze kartı olmayanlar için normaller 10 TL öğrenci 5 TL gibi bir ücreti var. Yaz döneminde 8.30 -19.00 arası , kış döneminde 08:30 -17.00 arası açıktır.
7. Pontus Kral Kaya Mezarlıkları – Amasya Gezilecek Tarihi Yerleri
Amasya’ya geldiğinizde, dağın yamacına iliştirilmiş Kral Kaya Mezarlıklarını göreceksiniz. Şehrin suretine bir anlam kazandırmış bu yapılar, çok uzun zaman önce Kral ve aileleri için yapılmış, dönemin krallarının içinde mezarlarını bulunduran yapılardır. Daha sonraki dönemlerde savaş istilası sırası gibi yağmalanmalar sonucu günümüze sadece boş mezarları kalmıştır. Günümüzde ise müze olarak ziyaretçi almaktadır. Giriş ücreti 10 TL’dir. Müze kart geçerlidir. Amasya gezilecek yerler listenizde mutlaka uğramanız gereken oldukça önemli tarihi yapılardan biridir.
8. Borabay Gölü – Amasya Gezilecek Turistik Yerleri
Amasya gezilecek yerler yazımın incisi, henüz çevre iller dışında çok bilinmeyen doğal güzellik Borabay Gölünde zamanınız varsa 2 günlük vakit ayırmanızı tavsiye ederim. Konaklama için gölün içerisinde işletme var. Biz 1 gece 2 gündüz doya doya tadını çıkardık, bu bakir güzelliğin. Bol oksijen, temiz hava tüm bakirliğiyle sizi bekleye gizli kalmış cennet burası.
Borabay Gölü Nerede Yer Alıyor ve Nasıl Ulaşım Sağlarım?
Borabay Gölü, Amasyanın Borabay Köyüne bağlı, Taşova ilçesine 15 km mesafede bulunan bir yerleşim yeridir.
Borabay Gölü Ulaşım Haritası
Borabay Gölünde Neler Yapabilirsiniz?
Borabay gölü hem günlük zaman geçirmek için hem de birkaç gün kafa dinlemek için çok ideal bir yerdir. Günlük olarak geldiğinizde pikniğinizi yapabilir gölün etrafında tura çıkabilir birkaç saatinizi dolu dolu geçirebilirsiniz.
Birkaç gün kalmak isterseniz de gölün içerisindeki işletmede bulunan ağaç evlerde kalabilirsiniz. Bunun dışında kamp yapabilirsiniz. Kamp yapmaya izin verilen bir bölge. Yaz kış kamp yapanların uğrak noktalarından da biri.
Borabay Gölünde Yemek Yeme İhtiyaçları Nasıl Karşılanır?
Borabay gölü orman işletme müdürlüğüne bağlı olduğu için içerisinde tesis, piknik alanı gibi bir çok imkanı var. Aynı şekilde kendi yemeğini hazırlamak istemeyenler için işletmede bulunan yemeklerden yiyebilirsiniz. Fiyatları gayet uygun bir işletme ve içerisinde et ürünlerinden balık ve tavuk çeşitlerine kadar seçenekler mevcut.
Borabay Gölüne Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Ulaşım olarak ne yazık ki buraya gelen toplu taşımalar bulunmamaktadır. Buraya gelmek için özel aracınız bulunması gerekmektedir. Amasya merkezden kalkan minibüsler bulunmaktadır ama onlarda Taşova ilçesine kadar gelmektedir. Direk olarak göle çıkan bir toplu taşıma söz konusu değildir.
Amasya’da Ne Yenir ?
Amasyada yenilecek ilk şey Amasya Elmasıdır. Herhalde dünyaya nam salmış bir tat lakin Amasya’da tadabileceğiniz inanılmaz güzel yöresel yemekleri mevcut. Biz de Amasya’dayken bu yöresel lezzetleri tattık çok beğendik. İlk olarak çorbalardan başlayabiliriz. Toyga çorbası, çatal çorba, helle çorbalarından birini mutlaka tadın, inanılmaz lezzetliler. Çorbaların dışında kendilerine özgü bakla dolmasını tatmanızı tavsiye ederim, bu bildiğiniz baklalardan değil, inanılmaz küçük ve lezzetli.
Amasyada Konaklama Nerede Yapılır?
Amasya şehir merkezinde, Yeşilırmak nehri boyunca, nehrin iki yakasında da konaklama yapmak için konaklar mevcut. Biz tercihimizi Sarı Konak Otel’de gerçekleştirdik. Kaldığımız bu otel gerçek bir konaktı ve günümüze restore edilerek gelmiştir ve tam nehrin kenarında bulunmaktadır. Amasya ruhunu yakından hissetmeniz için böyle konaklarda kalmanızı tavsiye ederim. Kaldığımız otelde oda kahvaltı sistemi ile çalışıyordu. Aynı zamanda, cafe bölümünde yöresel mutfaklara da yer veriliyordu. Bu sayede yöresel yemekleri de burada deneyimleyebilirsiniz.
Biz yöresel yemekleri otelin restoran bölümünde denemiştik, inanılmaz lezzetliydi. Genel olarak, kaldığımız odadan, kahvaltının çok çeşitli olmasından, temizliğinden ve güler yüzlü çalışanlarından çok memnun kaldık. Amasya için bir gezi planınız var ise konaklama için tercihiniz Sarı Konak Otel olmalıdır.
Amasya gezilecek yerler hakkında verdiği bilgilerden dolayı misafir yazarımız olan Eda KARACAOĞLU’na (@cantasisirtindabirkiz) çok teşekkür ederiz. Eda’nın yol maceralarına ortak olmak ve onunla birlikte daha fazla yer keşfedebilmek için https://www.instagram.com/cantasisirtindabirkiz/ hesabını mutlaka takip etmenizi öneririm.
Dünyada tarihinde iz bırakmış tarihi yapıları seviyor ve onlar hakkında bilgi almak hoşunuza gidiyorsa daha önce yazmış olduğum “Irgandı Köprüsü” içeriğimi okumanızı tavsiye ederim.