Bozhane Köyü yazımız içerisinde; “Bozhane Köyü tarihi“, “Bozhane Köyü ulaşım” ve “Bozhane Köyü kamp yapılır mı?” gibi birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz. İstanbul’un gizli kalmış bu cennet köşesini mutlaka ziyaret etmenizi, doğal ve şirin görüntüsünün arasında hayaller kurmanızı mutlaka tavsiye ediyorum.
İçerik Listesi
Bozhane Köyü, Beykoz
Bozhane Köyü, İstanbul merkezine 50 km, Beykoz ilçesine 28 km uzaklıkta yer alan şirin bir mahalledir. Söylenenlere göre 16.yüzyılda kurulduğu düşünülen mahallenin, ilk yerleşimcileri Türkmen aşiretlerinden Bozhanlı Türkleri’dir.
Bozhane Köyü’nün aslında çok güzel bir kuruluş hikayesi vardır. Bozhane Köyü daha önceki yıllarda Kılıçlı Köyü’ne aitti ve köy sakinleri buraya hayvanlarını otlatmaya, dereden su ihtiyaçlarını karşılamaya getirirdi. Havaların bozduğu zamanlarda korunacak bir yerleri olmadığından şikayet eden köylüler buraya boş bir baraka yapmışlardır. Böylelikle hayvanlarını otlatmaya gelen köylüler, kötü hava koşullarında “Boş Hane” dedikleri bu bakara sığınıp korunmaktaydılar. Zaman içerisinde köylerde meydana gelen nüfus artışı ile birlikte Kılıçlı Köyü ile Göllü Köyü sakinlerinden belirli bir kesim buraya yerleşmişlerdir. Zaman içerisinde “Boş Hane” olan yerin adı ise “Bozhane Köyü” olarak değişmiştir.
Bozhane Köyü’nün ilk yerleşimcileri aslında Türkmen’lerdi. Ancak zaman içerisinde bu ailelerden sadece bir-iki aile varlıklarını sürdürmeye devam etmektedir. Dört tarafı ormanlarla çevrili olan bu şirin köyde bazı zamanlar filmlerde çekilmektedir. Köy halkı geçimlerini odunculuk, hayvancılık ve kısmen tarımla sağlamaktadır. Eski zamanlardan kalan binalar ve modern binalar ile harmanlanmış olan Bozhane Köyü, toplamda 150 haneyi içerisinde barındırmaktadır.
İstanbul’un gün geçtikçe kalabalık bir hale gelmesi ve insanların artık doğaya tekrar geri dönüş arzularının artması sonucu Bozhane Köyü ve çevre köylerine tersine göç başlamıştır. Birçok arsa sahibi ihtiyaçları karşılamak adına arsalarını satışa çıkartmaya başlamış, insanlar hiç yoksa haftasonu köy hayatını yaşamak için buralara yeni yerleşim alanları oluşturmaya başlamıştır.
Bozhane Köyü Ulaşım – Nasıl Gidilir?
Bozhane Köyü’ne ulaşım için otobüsler ve asfalt yol bulunmaktadır. Otobüs için izlenebilecek alternatifler şunlardır;
- Beykoz: Beykoz üzerinden 137 numaralı otobüse binerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Çekmeköy: Çekmeköy üzerinden 138 numaralı otobüse binerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
Araç için ulaşım sağlayabileceğiniz bazı alternatifler bulunmaktadır. Yol güzergahı asfalt ve yolların bazı noktaları virajlıdır. Yol üzeri ormanlarla çevrili olduğundan karşınıza çıkabilecek hayvanlara karşı yavaş ilerlemeyi ihmal etmeyiniz.
Bozhane Köyü haritasına tıklayarak ulaşım sağlamak istediğiniz konumdan yol tarifi alabilirsiniz.
Bozhane Köyü Kamp
Bozhane Köyü içerisinde yer alan göl kenarında kamp yapabilirsiniz. Bölge kamp için uygun olmasına rağmen insanlar tarafından çok az bilinmektedir. Genellikle kamp için Şile ve Ömerli’nin diğer köyleri ve mahalleri daha fazla tercih edilmektedir. Cumhuriyet Köyü, Esenceli Köyü, Darlık Barajı, Ömerli Barajı bunlardan sadece bazılarıdır. Bu nedenle Bozhane Gölü çevresinde kamp yapacağınız sırada alan içerisinde kimsenin olmaması size ayrı bir huzur verecektir.
Yaz ve Kış olarak kamp yapabileceğiniz bir alana sahiptir. Daha önce kamp deneyiminiz yoksa yanınızda mutlaka tecrübeli bir arkadaşınızın bulunmasını tavsiye ederim.
Bozhane Köyü Kamp İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
1. Kamp işletmesi olmadığından herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
2. Göl kenarında herhangi bir dükkan olmadığından yiyecek-içecek ihtiyacınızı köy merkezinden karşılamanız gerekmektedir.
3. Tuvalet ve duş imkanınız yoktur. Temel ihtiyaçlarınızı gözeterek hazırlıklı gelmenizi tavsiye ederim.
4. Turkcell bölgede sıkıntısız çekmektedir. Diğer operatörlerde ara ara kopukluklar meydana gelebiliyor. Ancak göle sıfır bir konuma geldiğinizde Turkcell’inde çekim gücü zayıflamaktadır.
5. Aracınız ile göl kenarına kadar ilerleyebilirsiniz. Yol engebeli ve hafif çukurlar bulunmaktadır. Özellikle başı boş köpekler göl kenarına doğru ilerlediğinizde aracınıza karşı bir saldırı atağına geçebiliyorlar. Bu köpeklere dikkat ederek yavaş bir şekilde ilerlemenizi ve hiçbir canlıya zarar gelmemesine özen göstermenizi rica ederim.
6. Bozhane Gölü çevresi ormanlarla çevrili olduğundan yaban hayvanı tehlikesi bulunmaktadır. Özellikle geceleri hayvanların su içmek için göl kenarında geldiklerini biliyoruz. Bu tehlikelere karşı kamp ateşinizi her zaman diri tutmanızı ve kendi sağlığınızı düşünerek hareket etmenizi öneririm.
7. Kamp ateşi yakmak için etrafta odun toplayabileceğiniz ormanlık alan bulunmaktadır. Ormanlık alan içerisinden odunları temin edebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise, köy halkı da geçimini odunculukla kazanmaktadır. Eğer orman içerisinde istiflenmiş odunlar ya da başkalarına ait olabileceğini düşündüğünüz odunlara dokunmamanızı öneririm.
7. Bozhane Gölü kenarı kamp için oldukça uygundur. Burada ateş yakarken sadece zemine zarar vermemek için “Çukur Ateşi” metodu ile ateşinizi yakmanızı öneririm.
8. Bozhane Gölü tepe bir noktada yer aldığından geceleri hava rüzgarlı oluyor. Eğer planınız içerisinde yazın kamp yapmak var ise mutlaka yanınızda uzun kollu kıyafetle almanızı öneriyorum.
9. Göl kıyısına doğru ilerlerken etrafta çöp kutuları bulunmaktadır. Kamp yaptıktan sonra toplayacağınız çöplerinizi bu kutulara atabilirsiniz.
10. Orman içerisinde yürüyüş noktaları bulunmaktadır. Ancak yürüyüş sırasında mutlaka dikkatli hareket etmenizi ve bilmediğiniz yollara tek başınıza girmemenizi öneririm.
Bozhane Köyü’nde Neler Yapılır?
Bozhane Köyü içerisinde kamp yapabilir, balık tutabilir ve köy çevresinde yürüyüş yapabilirsiniz. Köy içerisinde herhangi bir AVM bulunmamaktadır. Daha çok köy kahvehaneleri, balıkçı tekneleri, oldukça gür ormanlar, sürekli gülen teyzelerimiz, sıcak kanlı amcalarımız ve çok şirin tarihi evler bulunmaktadır. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak köye gelmeden önce mutlaka rahat bir ayakkabı giymenizi ve köy içerisinde bolca yürümenizi öneririm.
Köy içerisinde ve çevresinde kahvaltı yapabileceğiniz butik mekanlar bulunmaktadır. Sevdikleriniz ile birlikte haftasonu kahvaltı için tercih edilebilirsiniz. Kahvaltı yerine piknik tarzı bir şey düşünüyorsanız da oldukça uygun alanlar bulunmaktadır. Piknik sırasında doğaya ve çevreye zarar vermemek için ateşimizi yanımızda götüreceğiniz ateş kutularında yakmaya özen göstermeli ve alandan ayrılırken mutlaka çöpleri toplamayı ihmal etmeyiniz. Arkadaşlarınız ile eğlenebileceğiniz paintball işletmeleri bulunmaktadır. Önceden rezervasyon yaptırarak arkadaşlarınızla keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Bozhane Köyü kamp için sizlere uzak bir noktada kalıyorsa, daha önce yazmış olduğum İstanbul Kamp Alanları yazısını okuyabilir, kendinize en uygun kamp alanını seçebilirsiniz.
[…] Bozhane Köyü » İstanbul’un Gizli Kalmış Cenneti […]
Çok beğendim köyü. Kesinlikle gidilmeli.
Çok teşekkür ederim. Bozhane köyü gerçek anlamda İstanbul’da gizli kalmış nadir bölgelerden biridir. En kısa zamanda gitmenizi öneriyorum 🙂
[…] Bozhane Köyü » İstanbul’un Gizli Kalmış Cenneti […]
Merhabalar.
Ya biz de gidip kamp yapmak istiyoruz ama yasak kalkti mi bilginiz var mi ?Herhangi bir sorun olur mu ? Ben bilgi almak adina ilgili İlce nin jandarmasini arayip bilgi almak istedim fakat hat dusmuyor bir turlu .
Son sorum 😊 göle girebiliyor muyuz ?
Çok teşekkür ediyorum şimdiden ☺
Merhabalar,
Göl kenarında kamp yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. Normalde kamp alanlarının dışında kamp yapmak yasaktır ancak jandarma ekipleri çok sorun çıkartmadan kampa izin verebiliyor. Sadece yer ateşi yakarken toprağa zarar vermemeli ve sosyal mesafe kurallarına uyulmalıdır. Bunlar önemli kriterlerdir. 🙂
Göle yüzmek için girmek yasaktır ve tehlikelidir. Ancak gölde balık tutabilirsiniz. 🙂